Dries Corneillie wint sommelierwedstrijd: “Maar eigenlijk wou ik eerst kok worden”

Dries Corneillie groeide op in Bikschote, maar woont tegenwoordig in Zedelgem. (gf)
Redactie KW

Bikschotenaar Dries Corneillie (26) gooide hoge ogen in Ruinart, een champagnehuis dat voor de derde keer zijn Belgian Sommelier Challenge organiseerde. Uit vijftien sommeliers toonde Dries zich de beste na een proef met vier rosé bubbels.

Dries Corneillie groeide samen met zijn broers Thijs en Thibo op bij zijn ouders Marc en Regine Corneillie-Creus in de Bikschotestraat, maar woont nu met Ruben Wallecan in de Berkenhagestraat in Zedelgem. “Na de lagere school in Bikschote volgde ik vier jaar handel in de Heilige Familie in Ieper en daarna trok ik nog voor twee jaar naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna volgde nog een zevende jaar drankenkennis”, schetst Dries zijn schoolloopbaan. “Daarna werkte ik zes jaar in Hertog Jan, maakte ik even een tussenstop bij Boury in Roeselare en nu werk ik in De Jonkman in Brugge. Daarnaast ben ik ook nog wijndocent aan het Eigentijds Vlaams Wijninstituut en aan Syntra West.”

Niet opdringen

“In eerste instantie trok ik eigenlijk naar de hotelschool om kok te worden, want ik had altijd al interesse in lekker eten. Maar naarmate ik meer in de zaal vertoefde, groeide ook mijn interesse voor wijnen. Ik kreeg al een brede basis op school en tijdens mijn periode in Hertog Jan kon ik mezelf ontplooien en mijn kennis uitbreiden. Als sommelier moet je vooral rekening houden met wat er beweegt in de wijnwereld, origineel uit de hoek kunnen komen met je wijnkeuzes maar tegelijk ook een degelijke kennis hebben van de klassiekers. Ik vind het belangrijk dat een sommelier ten dienste staat met zijn kennis en die niet gaat opdringen, want de klanten zijn er toch vooral om een leuke avond te beleven.”

Een eigen horecazaak of toffe wijnbar behoren tot mijn dromen

Met zijn winst in de Ruinart Challenge krijgt de Bikschotenaar stilaan een naam in de wereld van de sommeliers. “Die wedstrijd was gericht op het blind proeven en identificeren van wijnen. De wedstrijd Best Sommelier of Belgium is veel breder en ruimer. Aan die wedstrijd bewaar ik ook mijn beste herinnering. Ik eindigde er vorig jaar op de tweede plaats, nadat ik pas vijf weken voordien had beslist om deel te nemen op aangeven van Jasper Van Papeghem, die ik had leren kennen in De Jonkman. De ontlading was gigantisch en het gaf mij een fantastische kick. Zelfs al win ik ooit die wedstrijd, het gevoel dat ik afgelopen jaar had, zal ik niet meer beleven. Ik geef de jeugd graag de raad om niet op te geven. De job als sommelier en de horeca in het algemeen is zo’n mooie stiel. Ook al heeft het wat negatieve kantjes, zoals veel werken en minder tijd voor je sociaal leven. Maar het heeft vooral ook positieve elementen en dat willen veel jongeren soms niet meer inzien.”

Eigen zaak

“Mijn toekomstperspectieven? Momenteel werk ik in De Jonkman en ik wil daar wel nog even blijven. Recent startte ik mijn eigen zaak in bijberoep en ik wil die verder uitbouwen. Ik geef advies en opleidingen voor de horeca. Ik heb geen flauw idee waar ik ooit in de verre toekomst zal uitkomen, maar ik blijf ambitieus. Een eigen horecazaak of toffe wijnbar behoren tot mijn dromen. Ik blijf echter met mijn voeten op de grond en zie stap voor stap wat de toekomst brengt.”

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier