Dries Sypré, broer van, fietst rond alle Vlaamse provincies

Dries Sypré fietste rond alle Vlaamse provincies. (GF)
Arno Van Haverbeke

Dat je een 50ste verjaardag op een speciale manier mag vieren, staat buiten kijf. Dries Sypré uit Oedelem wilde voor zijn verjaardag van volgende week, rondom alle Vlaamse provincies fietsen. Afgelopen woensdag voltooide hij de laatste provincie, Limburg.

Eerst en vooral reed Dries rond zijn eigen provincie: West-Vlaanderen. Een tocht van 350 kilometer. Nadien vertrok hij van thuis naar Oost-Vlaanderen om de provincie rondom rond te fietsen, voorlopig ook de zwaarste tocht van alle ritten die hij al deed: “Ik reed rond Oost-Vlaanderen in wijzerzin. Ik reed eerst naar Antwerpen en moest dan in tegenwind terug via de Vlaamse Ardennen naar huis. Helemaal aan het einde van de rit nog door Geraardsbergen en over de Kluisberg moeten rijden, dat was erg zwaar.” Toch is Sypré na zo’n rit niet moe. “Buiten wat zere benen voel ik me altijd heel fris na zo’n rit. Mentaal is dat echt zalig om een hele dag weg van alles te zijn. Een hele dag op de fiets buiten zijn, doorheen prachtige natuur en open velden rijden, daar kan ik enorm van genieten. Ik rij ook zelden door dorpjes en zo, want de grenzen van een provincie lopen daar niet vaak door. Soms moet ik zelfs aardewegen of bospaadjes over.”

“Buiten wat zere benen voel ik me altijd heel fris na zo’n rit”

Nadien reed Sypré ook nog rond Antwerpen, een toch van 394 kilometer en Vlaams Brabant, een tocht van 393 kilometer. “Ook Antwerpen was een heel lastige tocht. Het was toen heel erg warm, bijna 32 graden. Ik had me voorbereid en bijna vier liter gedronken, maar toen ik ‘s avonds op de weegschaal stond, was ik vier kilogram afgevallen.” Met de tocht rond Limburg van eergisteren voltooide hij zijn uitdaging. In vijf dagen van telkens 15 uur fietsen, reed hij ongeveer 1.970 kilometer. “Toevallig hé! Als ik alle kilometers die ik reed, optel, kom ik aan zo’n 1970. En dat is toevallig genoeg ook mijn geboortejaar”, lacht Sypré.

Naast zijn vele uren op de fiets, werkt de broer van de Beernemse burgemeester, Jos Sypré, in het AZ Sint-Jan in Brugge, op de dienst Intensieve Zorgen. Een afdeling die de laatste maanden fel in het nieuws was: “Of ik drukke maanden achter de rug heb? Het is eigenlijk altijd druk, dus daar veranderde op zich weinig aan. Wij werken in shifts van twaalf uur, waardoor ik telkens 14 dagen per maand aan het werk ben. De andere 14 dagen heb ik tijd om te sporten en bij mijn gezin te zijn. Daarnaast heb ik nog een extra job als redder in het zwembad van Brugge. Wanneer ik daar allemaal tijd voor heb? Er zijn 24 uren in een dag, dat is meer dan je denkt hoor!”, lacht de sportieveling, die bovendien ook nog een gezin met twee kinderen heeft.

Al zijn hele leven lang is Dries geboeid door sport: “Ik heb altijd gevoetbald en gelopen. Daarna begon ik te fietsen en nu doe ik af en toe triatlons mee. Het is de eerste keer dat ik zo’n uitdaging deed. Het leven heeft enorm veel te bieden en ik denk soms dat er te weinig tijd is om overal van te proeven.”

Rondje Vlaams-Brabant. (GF)
Rondje Vlaams-Brabant. (GF)

Rondje Antwerpen. (GF)
Rondje Antwerpen. (GF)

Rondje Oost-Vlaanderen. (GF)
Rondje Oost-Vlaanderen. (GF)

Rondje West-Vlaanderen. (GF)
Rondje West-Vlaanderen. (GF)

Rondje Limburg. (GF)
Rondje Limburg. (GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten