Er werd lang naar uitgekeken, naar het dronespektakel op 't Zand. Een show met enkele tientallen drones moest het traditionele vuurwerk vervangen. Dat bezorgde het Brugse stadsbestuur heel wat waardering, want een droneshow is heel wat diervriendelijker dan vuurwerk.

Burgemeester Dirk De fauw was maandag dolenthousiast. "Brugge krijgt op oudejaarsavond de eer om 'het vuurwerk van de 21ste eeuw' te aanschouwen." Het was het bedrijf van de Brugse tweeling Hannes en Nikos Verschore dat de stad deze primeur zou aanbieden. Prijskaartje: 25.000 euro. Het beloofde schouwspel lokte een pak volk naar 't Zand.

Helaas, de show viel tegen. De drones telden af van 10 naar 0, toonden de letters 'Happy New Year' en het cijfer 2020. En dat was het zowat. Het regende al snel verontwaardigde reacties op Facebook. "Een flop", "Het Concertgebouw gaf meer licht dan die lichtshow", "Een klucht", "Wie gaat die flop betalen? (wiender)", "25.000 euro in de vuilbak": de reacties logen er niet om.

Technisch probleem

De firma AndLights wachtte niet lang met reageren op Facebook. "Het eerste deel ging vlekkeloos: 40 drones gingen zoals gepland de lucht in voor de countdown", klinkt het. "Helaas ging de tweede reeks van 40 drones in veiligheidsmodus omwille van een technisch probleem. We vermoeden dat de mist en de daarmee gepaard gaande vochtigheid het probleem veroorzaakte. Het systeem is zo geprogrammeerd dat de veiligheid op geen enkel moment in het gedrang mag komen."

"Het is dubbel", vervolgen de zaakvoerders. "Na 3,5 jaar werken hadden we graag onze volledige show kunnen tonen, maar veiligheid gaat voor alles. We zijn ergens trots dat we het eerste deel wel konden tonen. 40 drones synchroon in formatie laten vliegen is een technisch huzarenstukje. Jammer van het tweede deel. We gaan snel evalueren en zorgen dat we hier sterker uit komen."

Brugge trok duidelijk de kaart van innovatie, technologie en de toekomst. AndLights werkte 3,5 naar het moment van deze...

Geplaatst door AndLights op Dinsdag 31 december 2019

Toch vuurwerk

Ironisch genoeg schoot iemand net na de mislukte droneshow echt vuurwerk de lucht in. Achteraf werd er op 't Zand wel nog duchtig feest gevierd en meegezongen met het koor dat vanop het podium luidkeels allerlei schlagers voor zong. (TV/MVN/PDV)

Het schepencollege liet het alvast niet aan zijn hart komen., MVN
Het schepencollege liet het alvast niet aan zijn hart komen. © MVN
Er werd lang naar uitgekeken, naar het dronespektakel op 't Zand. Een show met enkele tientallen drones moest het traditionele vuurwerk vervangen. Dat bezorgde het Brugse stadsbestuur heel wat waardering, want een droneshow is heel wat diervriendelijker dan vuurwerk. Burgemeester Dirk De fauw was maandag dolenthousiast. "Brugge krijgt op oudejaarsavond de eer om 'het vuurwerk van de 21ste eeuw' te aanschouwen." Het was het bedrijf van de Brugse tweeling Hannes en Nikos Verschore dat de stad deze primeur zou aanbieden. Prijskaartje: 25.000 euro. Het beloofde schouwspel lokte een pak volk naar 't Zand.Helaas, de show viel tegen. De drones telden af van 10 naar 0, toonden de letters 'Happy New Year' en het cijfer 2020. En dat was het zowat. Het regende al snel verontwaardigde reacties op Facebook. "Een flop", "Het Concertgebouw gaf meer licht dan die lichtshow", "Een klucht", "Wie gaat die flop betalen? (wiender)", "25.000 euro in de vuilbak": de reacties logen er niet om. De firma AndLights wachtte niet lang met reageren op Facebook. "Het eerste deel ging vlekkeloos: 40 drones gingen zoals gepland de lucht in voor de countdown", klinkt het. "Helaas ging de tweede reeks van 40 drones in veiligheidsmodus omwille van een technisch probleem. We vermoeden dat de mist en de daarmee gepaard gaande vochtigheid het probleem veroorzaakte. Het systeem is zo geprogrammeerd dat de veiligheid op geen enkel moment in het gedrang mag komen.""Het is dubbel", vervolgen de zaakvoerders. "Na 3,5 jaar werken hadden we graag onze volledige show kunnen tonen, maar veiligheid gaat voor alles. We zijn ergens trots dat we het eerste deel wel konden tonen. 40 drones synchroon in formatie laten vliegen is een technisch huzarenstukje. Jammer van het tweede deel. We gaan snel evalueren en zorgen dat we hier sterker uit komen."Ironisch genoeg schoot iemand net na de mislukte droneshow echt vuurwerk de lucht in. Achteraf werd er op 't Zand wel nog duchtig feest gevierd en meegezongen met het koor dat vanop het podium luidkeels allerlei schlagers voor zong. (TV/MVN/PDV)