Dries Couckuyt uit Ingelmunster zetelt in nationaal partijbureau van SP.A

De drie SP.A+-gemeenteraadsleden met Dries Couckuyt (links), Kurt Soenens en Enigo Vandendriessche. (foto FODI)
Redactie KW

Sinds december 2019 is Dries Couckuyt één van de 16 leden van het nationaal partijbestuur van SP.A. Op lokaal vlak blijft hij co-voorzitter én gemeenteraadslid van SP.A+. “We zijn de meest actieve partij op àlle fronten”, benadrukt hij.

In 2009 begon Dries met politiek bij SP.A+. In oktober 2012 ging SP.A+ met één zetel in coalitie met de Brug/N-VA & Open VLD. Enigo Vandendriessche werd eerste schepen, Dries drie jaar OCMW-voorzitter. In oktober 2018 behaalde de partij niet één, maar drie zetels. De huidige meerderheid nam hen echter niet meer mee, waardoor ze in de oppositie kwamen. Dries nam al twee keren deel aan provinciale en één keer aan nationale verkiezingen. Sinds december vorig jaar zetelt hij dus in het nationaal partijbestuur van SP.A. “De zestien mensen van het partijbureau worden verkozen door alle afdelingen in Vlaanderen. Het doet je natuurlijk plezier als je dit vertrouwen krijgt. Het partijbureau is het meest strategische orgaan”, verklapt Dries.

“Ik ken geen enkele politieke partij in eigen gemeente die zoveel organiseert als SP.A+”

“We werken op korte en lange termijn. Op korte termijn: welke dossiers komen in het parlement? Wat is onze houding ? Welke positie gaan we innemen wat de federale regering betreft? Op lange termijn willen we dan uitzoeken waar we naartoe gaan. Hoe gaan we ons organiseren ? Wat is de structuur? Hoe gaan we de leden meer betrekken? Om de twee weken komen we op maandagvoormiddag samen in Brussel. Het is leuk om als 31-jarige daarvan deel te mogen uitmaken. Ik ben niet de jongste, maar één van de jongere. Ik denk dat ik de eerste ben uit Ingelmunster die in een partijbureau zetel, alhoewel wijlen Eric Vankeirsbilck ruim 27 jaar geleden als CVP-Kamervoorzitter ook wellicht die functie heeft bekleed.”

“Van één naar drie zetels”

Sinds januari 2019 zit SP.A+ in eigen gemeente in de oppositie. Voeren ze niet te hard oppositie? “We namen een goede start. Onze oppositierol hadden we goed voorbereid. We werken rond drie pijlers : constructief zijn (met eigen voorstellen afkomen), informeren (lopende zaken in de gemeente) en de meerderheid controleren. We presteerden op alle drie van deze aspecten goed. We hadden niet veel moeite om ons aan te passen aan die oppositierol”, zegt Dries, die vindt dat je vanuit de oppositie ook veel kan doen. “We werden beloond door de kiezers, want we gingen van één naar drie zetels. De uitslag was goed en het is natuurlijk niet leuk om niet meer in de meerderheid te zetelen, maar dat is politiek. Het kan alle kanten op gaan. Ons oppositiewerk wordt gewaardeerd. We komen met goede voorstellen, kijk maar naar de fietsoversteek die er kwam. We doen voorstellen rond natuur. We informeren de bevolking, zoals over de rotonde. Twee weken voor de werken was er daarrond nog geen communicatie. Wij hebben dat aangekaart. Dat was ook het geval met de huisvuilzakken. Met het nieuwe jaar werden ze duurder, maar midden december was er nog niets geweten. Wij zetten dit punt op de agenda.” De huidige bestuursploeg De Brug/N-VA & Open VLD doet het goed. Geraakt SP.A+ in de toekomst nog in de meerderheid ? “Och, dat zien we wel. We hebben tijd tot 2024 om ons te bewijzen. Vijf jaar is een eeuwigheid in de politiek. Er kan heel wat gebeuren. Het is dan aan de kiezer om te oordelen.”

“We zijn goed bezig”

“Als ik vergelijk met andere partijen in eigen gemeente, dan zijn wij de meest actieve op verschillende fronten. En onze partijwerking? Al vier jaar op rij doen we een grote campagne huis-aan-huis om iedere Ingelmunsternaar te bereiken. We houden een nieuwjaarsreceptie, 1 mei-barbecue, Fair Tradeontbijt…Ik ken geen enkele politieke partij in onze gemeente die zoveel organiseert, zowel qua eigen werking als werking in de gemeenteraad. We zijn dus goed bezig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier