Druk op het strand in Oostende: politie grijpt voorlopig niet in

Op het strand in Oostende is het al bijzonder druk. © JR
Redactie KW

De zomerse temperaturen lokken heel wat strandgangers naar het Oostendse strand. Ondanks het zwemverbod waagden heel wat mensen zich aan een zwempartij. “Tot aan de middel de zee in kunnen we niet verbieden”, klinkt het bij burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Nog geen strandredders op het strand in Oostende. Pas vanaf zaterdag worden de strandredders, ondanks de tropische temperaturen, ingezet. In principe mag men in de zones waar geen strandredders aanwezig zijn niet zwemmen. Dat wil zeggen dat men ook nu er nog geen strandredders aanwezig zijn op het strand, niet mag zwemmen. Toch vegen heel wat mensen die regels aan hun laars.

“Ik wist niet dat er niet gezwommen mocht worden”, vertelt een Spaanse Erasmus-student uit Luik die uit het water komt gestoven. Aan elke toegangstrap tot het strand staat een bord waaruit blijkt dat baden verboden is. “Daar hebben we niet op gelet. Men is ons ook nog niets komen zeggen en iedereen zit in het water. Ik dacht: waarom niet?”

Nochtans lopen verschillende politieagenten te voet langs de zeedijk, maar ingrijpen doen ze voorlopig niet. “De politie heeft momenteel meer dan de handen vol en moet prioriteiten stellen. Onze politiemensen controleren op de social distance en op samenscholingen. Maar men moet niet schrikken als er opeens toch politieagenten ten tonele verschijnen en GAS-boetes uit gaan schrijven“, vertelt burgemeester Bart Tommelein.

Gezond verstand

“We rekenen eigenlijk ook een beetje op het gezond verstand van de mensen. Mensen moeten weten dat de zee heel gevaarlijk kan zijn, vooral de onderstroom is verraderlijk. Er mag zeker niet gezwommen worden in zones waar geen redders aanwezig zijn. Pootjebaden kunnen we met deze temperaturen echter niet verbieden. Met zwemmen bedoelen we vanaf de middel in het water. Overtreders riskeren een boete van 250 euro.”

Vooral naar het stuk strand waar de meeste toeristen vertoeven, van het Kursaal tot aan het Klein Strand, vinden mensen de weg. Op de stranden van Raversijde, Mariakerke en de Drie gapers is het relatief rustig en wordt de nodige afstand bewaard.

“We weten dat we tegen zaterdag, bij de start van het hoogseizoen, voorbereid moeten zijn en dat zullen we ook zijn. Men kan zich vanaf zaterdag dus maar beter aan de regels rond social distancing houden, want er zal wel degelijk op gecontroleerd worden. Daarvoor gaan we strandpolitie inzetten. Dat zijn politiemensen die zich alleen op het strandgebeuren zullen concentreren en die te allen tijde aanwezig zullen zijn op het strand”, aldus de burgemeester.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.