Droogte in zicht voor Albertpark?

© KDS
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

De rechtbank van eerste aanleg geeft de verzopen bewoners van het Albertpark weer enige hoop om na 20 jaar van hun natte voeten en van de vele overlast verlost te geraken. Sinds het begin van de Leiewerken in 1998 hebben tal van mensen in het Albertpark last van overtollig water. Op de ergste momenten mochten sommige getroffenen per dag 40.000 liter water wegpompen. Omdat hij nergens gehoor vond met zijn klachten – en het vele procederen niets opleverde – bundelde Geert Vandepitte de voorbije maanden alle info over het wassende water in een blog die leest als een thriller. Alle gedupeerden die getroffen zijn door de Leiewerken, procederen afzonderlijk.

Is Geert Vandepitte de lonesome cowboy die in zijn eentje een onmogelijke strijd voert? “Neen”, zegt hij. “Er zijn tal van mensen in het Albertpark en op de Ijzer-en Diksmuidekaai die procederen tegen De Vlaamse Waterweg en de stad. Maar samen actie voeren zit er niet in. In België bestaat geen class action zoals in de VS waarbij burgers gezamenlijk naar de rechter kunnen stappen. Je kan bij ons enkel als natuurlijke persoon of als rechtspersoon, zoals een vennootschap, dagvaarden.”

Bulldozers

In de zitting van 17 december wilde De Vlaamse Waterweg, de overheidsdienst verantwoordelijk voor het beheer van de Vlaamse waterwegen, nog maar eens uitstel vragen, maar rechter Vandenbroucke wees die vraag af en besliste dat ze op 14 januari een vonnis zal vellen. In 2013 had de gerechtsexpert al beslist dat De Vlaamse Waterweg verantwoordelijk was voor de aanleg van een collectieve drainage. De Leieboorden bestonden vroeger uit houten staketsels waardoor het grondwater makkelijk kon wegvloeien. Bij de verbreding van de Leie kwamen er waterdichte betonnen en stalen kaaimuren van 13 meter diep die in de kleilaag vastzitten. Daardoor kan het grondwater niet meer weg en zoekt het zijn weg naar het laagste punt: de huizen aan het Albertpark. De Vlaamse Waterweg liet eventjes de bulldozers uitrukken, maar die kwamen nooit in actie. Want er werd op asbest gestoten, zo zegt de officiële versie. OVAM moest de zaak onderzoeken, en dus werden de bulldozers weer opgeladen. “We kunnen niets doen zolang de bodem vervuild is, luidde daar de officiële reactie.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Het Albertpark wordt al jaren geteisterd door wateroverlast. Sinds de grootschalige Leiewerken in het Kortrijkse stadscentrum is alleen maar erger geworden. Onze reporter Kurt Vandemaele sprak met Geert Vandepitte en zijn buren. "Als het regent, staat alles hier onder water. Het heeft geen zin om mijn huis te renoveren… 't Is allemaal weggesmeten geld."

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/albertpark-verzuipt-al-20-jaar-door-de-leiewerken-het-water-blijft-ons-martelen/article-longread-352929.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 21 december 2018

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/1048210542043695/500

De Vlaamse Waterweg wilde niet instaan voor de bodemsanering. En dus hadden ze een reden tot uitstel van de werken. Ook al zwaaien Vandepitte en co intussen graag met een verslag van een vergadering van OVAM en De Vlaamse Waterweg van 13 maart 2017: er is slechts sprake van een lichte vervuiling en OVAM deelt mee aan De Vlaamse Waterweg dat ze ‘best verdergaat met de aanleg van de drainage en niet wacht op het OVAM-onderzoek’. “Zo simpel is het niet,” zegt Dries Baeckelandt, de hoofdingenieur van de stad Kortrijk, “want dan gaat de Vlaamse Milieumaatschappij zich ermee bemoeien en zeggen dat lozen in de Leie niet kan.” Maar uiteindelijk wijst het eindrapport van OVAM uit dat ook het grondwater helemaal niet is vervuild en zo in de Leie mag worden geloosd.

Een putje dat stinkt

Op zich is de stad geen betrokken partij in die materie. Want toen Geert Vandepitte 12 jaar geleden begon te procederen tegen De Vlaamse Waterweg, de stad Kortrijk, het aannemersconsortium TV Leiedoortocht en AXA, de verzekeraar van de Leiewerken, besliste toen nog rechter D’Hulst na de gerechtsexpertise in zijn tussenvonnis van 2013 dat de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de wateroverlast alleen werd weerhouden tegenover De Vlaamse Waterweg en AXA. De stad en de aannemers zitten niet meer in de procedure.

“Vooral het feit dat de stad niet aansprakelijk is gesteld is voor mij dramatisch, nu blijkt dat er naast het grondwaterprobleem (verantwoordelijkheid van De Vlaamse Waterweg, red.) inderdaad een ernstig rioolprobleem is, zoals wij steeds voor de gerechts-expert en de rechtbank hebben aangevoerd,” aldus Geert Vandepitte. “De Vlaamse Waterweg heeft dat maandag op de zitting eigenlijk impliciet toegegeven en bevestigd dat er hierover met de stad onderhandelingen lopen. Dit kan betekenen dat we veroordeeld zijn om in beroep te gaan tegen het vonnis dat nog moet worden geveld.

Schadebeperking

De Vlaamse Waterweg wordt aansprakelijk gesteld voor het grondwaterprobleem. “Dat de stad wel degelijk betrokken partij is, volgens de gedupeerde bewoners van het Albertpark, heeft alles te maken met de problemen van het oppervlaktewater”, legt Geert Vandepitte uit. “Bij het begin van de Leiewerken in 1998 is men op een oud rioolstelsel gestoten. Wat is het meest logische dat je dan doet? Dan ga je onderzoeken of die riolen ergens op een plan terug te vinden zijn, zo lijkt me. En als dat niet het geval is, dan doe je research. ‘Die riolen zijn niet meer actief, maar hebben alleen nog een drainagefunctie’, zegt de stad. Maar als je daarop stoot, dan zoek je toch uit wat daar onder de grond ligt? Je hebt verschillende mogelijkheden: camera-inspectie, werken met kleurstoffen en als dat allemaal niet lukt graaf je uit met sleuven.”

Dat moesten ze gedaan hebben in 1998, maar we zijn 20 jaar later en ze hebben het nog niet gedaan. En dat er water in en uit die kapotte riolen loopt, ondervinden wij. Bovendien beschik ik over documenten die bewijzen dat het hemelwater van het Sint-Amandscollege en Sint-Maartens door die riolen passeerde. Een van de rioolputten van dat centraal rioolstelsel van het college, zit onder de prefab van het Sint-Maartensziekenhuis. De stad mag nooit bouwvergunningen verlenen om te bouwen op een rioolput. Of ze dat wisten dat die put er zat? Natuurlijk, ze hebben een camera-inspectie gedaan in 2006. Ik heb de documenten van die rioolinspectie.”

Liever toedekken

Bij het begin van de Leiewerken waren de werken meteen stilgelegd en groeide de factuur met 20 miljoen euro door de sanering op de vervuilde Vettekaai. En dus had men geen zin in bijkomende grote en dure werken om een oplossing te vinden voor die oude rioleringen. Men heeft gezegd: ‘we gaan voor het gemak de boel toedekken en we zien wel’. Maar stelselmatig werd de situatie erger. Aanvankelijk moest ik, net zoals de andere bewoners uit de buurt, 2.000 liter water per dag wegpompen, later werd dat 10 tot 15.000 liter en vorig jaar escaleerde de situatie en pompten we hier, afhankelijk van het weer, per woning zo’n 40.000. liter weg. De stad heeft toen, omdat men niet anders kon, bepaalde ingrepen gedaan en nu moet ik, net zoals mijn buren, maar 5 à 10.000 liter wegpompen per dag. Recent hebben ze een oplossing gezocht voor de K-Tower en het college, want dat zijn natuurlijk machtiger instanties. Maar ook hier zal men moeten zoeken naar een oplossing.”

Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg: “We zijn ermee bezig”

De Vlaamse Waterweg kreeg jaren geleden al te horen van de rechter dat de buurt van het Albertpark moest gedraineerd worden, maar deed voorlopig niets. “Door de bodemvervuiling konden wij nog niet ingrijpen,” zegt woordvoerster Liliane Stinissen. “Deze zomer hebben we een aangetekende brief gekregen van de bewoners dat ze niet meer geloven in een ondiepe drainage. OVAM zelf heeft ook een brief gestuurd naar de bewoners, maar ik kan u niet zeggen wat daar in staat. Ik ben geen communicatiewoordvoerder van OVAM. Ik weet wel dat er nu een overleg gepland staat met de stad om te kijken hoe we die problematiek kunnen aanpakken. Het is zeker niet dat we de zaak willen laten aanslepen. Maar we willen alles goed onderzoeken.” Dat zou stilaan gebeurd mogen zijn. De werken aan de Leie begonnen 20 jaar geleden en er waren bijna meteen klachten. “Daar kan ik me niet over uitspreken,” zegt Liliane Stinissen nog. “Ik kan alleen zeggen dat we er mee bezig zijn.”

Tom Supply, buurtbewoner Albertpark, over zijn wiebelende woning

“We worden door sommige politici afgeschilderd als verzuurde burgers, maar dat zijn we niet”, zegt Tom Supply. “We zijn wel kwade burgers. Omdat we niet correct door de overheid worden behandeld. Alle mensen die langs de Leie wonen, hebben schade geleden. Maar velen procederen niet omdat ze intussen financieel gekelderd zijn.” Hij staat voor zijn prachtig art-decohuis uit 1932, waarvan de gevel dringend een restauratiebeurt kan gebruiken. “Ik wil mijn gevel best laten herstellen, maar dat zal ik pas doen als ik zeker ben dat hij niet weer gaat scheuren. Door het grondwater dat zo hoog staat, flotteren de huizen.”

“We zijn omringd door riolen die hoger liggen dan de gronden die wij bewonen. Er zijn effectief rioleringen gelegd, maar op een verkeerde manier. Het huis van mijn buurman is letterlijk in tweeën gebarsten. En dat van mij is ook vijf, zes centimeter weggezakt. Maar de gerechtelijk expert wil niet erkennen dat er sprake is van een verzakking. De barsten in het huis van de buurman, zijn zo groot dat hij zijn tuin kan binnenkijken als hij in zijn bad ligt, maar die barsten worden niet toegewezen aan de Leiewerken. Hij kreeg te horen dat de scheuren in zijn huis te wijten waren aan het feit dat mijn huis was weggezakt. En wellicht heeft hij gelijk. Maar de expert zei dus dat mijn huis niet is verzakt. Ja, zo absurd gaat het er de hele tijd aan toe.”

Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg: “We zijn ermee bezig”

De Vlaamse Waterweg kreeg jaren geleden al te horen van de rechter dat de buurt van het Albertpark moest gedraineerd worden, maar deed voorlopig niets. “Door de bodemvervuiling konden wij nog niet ingrijpen,” zegt woordvoerster Liliane Stinissen. “Deze zomer hebben we een aangetekende brief gekregen van de bewoners dat ze niet meer geloven in een ondiepe drainage. OVAM zelf heeft ook een brief gestuurd naar de bewoners, maar ik kan u niet zeggen wat daar in staat. Ik ben geen communicatiewoordvoerder van OVAM. Ik weet wel dat er nu een overleg gepland staat met de stad om te kijken hoe we die problematiek kunnen aanpakken. Het is zeker niet dat we de zaak willen laten aanslepen. Maar we willen alles goed onderzoeken.” Dat zou stilaan gebeurd mogen zijn. De werken aan de Leie begonnen 20 jaar geleden en er waren bijna meteen klachten. “Daar kan ik me niet over uitspreken,” zegt Liliane Stinissen nog. “Ik kan alleen zeggen dat we er mee bezig zijn.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne: “Ik begrijp de frustratie”

Veel bewoners van het Albertpark vrezen dat dat De Vlaamse Waterweg en de stad Kortrijk voor een verrottingsstrategie gaan, dat ze de gedupeerden zolang willen laten procederen tot ze geen financiële middelen meer hebben en moeten laten begaan.

(foto a-TVK)
(foto a-TVK)

“Nee, absoluut niet. Geloof me, we hebben de voorbije zes jaar niet stilgezeten. Het is verschrikkelijk wat Geert Vandepitte en de mensen uit zijn buurt meemaken. Ik begrijp de frustratie. Ik heb heel veel respect voor die man. Mocht ik daar wonen, zou ik precies reageren zoals hij“, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Een paar keer per jaar hebben we een vergadering met de mensen van De Vlaamse Waterweg en iedere keer is het Albertpark een punt op de agenda. Wij willen niets liever dan die problemen oplossen.”

Kluwen van experten

Dat beaamt ook stadsingenieur Dries Baeckelandt: “De rechtbank heeft altijd gezegd dat de stad Kortrijk daarin geen betrokken partij is. Maar achter de schermen proberen wij als stad natuurlijk wel mee te zoeken naar een oplossing. Alleen is het juridisch een kluwen geworden van experten en tegenexperten dat de rechtbank al jaren geen uitspraken meer doet. Het is allemaal wat complexer dan Geert Vandepitte in zijn blog laat uitschijnen. Ik kan u meegeven dat er een nieuw overleg gepland is met De Vlaamse Waterweg en dat de stad ook een samenwerkingsakkoord heeft met het Guldensporencollege, over de aanleg van het fietspad tussen de K-Tower en de Brugsesteenweg. Ook de sportvelden gaan grotendeels heraangelegd worden en daar gaan we met de stad een drainagestelsel aanleggen. Uiteraard met uitzondering van de betwiste zone tegen het Albertpark, omdat daar De Vlaamse Waterweg moet draineren. We hopen dat die ingreep indirect de situatie voor de bewoners kan verlichten. En intussen blijven we aandringen op een oplossing.”

Tom Supply, buurtbewoner Albertpark, over zijn wiebelende woning

“We worden door sommige politici afgeschilderd als verzuurde burgers, maar dat zijn we niet”, zegt Tom Supply. “We zijn wel kwade burgers. Omdat we niet correct door de overheid worden behandeld. Alle mensen die langs de Leie wonen, hebben schade geleden. Maar velen procederen niet omdat ze intussen financieel gekelderd zijn.” Hij staat voor zijn prachtig art-decohuis uit 1932, waarvan de gevel dringend een restauratiebeurt kan gebruiken. “Ik wil mijn gevel best laten herstellen, maar dat zal ik pas doen als ik zeker ben dat hij niet weer gaat scheuren. Door het grondwater dat zo hoog staat, flotteren de huizen.”

“We zijn omringd door riolen die hoger liggen dan de gronden die wij bewonen. Er zijn effectief rioleringen gelegd, maar op een verkeerde manier. Het huis van mijn buurman is letterlijk in tweeën gebarsten. En dat van mij is ook vijf, zes centimeter weggezakt. Maar de gerechtelijk expert wil niet erkennen dat er sprake is van een verzakking. De barsten in het huis van de buurman, zijn zo groot dat hij zijn tuin kan binnenkijken als hij in zijn bad ligt, maar die barsten worden niet toegewezen aan de Leiewerken. Hij kreeg te horen dat de scheuren in zijn huis te wijten waren aan het feit dat mijn huis was weggezakt. En wellicht heeft hij gelijk. Maar de expert zei dus dat mijn huis niet is verzakt. Ja, zo absurd gaat het er de hele tijd aan toe.”

Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg: “We zijn ermee bezig”

De Vlaamse Waterweg kreeg jaren geleden al te horen van de rechter dat de buurt van het Albertpark moest gedraineerd worden, maar deed voorlopig niets. “Door de bodemvervuiling konden wij nog niet ingrijpen,” zegt woordvoerster Liliane Stinissen. “Deze zomer hebben we een aangetekende brief gekregen van de bewoners dat ze niet meer geloven in een ondiepe drainage. OVAM zelf heeft ook een brief gestuurd naar de bewoners, maar ik kan u niet zeggen wat daar in staat. Ik ben geen communicatiewoordvoerder van OVAM. Ik weet wel dat er nu een overleg gepland staat met de stad om te kijken hoe we die problematiek kunnen aanpakken. Het is zeker niet dat we de zaak willen laten aanslepen. Maar we willen alles goed onderzoeken.” Dat zou stilaan gebeurd mogen zijn. De werken aan de Leie begonnen 20 jaar geleden en er waren bijna meteen klachten. “Daar kan ik me niet over uitspreken,” zegt Liliane Stinissen nog. “Ik kan alleen zeggen dat we er mee bezig zijn.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne: “Ik begrijp de frustratie”

Veel bewoners van het Albertpark vrezen dat dat De Vlaamse Waterweg en de stad Kortrijk voor een verrottingsstrategie gaan, dat ze de gedupeerden zolang willen laten procederen tot ze geen financiële middelen meer hebben en moeten laten begaan.

(foto a-TVK)
(foto a-TVK)

“Nee, absoluut niet. Geloof me, we hebben de voorbije zes jaar niet stilgezeten. Het is verschrikkelijk wat Geert Vandepitte en de mensen uit zijn buurt meemaken. Ik begrijp de frustratie. Ik heb heel veel respect voor die man. Mocht ik daar wonen, zou ik precies reageren zoals hij“, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Een paar keer per jaar hebben we een vergadering met de mensen van De Vlaamse Waterweg en iedere keer is het Albertpark een punt op de agenda. Wij willen niets liever dan die problemen oplossen.”

Kluwen van experten

Dat beaamt ook stadsingenieur Dries Baeckelandt: “De rechtbank heeft altijd gezegd dat de stad Kortrijk daarin geen betrokken partij is. Maar achter de schermen proberen wij als stad natuurlijk wel mee te zoeken naar een oplossing. Alleen is het juridisch een kluwen geworden van experten en tegenexperten dat de rechtbank al jaren geen uitspraken meer doet. Het is allemaal wat complexer dan Geert Vandepitte in zijn blog laat uitschijnen. Ik kan u meegeven dat er een nieuw overleg gepland is met De Vlaamse Waterweg en dat de stad ook een samenwerkingsakkoord heeft met het Guldensporencollege, over de aanleg van het fietspad tussen de K-Tower en de Brugsesteenweg. Ook de sportvelden gaan grotendeels heraangelegd worden en daar gaan we met de stad een drainagestelsel aanleggen. Uiteraard met uitzondering van de betwiste zone tegen het Albertpark, omdat daar De Vlaamse Waterweg moet draineren. We hopen dat die ingreep indirect de situatie voor de bewoners kan verlichten. En intussen blijven we aandringen op een oplossing.”

Tom Supply, buurtbewoner Albertpark, over zijn wiebelende woning

“We worden door sommige politici afgeschilderd als verzuurde burgers, maar dat zijn we niet”, zegt Tom Supply. “We zijn wel kwade burgers. Omdat we niet correct door de overheid worden behandeld. Alle mensen die langs de Leie wonen, hebben schade geleden. Maar velen procederen niet omdat ze intussen financieel gekelderd zijn.” Hij staat voor zijn prachtig art-decohuis uit 1932, waarvan de gevel dringend een restauratiebeurt kan gebruiken. “Ik wil mijn gevel best laten herstellen, maar dat zal ik pas doen als ik zeker ben dat hij niet weer gaat scheuren. Door het grondwater dat zo hoog staat, flotteren de huizen.”

“We zijn omringd door riolen die hoger liggen dan de gronden die wij bewonen. Er zijn effectief rioleringen gelegd, maar op een verkeerde manier. Het huis van mijn buurman is letterlijk in tweeën gebarsten. En dat van mij is ook vijf, zes centimeter weggezakt. Maar de gerechtelijk expert wil niet erkennen dat er sprake is van een verzakking. De barsten in het huis van de buurman, zijn zo groot dat hij zijn tuin kan binnenkijken als hij in zijn bad ligt, maar die barsten worden niet toegewezen aan de Leiewerken. Hij kreeg te horen dat de scheuren in zijn huis te wijten waren aan het feit dat mijn huis was weggezakt. En wellicht heeft hij gelijk. Maar de expert zei dus dat mijn huis niet is verzakt. Ja, zo absurd gaat het er de hele tijd aan toe.”

Liliane Stinissen, De Vlaamse Waterweg: “We zijn ermee bezig”

De Vlaamse Waterweg kreeg jaren geleden al te horen van de rechter dat de buurt van het Albertpark moest gedraineerd worden, maar deed voorlopig niets. “Door de bodemvervuiling konden wij nog niet ingrijpen,” zegt woordvoerster Liliane Stinissen. “Deze zomer hebben we een aangetekende brief gekregen van de bewoners dat ze niet meer geloven in een ondiepe drainage. OVAM zelf heeft ook een brief gestuurd naar de bewoners, maar ik kan u niet zeggen wat daar in staat. Ik ben geen communicatiewoordvoerder van OVAM. Ik weet wel dat er nu een overleg gepland staat met de stad om te kijken hoe we die problematiek kunnen aanpakken. Het is zeker niet dat we de zaak willen laten aanslepen. Maar we willen alles goed onderzoeken.” Dat zou stilaan gebeurd mogen zijn. De werken aan de Leie begonnen 20 jaar geleden en er waren bijna meteen klachten. “Daar kan ik me niet over uitspreken,” zegt Liliane Stinissen nog. “Ik kan alleen zeggen dat we er mee bezig zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier