Dries bouwt Elzenhoeve uit tot vakantiehuis en groenteboerderij

Dries Maeckelbergh (37) teelt op De Elzenhoeve op biologische wijze 40 soorten groenten. “Die verkopen we vooral via groenteabonnementen”, zegt hij.©Johan Sabbe
Dries Maeckelbergh (37) teelt op De Elzenhoeve op biologische wijze 40 soorten groenten. “Die verkopen we vooral via groenteabonnementen”, zegt hij.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In de Elzenstraat op de wijk Sint-Henricus in Torhout heeft Dries Maeckelbergh met ondernemingszin en een grenzeloze liefde voor de natuur De Elzenhoeve uitgebouwd tot een groenteboerderij, een viersterrenvakantiehuis en een hoevewinkel. Hij woont met zijn gezin bij het landelijke domein en hoopt zijn groenten ooit het biolabel te mogen geven.

Mocht u de Elzenstraat niet onmiddellijk kunnen thuiswijzen, dan hoeft u niet meteen aan uw oriëntatievermogen te twijfelen. Weinig Torhoutenaren die het godvergeten weggetje kennen en er blindelings heen kunnen rijden. Moeilijk is het nochtans niet. Het is een zijstraat van de drukke Rijksweg, aanschurkend tegen de grens met Kortemark.

In vakantiewoning kunnen 16 mensen overnachten

Dries (38) is getrouwd met Elien Vanlerberghe (34), die in Beerst een eigen apotheek runt. Ze hebben een dochtertje Marie van 2,5 jaar en verwachten eind juni hun tweede kindje. Dries is bachelor in bedrijfsmanagement en heeft eerst tien jaar als vertegenwoordiger in de sector van de stalinrichtingen gewerkt. In 2015 begon hij in bijberoep tuinaanleg en -onderhoud te doen en sinds 2017 is hij daar fulltime mee bezig. Met daarnaast De Elzenhoeve, waar hij voor de groenteteelt een medewerker in dienst heeft: Edward Baeckelandt (27) uit Gullegem.

“Mijn grootvader Jules Callewaert, de papa van mijn moeder, boerde in vervlogen tijden langs de Elzenstraat”, vertelt Dries. “Zo heb ik als 24-jarige 13 jaar geleden de kans gekregen om hier op zijn vroegere boerderijtje te komen wonen. Mijn ouders Noël Maeckelbergh en Rita Callewaert, die in Koekelare wonen, doen ook aan landbouw en beheren in hun gemeente tevens seniorenflats.”

De landelijke ruimte waarover ik hier beschik, is mijn grote rijkdom

“Vier jaar geleden kwam de hofstede van mijn bejaarde buurman in de Elzenstraat te koop en ik kon dat domein met woning, stallingen en landerijen verwerven. Zo had ik plots een uitgestrekt, aaneensluitend eigendom in handen. Weliswaar met oude, verkrotte gebouwen, maar met een schat aan mogelijkheden. Ik begon plannen te smeden om er De Elzenhoeve naar mijn goesting uit te bouwen tot wat ze nu is.”

“Aan het woonhuis van de buur heb ik twee jaar grondig verbouwd met als resultaat een mooi vakantiehuis voor maximum 16 mensen. Met zeven slaapkamers, drie badkamers en alle voorzieningen. En met adembenemende vergezichten over de omliggende landerijen. In juni 2019 startte de verhuur en die liep direct als een trein. Tot in maart 2020 corona stokken in de wielen kwam steken. Dat was brute pech.”

Duurzaam geteelde groenten via abonnementen verkopen

Dries wou met De Elzenhoeve uiteraard méér dan een vakantiehuis runnen en besloot er opnieuw een échte boerderij van te maken met de teelt van groenten op ongeveer een hectare grond.

“Ik zag in dat de landelijke ruimte waarover ik hier beschik mijn grote rijkdom is”, zegt hij. “Ik ben, met vallen en opstaan, van start gegaan met het duurzaam telen van groenten. Ik heb intussen 40 verschillende soorten en 60 variëteiten. Plus een aantal kruiden. Ik doe alles op biologische wijze en hoop dan ook snel het biolabel te behalen. De verkoop gebeurt hoofdzakelijk via groenteabonnementen, bestaande uit seizoensgebonden pakketten, die naargelang de grootte tussen de 9 en de 18 euro per week kosten.”

“Sinds half mei heb ik ook een hoevewinkel. Dat betekent dat iedereen hier vrij onze groenten en kruiden kan komen kopen. Rechtstreeks van producent naar consument, het korte-ketenverhaal. Sowieso is er in de winkel altijd iemand aanwezig op woensdagnamiddag, vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Met plezier toon ik de klanten mijn percelen grond waar we de groenten met wisselend succes telen. Soms gaat het weleens mis, omdat we geen sproeimiddelen gebruiken en de vogels onze teelten als restaurant beschouwen (lacht) . Ik heb ook een verplaatsbare serre voor onder meer de tomaten. Ik laat de mensen heel graag kennismaken met minder bekende groenten, zoals koolrabi en bussellook.”

Droom waarmaken en ooit van De Elzenhoeve leven

Dries blijft De Elzenhoeve combineren met zijn job als zelfstandige tuinaanlegger, al hoopt hij stiekem om ooit te kunnen leven van de groenteteelt, het vakantiehuis en de bijhorende polyvalente zaal voor feesten. “Nu is dat niet aan de orde”, zegt hij. “Corona heeft me financieel pijn gedaan, want het vakantiehuis bracht niets op. Maar wie weet, kan ik in de toekomst mijn droom waarmaken.”

Info: De Elzenhove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier