Dronebeelden bieden exclusieve kijk op Lauwse Sint-Bavokerk

Patrick in de Sint-Bavokerk in Lauwe. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Kerken zijn vaak in een waas van mysterie gehuld. De gigantische structuren hebben veel hoekjes en kantjes, plaatsen waar geen mens ooit komt en waarvan we niet eens weten dat ze bestaan. Dankzij de werkgroep 140 jaar Sint-Bavo krijgen Lauwenaars een unieke en exclusieve kijk op de Sint-Bavokerk. Een blik vanuit de lucht.

Patrick Caenen (65), woordvoerder van de werkgroep, is trots op het resultaat. “Met onze werkgroep zetten we alles op alles om de kerk opnieuw een centrale plaats in onze maatschappij te geven”, klinkt het. “Eind september organiseren we dan ook talrijke evenementen waarbij we zowel jong als oud laten kennismaken met de kerk en de werking ervan. Tijdens onze bijeenkomsten braken we ook het hoofd over hoe we vooral de jongere generatie konden prikkelen. Toen reageerde de organist, impulsief, dat we misschien eens iets met drones moesten doen. We voegden meteen de daad bij het woord.”

vogelperspectief

Drones en een kerk, het is inderdaad geen voor de hand liggende combinatie. Net dat aparte karakter wordt gebruikt om de jeugd aan te trekken. “Drones zijn hip en ook het gebruik van videoplatformen is iets wat de norm is geworden. Door drones de kerk volledig te laten doorkruisen, slaan we meteen twee vliegen in een klap. We tonen aan dat de kerk best wel jong kan zijn en dankzij de videobeelden krijgt iedereen een zicht op de kerk zoals nooit voorheen. Vanuit vogelperspectief krijgen de kijkers een totaal andere blik op het gebouw, een unieke belevenis.”

Dronebeelden bieden exclusieve kijk op Lauwse Sint-Bavokerk

Belemmeringen

Drones en een kerkgebouw, een combinatie die ook enkele uitdagingen met zich meebracht. “Voor zover wij weten had niemand dit ooit geprobeerd dus moesten we op zoek naar mensen die dit konden verwezenlijken. Uiteindelijk viel onze keuze op een gemotiveerde groep die hier aankwam met maar liefst vijf drones! Ze werden meteen met enkele technische belemmeringen geconfronteerd. Een drone vliegt binnen heel wat minder vlot dan buiten en in een kerk heb je dan ook nog eens overal objecten staan. Het was een mix die voor heel wat uitdagingen zorgde en die eveneens resulteerde in een aanvaring. Een van de drones kwam pardoes tegen een pilaar terecht.”

140 jaar Sint-Bavo

Een uniek idee en een realisatie met heel wat uitdagingen, het zorgde voor een video waar de werkgroep trots op is. “De uiteindelijke video zal tijdens de feesten in september voor het eerst aan het publiek worden voorgesteld, om nadien op onze facebookpagina te verschijnen. We kunnen misschien wel al een tipje van de sluier oplichten. Wie zich ooit de vraag stelde hoe hoog de binnenkant van de kerk is of wie ooit wilde weten hoe de toren er van binnen uitziet, zal zich tegoed kunnen doen aan exclusieve beelden. We nodigen de nieuwsgierigen dan ook graag uit op de voorstelling, ze zullen alvast niet ontgoocheld zijn.”

De video-opnames met drone kaderen in de viering van 140 jaar Sint-Bavo op 27, 28 en 29 september, een viering die vooral inzet op plezier en samenhorigheid. “We kunnen ondertussen ook al meegeven dat er op zaterdagavond een wedstrijd tussen verschillende jongerenverenigingen wordt georganiseerd”, vertelt Patrick Caenen nog.

“Onder het deskundige oog van Stan Roose nemen clubs uit zowel de sociale als de sportieve sector het tegen elkaar op, in de hoop als winnaar uit de bus te komen. Met het combineren van activiteiten, nieuwe technieken en digitale platformen, willen we van Sint-Bavo opnieuw een coole plaats maken. Een kerk die zijn plaats verdient in een moderne gemeenschap en hand in hand gaat met nieuwe technieken”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier