Drugsproblematiek in Torhoutse stationsbuurt moeilijk in te dijken

De drugsproblemen doen zich vooral in de buurt van het station voor. De politie heeft dit jaar al 38 pv's opgemaakt.©Johan Sabbe
De drugsproblemen doen zich vooral in de buurt van het station voor. De politie heeft dit jaar al 38 pv's opgemaakt.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Eva Maes (N-VA) bracht tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond de drugsproblematiek nabij het Torhoutse station en het skatepark ter sprake. “Wat is uw plan van aanpak op korte of middellange termijn om hier iets aan te doen?” vroeg ze aan het stadsbestuur.

“Enkele recente incidenten drukken ons met de neus op de feiten”, zei raadslid Maes. “Denk maar aan de avondlijke straatraces in de Stationsstraat en de benden die vanuit andere gemeenten komen om nabij het station vechtpartijen te organiseren of cocaïne te dealen. Als de politie gebeld wordt, komt veelal het antwoord dat er te weinig patrouilles beschikbaar zijn. Intussen blijkt ook hoe gemakkelijk er drugs te verkrijgen zijn in de buurt van het skatepark nabij het zwembad. Is dit de stad waarin onze kinderen moeten opgroeien? We wachten op een geïntegreerd drugsbeleid dat rust op drie pijlers: preventie, hulpverlening en ordehandhaving.”

De politie zit niet stil, maar het parket reageert niet

“Er zijn op dat vlak inderdaad problemen in onze stad, we moeten daar realistisch in zijn”, antwoordde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “Torhout bevindt zich gelukkig onder alle gemiddelden qua criminaliteitscijfers en dus mogen we de toestand niet dramatiseren. Maar eerlijk is eerlijk: de feiten zijn de feiten, deze problematiek valt moeilijk in te dijken. Inzake drugs hanteren we nochtans een strikte nultolerantie. Ik heb er geen enkel begrip voor. Het is puur vergif.”

“Onze politie zit niet stil. Dit jaar werden er al 38 pv’s opgemaakt, maar we horen niets van het parket. We weten van vier jongeren, allen niet-Torhoutenaren, die nabij het skatepark serieus in de fout zijn gegaan. Ik heb geen enkel medelijden met dergelijke individuen, maar het parket dient dringend zijn verantwoordelijkheid op te nemen. We hebben met de stad sinds enkele maanden een jeugdopbouwwerker in dienst en die verricht er verdienstelijk werk.”

“Wat de straatraces betreft: vandaag hebben we in het politiecollege van de zone Kouter beslist om vijf mobiele camera’s aan te kopen, onder meer met de bedoeling om ze in te zetten op de zogenoemde driftgevoelige plaatsen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.