Dries na heraanleg nog meer groene hart van Kemmel

Redactie KW

Na meer dan een halfjaar zijn de omgevingswerken rond de Dries in Kemmel afgewerkt. Naast extra bomen werd ook het grasveld genivelleerd. Verder is er een verharde oprijstrook die de op- en afrit van de Dries gedeeltelijk verbindt.

In de herfst van 2020 startten de omgevingswerken op de Dries. “De gezondheid van de oorspronkelijk 22 witte paardekastanjes ging al enkel jaren sterk achteruit, vooral na aantasting door de paardenkastanjemineermot begin jaren 2000,” duidt schepen van groen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

“Om terug een kwalitatieve Dries te bekomen werd, in samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed, een beheerplan opgesteld door een landschapsarchitect. Er werden worden 22 nieuwe bomen aangeplant. Er werd gekozen voor krimlindes, die zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden en meer bestand tegen ziekten. Het iets kleiner uitgroeien van de Krimlinde tegenover de huidige bomen, zal het mogelijk maken deze vrij te laten uitgroeien en enkel een geringe, begeleidende onderhoudssnoei uit te voeren. Dit biedt twee grote voordelen; de bomen behouden hun natuurlijke silhouet én ondervinden geen nadeel van het telkenmale vormsnoeien of kandelaberen.”

Groene rustpauze

Naast de heraanplanting van de bomen werd ook het grasveld genivelleerd, ietwat bijgewerkt aan de randen en volledig heringezaaid. “De restauratie van de kiosk is voor later gepland. We hebben zo het idee om op de kiosk een bankenrij te plaatsen.”

Het kunstwerk ’t Gapertje onderaan de Dries blijft op dezelfde plaats en ongewijzigd behouden. Er werd terug een verharde oprijstrook, in de vorm van verstevigd gazon, aangelegd die de op- en afrit van de Dries (deels) verbindt. Parkeren op het grasveld is in de regel verboden. Zo wordt het centrale, groene en rustgevende dorpszicht gevrijwaard en dit onroerend erfgoed beschermd.

De Dries nodigt voortaan ook op drukke momenten uit voor een groene rustpauze. “Parkeren wordt enkel toegestaan voor speciale gelegenheden zoals de gemeentelijke kermisperiode en evenementen die een grote parkeerdruk in het dorp veroorzaken zoals de jaarlijkse wijnfeesten.” De in het voorjaar 2020 aangelegde parking in de Kasteeldreef compenseert de parkeercapaciteit van de Dries. (Marc Desender)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier