Driekoppig comité blaast Torhoutse 11 juliviering nieuw leven in

Het heropgerichte 11 julicomité met van links naar rechts Eva Maes, Frank Arnou en Koenraad Bruneel. © foto JS
Johan Sabbe

De stedelijke 11 juliviering, die ooit jarenlang de Guldensporenviering genoemd werd, staat sinds een paar jaar op een laag pitje. Maar daar komt verandering in. Een net opgericht driekoppig comité onder de leiding van N-VA-gemeenteraadslid Eva Maes blaast het evenement nieuw leven in. Op woensdag 10 juli om 20 uur in de negentiende-eeuwse kapel van het Oud-hospitaal Ten Walle wordt de Vlaamse feestdag gevierd.

Het nieuwe 11 julicomité bestaat naast voorzitter Eva Maes uit secretaris Frank Arnou en penningmeester Koenraad Bruneel. Drie Vlaamsgezinde Torhoutenaren die de activiteiten van het comité nadrukkelijk willen loskoppelen van de partijpolitiek. “Ons doel is uiteraard de Vlaamse bewustwording bij de Torhoutse bevolking aanscherpen”, aldus Eva. “Maar we streven geen politieke agenda na. We hebben ons comité op de eerste plaats boven de doopvont gehouden, omdat de plaatselijke 11 julivieringen de laatste jaren tot een minimum herleid werden. In Torhout was Vlaanderen Feest bijna onbestaande geworden.”

Met gratis toegang

Vroeger kende de stad nochtans een traditie van Guldensporenvieringen, doorgaans met optredens door Vlaamse artiesten. Vijftien edities lang had het 11 julifeest in en om de tuin en het cultuurcentrum de Brouckere plaats. Totdat er in 2009 voor gekozen werd om in te pikken op Vlaanderen Zingt en dat zangfeest op de Markt te organiseren. In 2015 gebeurde dat voor het laatst vanwege te duur en de tanende belangstelling.

“Sindsdien valt er in Torhout maar weinig meer te merken van de Vlaamse feestdag, wat ik betreur”, vervolgt Eva Maes. “Vandaar de heroprichting van het 11 julicomité. Op woensdag 10 juli staan we voor onze vuurproef. Om 20 uur in de grote kapel van Ten Walle zal ik een inleidend woordje uitspreken, waarna Frank Arnou op een inspirerende wijze de voorgeschiedenis van de Guldensporenslag zal brengen, bijgestaan door twee muzikanten van de groep Ishtar. Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf zorgt voor de eindtoespraak. Tot slot zingen we uit volle borst de Vlaamse Leeuw en serveren we een receptie met het biertje Gulden Spoor of een fruitsapje. De toegang is gratis en we heten iedereen welkom. We bieden met ons comité ook de receptie gratis aan.”

Het stadsbestuur stelt zich voorlopig wat terughoudend op. “Wellicht moeten we het vertrouwen nog winnen”, aldus Eva. “Sowieso heb ik schepen Denolf gerustgesteld over onze intenties. Het is niet de bedoeling om gekke dingen te doen. We zien wel hoe de samenwerking met de stad in de toekomst evolueert. Met ons comité willen we de Vlaamse cultuur en bewustwording stimuleren. Een volgende activiteit zal het komende najaar of in het voorjaar van 2020 plaatshebben. Iets sociocultureels. Wie weet, willen enkele oud-leden van het uitgedoofde Davidsfonds bij ons aansluiten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten