"Bij bestuurders die verdacht worden van rijden onder invloed van drugs, wordt een speekseltest afgenomen. Dit is een eerste screeningtest waarvan de resultaten onmiddellijk beschikbaar zijn", stelt Stefaan Lammertyn, communicatieverantwoordelijke bij AZ Groeninge. "Indien deze eerste test positief is, moeten de resultaten in een erkend laboratorium door een tweede, meer specifieke test bevestigd worden. Sinds 1 april kan dit door een speekselanalyse. Agenten kunnen het speeksel naar het labo sturen en er moet geen arts meer ter plaatse komen om een bloedstaal af te nemen. Bloedafname zal in principe enkel nog nodig zijn als speekselcollectie niet mogelijk is."

Bij de opstart van deze nieuwe procedure bij drugopsporing in het verkeer zijn er drie centra erkend: het laboratorium van AZ Groeninge in Kortrijk, van CHU Liège en van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) in Brussel. "AZ Groeninge is met haar laboratorium het eerste niet-universitaire ziekenhuis", vertelt dokter-apotheker Kathleen Croes. Apotheker Olivier Heylen vult aan dat deze erkenning aangeeft dat AZ Groeninge als regionaal ziekenhuis met haar laboratorium over de nodige expertise beschikt. "We zijn ook al langer erkend voor het aantonen van drugs in bloed en voor alcoholanalyse in het kader van het rijden onder invloed." (EDB)

"Bij bestuurders die verdacht worden van rijden onder invloed van drugs, wordt een speekseltest afgenomen. Dit is een eerste screeningtest waarvan de resultaten onmiddellijk beschikbaar zijn", stelt Stefaan Lammertyn, communicatieverantwoordelijke bij AZ Groeninge. "Indien deze eerste test positief is, moeten de resultaten in een erkend laboratorium door een tweede, meer specifieke test bevestigd worden. Sinds 1 april kan dit door een speekselanalyse. Agenten kunnen het speeksel naar het labo sturen en er moet geen arts meer ter plaatse komen om een bloedstaal af te nemen. Bloedafname zal in principe enkel nog nodig zijn als speekselcollectie niet mogelijk is." Bij de opstart van deze nieuwe procedure bij drugopsporing in het verkeer zijn er drie centra erkend: het laboratorium van AZ Groeninge in Kortrijk, van CHU Liège en van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) in Brussel. "AZ Groeninge is met haar laboratorium het eerste niet-universitaire ziekenhuis", vertelt dokter-apotheker Kathleen Croes. Apotheker Olivier Heylen vult aan dat deze erkenning aangeeft dat AZ Groeninge als regionaal ziekenhuis met haar laboratorium over de nodige expertise beschikt. "We zijn ook al langer erkend voor het aantonen van drugs in bloed en voor alcoholanalyse in het kader van het rijden onder invloed." (EDB)