Drugshond Miss is de echte speurneus bij PZ Westkust

Groepsfoto WVL4 met vooraan de bordercollie van trainer Jorn, drugshond Miss met baasje Stephanie, twee honden PZ Vlas, twee honden PZ RIHO en hun baasjes. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Mechelse herdershond Miss is niet alleen de lieveling van baasje Stephanie Tourlouse maar een volwaardige (honden)collega van het hele team van PZ Westkust. Elke dag zet ze haar beste pootje voor én gebruikt ze haar uitstekende speurneus om de politiezone drugsvrijer te maken.

Miss is momenteel de enige drugshond van PZ Westkust en de trouwe gezel van inspecteur Stephanie Tourlouse (40). Stephanie werkt al twintig jaar bij de politie in het interventieteam. “Acht jaar bij PZ Spoorkin, daarna kwam ik in het team van PZ Westkust”, legt Stephanie uit.

“Bij PZ Spoorkin had ik al eerder met een patrouillehond gewerkt, maar de aanpak is toch anders dan bij de federale. Ik had thuis een Duitse herder en heb onze korpschef toen gevraagd of hij geen interesse had om hem als drugshond te laten opleiden. Dat mocht, en ik trok ermee naar Brussel om hem te laten testen, maar het werd niks… Het bleef echter in mijn hoofd zitten: een drugshond in ons team zou toch wel een extra aanwinst zijn. Ik stelde onze korpschef voor of ik mocht uitkijken naar een geschikte hond. Zo kwam ik terecht in Arras in Frankrijk bij een man die Mechelaars en border collies verkoopt. Dikwijls worden Mechelse herders ingezet als speurhonden bij de politie, maar ook border collies zijn uitstekende speurneuzen.”

Deel van het gezin

“Ik kocht Miss toen ze 1,5 jaar oud was – nu is ze 4 jaar. De korpschef stemde toe om een opleiding bij de federale politie te volgen. Miss kon toen quasi niets, ze kende enkel wat gehoorzaamheidsbasisregels. Een speurhond moet ook in het gezin passen en dat is perfect gelukt: Miss maakt nu helemaal deel uit van ons gezin. Soms is het een beetje lastig wanneer ik niet in dienst ben: Miss gaat dan spontaan snuffelen aan mensen, maar dat mag ik haar natuurlijk niet afleren.”

Je kunt de kwaliteiten al opsporen in het nest: daar worden camera’s ingeschakeld die het gedrag van de puppy’s registreren

“De opleiding tot drugshond bestaat uit 736 uur, ongeveer een jaar training. Daarna blijven we wekelijks naar de training gaan. Zo kunnen de opleidingsinstructeurs in de gaten houden of je geen fouten maakt. Wanneer je bijvoorbeeld een hond laat zoeken naar cannabis die is verstopt bij tabak, moet je erop letten dat de hond op de duur niet reageert op tabak in plaats van op de drug. Er is trouwens een verschil tussen de opleiding van patrouillehonden en drugshonden. Nogal wat politiehonden worden opgeleid als ‘dual’ en zowel ingezet als patrouillehond en als drugshond. Dan heb je nog het onderscheid tussen een actieve en een passieve drugshond. Een actieve drugshond doorzoekt voertuigen, doet huiszoekingen… Een passieve drugshond wordt als speurneus bij mensen gebruikt. Dat betekent dat hij altijd ‘lief’ moet blijven, nooit mag aanvallen, maar hij mag natuurlijk niet té lief zijn en zich laten paaien. Dikwijls wordt ‘actief’ en ‘passief’ gecombineerd. Miss is gebrevetteerd in het actieve en getraind in het passieve werk. Ter verduidelijking: bij een actieve drugsaanduiding zal de hond blaffen of krabben, bij een passieve aanduiding blijft hij met zijn neus voor zijn ‘ontdekking’ staan, en dat is eigenlijk veel efficiënter.”

Hondenfluisteraar

“Ik heb al heel veel bijgeleerd van onze instructeur Jorn Claeys, die verantwoordelijk is voor West-Vlaanderen. Hij heeft zelf een hondenclub in Snaaskerke en is een geweldige hondenfluisteraar. Een hond wordt getest of hij geschikt is als drugshond op basis van zijn buitdrift. Dat betekent dat hij heel enthousiast moet zijn om speeltjes te ontdekken. Dat leer je hem door zijn favoriete speeltjes te verstoppen. De meest geschikte hond is diegene die tot het uiterste blijft zoeken. Je kunt de kwaliteiten ook al opsporen in het nest: daar worden camera’s ingeschakeld die het gedrag van puppy’s registreren: wie is er een volger, wie een haantje-de-voorste… Het is ook een kwestie van de juiste hond te matchen met de juiste begeleider. Een alfamannetje zetten bij iemand die pas aan een opleiding begint, is geen goed idee.”

Hond is autistisch

“Een puppy moet je tijdens de opleiding geleidelijk laten wennen aan de geur van drugs, bijvoorbeeld door ze met hun neus voor de koelkast te laten staan waarin ze verstopt zitten. Zo heb ik een speciale koffer waarin alle soorten drugs zitten, en ook cash geld in snippers. We werken met soms met een klikker of met een woordje zoals ‘mooi’ en een speeltje als beloning. Het is fenomenaal om te zien dat een hond na 14 dagen alle geuren herkent! Maar een hond is ook een beetje een autist: daarom moet je de buit altijd ergens anders verstoppen. Om die reden zijn we altijd op zoek naar andere locaties om te trainen. Nu gebeurt dit in de gemeentelijke hangars in Koksijde”, klinkt het.

Miss ontdekt de drugs die Stephanie achter de spiegel verstopte.
Miss ontdekt de drugs die Stephanie achter de spiegel verstopte.© MVO

“Ook collega’s van de zone RIHO, VLAS, Polder komen er trainen. Naast deze trainingen zijn er ook trainingen binnen de WVL4 (West-Vlaanderen 4, samenwerkingsakkoord tussen PZ Westkust, PZ Polder, PZ RIHO en PZ Vlas met uitwisseling van mensen en middelen, red.). Binnen de WVL4 krijgt PZ Westkust versterking van de honden uit PZ Vlas en PZ RIHO, zoals deze drukke zomermaanden. Ook Miss geeft zo nodig bijstand in de voornoemde zones. Dankzij de trainingen leren de honden elkaars grondgebied nog beter kennen. Een belangrijke meerwaarde! WVL4 heeft ook een protocol uitgeschreven rond honden: de volgende hond wordt een ‘dual’.”

Wereldhondendag is een primeur

De internationale K9-dag (K9 staat in het Engels staat voor ‘canine’ = hond) die op 22 september was gepland wordt een Belgische primeur op 26 augustus 2021. Dan worden alle lokale en federale politiehonden met hun baasjes uitgenodigd in Koksijde, maar ook alle prominenten van Defensie en Douane. De voormiddag start met het protocollaire gedeelte, gevolgd door een wandeling op het strand met groepsappél. Dan is ook het publiek welkom. In de namiddag worden alle honden en hun begeleiders uitgenodigd op de basis van Koksijde. Daarvoor heeft de minister van Defensie al zijn toestemming gegeven. Aanleiding om dit evenement te organiseren, was het overlijden van twee politiehonden in Knokke. Het is de bedoeling om er een jaarlijks event van te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier