https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Droogte treft ook de dieren: natuurvereniging roept op om water buiten te zetten

© Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

De grote droogte maakt niet enkel mensen dorstig. “Wie een schaaltje met water in z’n tuin zet, heeft binnen het uur een hoop diertjes die komen drinken”, zegt Brecht Demasières van de zoogdierenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen. “Zeker in verstedelijkt gebied, doe je de dieren daar een groot plezier mee.”

Het is al weken droog, en ook voor de komende twee weken wordt geen druppel neerslag voorspeld. Harde tijden voor de dieren dus. Door de verharding en verstedelijking vinden zij almaar moeilijker water.

“Wij kunnen gewoon een kraan opendraaien”, zegt Brecht, “maar voor dieren ligt dat natuurlijk anders. Zet daarom een schaaltje met water buiten. Vogels genieten daar heel hard van, ook zij hebben dorst.”

Wie zo’n schaaltje in z’n tuin zet, zal zien dat het een instant succes is. “Binnen het uur zullen er heleboel vogels van zitten drinken”, zegt Brecht.

Maar ook voor de zoogdieren doet enkele flinke slokken fris water deugd. “Al moet je opletten dat je geen te diepe kom neemt. Zeker egels en muizen kunnen daarin verdrinken. En liefst enkel water. Van melk krijgen veel dieren diarree, en drogen ze nog meer uit.”

Of dit uitzonderlijke tijden zijn? “Het is nu al de tweede echt warme zomer die eraan komt. Vroeger regende het nog af en toe. Nu is die regen gewoon afwezig”, zegt Brecht. “Een schaaltje met water buitenzetten is dus een goed idee. Zeker in verstedelijkt gebied, doe je de dieren daar een groot plezier mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.