Droneteam moet haven van Zeebrugge in de gaten te houden

Een droneteam zou mogelijk het nieuwe wapen worden in de strijd tegen mensenhandel en -smokkel in de kustgemeente. Het zou een investering van Groot-Brittannië zijn. “De eerste gesprekken zijn gevoerd. Maar die zijn voorlopig verkennend”, aldus het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken.

© (Foto Belga)

Hoog bezoek in Zeebrugge vrijdagmorgen. Zowel minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zakten naar de kustgemeente af. Het werkbezoek was al even gepland, maar lijkt wel in een stroomversnelling te zijn gekomen door de recente problematiek rond de aanwezige transmigranten. Het opvallendste gespreksonderwerp: de mogelijkheid van een drone team vanuit Groot-Brittannië om het havengebied mee in de gaten te houden.

Het was burgemeester Dirk De fauw (CD&V) die de minister en staatssecretaris vrijdagmorgen ontving. Ook de Brugse korpschef en procureur waren bij het bezoek aanwezig. Ze gingen samen een kijkje nemen bij de scheepvaartpolitie. “De minister zag er hoe men daar op een coronaveilige manier omgaat met de migranten die in de haven worden aangetroffen”, zegt Sofie Demeyer, woordvoerster van minister Verlinden. “Ze dragen mondmaskers, handschoenen en ontsmetten alles. De minister kon ook vaststellen wat de moeilijkheden zijn bij het werken op het terrein in volle coronacrisis.”

Ook de UK Border Force kreeg een bezoek. Zij werken samen met de scheepvaartpolitie in ons land. Groot-Brittannië trok een tijdje geleden drie miljoen pond uit om de problematiek in Zeebrugge mee tegen te gaan. En binnenkort komt mogelijk nog een injectie. “Er is inderdaad gesproken over een bijkomende investering van de Britten”, klinkt het. “Het zou gaan om het uitrollen van een drone team in de haven in de strijd tegen mensenhandel en -smokkel. Het gaat voorlopig echter om een eerste aanzet.”

Burgemeester Dirk De fauw blikt tevreden terug op het bezoek. Hij deed ook zijn kijk op de transmigrantenproblematiek uit de doeken. “We hebben duidelijk gemaakt dat het om een ander soort transmigranten gaat”, zegt hij. “Dat werd ook door de staatssecretaris erkent. En er werd gesproken over een afhandelingscentrum waar transmigranten die gevat worden naartoe gebracht zouden kunnen worden. Dat was er in het verleden, maar is er nu niet meer. We hebben duidelijk gemaakt dat zoiets wel nuttig zou kunnen zijn. Het ging om verkennende gesprekken, maar we hopen dat er toch wat uit mag voortvloeien.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.