https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Druivelaar steunt ziekenhuisclowns

Redactie KW

De Druivelaar 2022 is uit. Vlaanderens bekendste dagblokkalender is aan zijn 107de editie toe. De redactie van INNI Group maakte van deze editie iets speciaals. De opbrengst van deze kalender gaat volledig naar de ziekenhuisclowns.

Geert Deraeve uit Roeselare, oprichter van vzw Kloen stelde de vraag of een rubriek over Kloen in De Druivelaar tot de mogelijkheden behoorde. Deze vraag werd positief onthaald. VZW Kloen, opgericht in 2005, heeft als doel fondsen te werven voor het werk van de ziekenhuisclowns, die een lach weten te toveren op het gezicht van zieke kinderen.

Kloen zorgt ervoor dat kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven, regelmatig bezoek krijgen van een speciaal opgeleide clown die hun pijn en angst even doet vergeten. Verder helpt Kloen ook activiteiten realiseren voor kinderen met reuma, muco en primaire immuunstoornissen.

Een van de vrijwilligers bij Kloen is clown Ernesto, alias Dirk Degryse. Dirk is de man die De Druivelaar al méér dan 30 jaar nauwgezet corrigeert.

Cartoonist Filip Cardoen uit Moorslede en leraar-schrijver Peter Devlieger uit Roeselare verleenden hun medewerking. Peter schreef twaalf ludieke maandgedichtjes over clown Kloen en Filip tekende er een dozijn maandillustraties in kleur bij. Naast de maandgedichtjes, schreef Peter ook de gelegenheidstekstjes voor de hoogdagen voor en op de verso’s van een zestal maandblaadjes staan enkele ontroerende fragmenten uit de succesvolle Kloen-musical.

Drie nieuwe rubrieken

De Druivelaar 2022 bevat dit jaar naast zijn vele moppen, spreuken en bekende traditionele rubrieken dit jaar drie nieuwe rubrieken.

Hanneke van Camp van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven bezorgde twaalf bijdragen over de evolutie van de mens, het menselijk genoom, de natuurlijke afweer tegen bacteriën en virussen enzovoort.

De tweede nieuwkomer voert ons 80 jaar terug in de tijd, naar de kazerne Dossin in Mechelen, ingericht als verzamelkamp voor 25.000 Joden en Roma om ze van daaruit te deporteren naar de kampen Auschwitz en Birkenau. Dr. Laurence Schram, senior researcher van de Dossinkazerne, schreef twaalf teksten over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.

Tenslotte is er de rubriek Afrikaans, het gesproken Nederlands door de vroegere Zuid-Hollandse kolonisten in Zuid-Afrika. Dit Afrikaans bevat soms grappige en heel verstaanbare woorden en daarvan zijn er in deze Druivelaar een aantal opgelijst.

De Druivelaar 2022 wordt te koop aangeboden door de vzw Kloen. De opbrengst gaat integraal naar de Ziekenhuisclowns.

Meer info: www. Kloen.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.