Driekerkenstraat gaat vier weken dicht om komst nieuwe brug voor te bereiden

Olaf Verhaeghe

De discussie over de komst van de knip op het einde van de Driekerkenstraat in Bissegem is nog lang niet gaan liggen. Hoe die knip in de praktijk zal aanvoelen, zullen de buurtbewoners en passanten vanaf volgende week al kunnen ervaren. De Driekerkenstraat zal immers vanaf 8 februari voor zeker vier weken afgesloten zijn voor het verkeer. Voor de komst van de nieuwe Leiebrug die vanaf komende zomer wordt aangelegd, moeten er immers voorbereidende nutswerken worden uitgevoerd.

De Leiebrug verbindt de Driekerkenstraat in Bissegem met de Overzetweg in Marke. De bestaande brug over de Leie zal er worden afgebroken en er komt een nieuwe volwaardige in de plaats. Die werken, in opdracht van de Vlaamse Waterweg, moeten normaal komende zomer van start gaan. De duur van de bruggenbouw wordt op twee jaar geschat, in die periode komt een tijdelijke brug voor voetgangers en fietsers. De kostprijs van het hele project bedraagt zo’n 6,5 miljoen euro en moet ervoor zorgen dat grotere schepen tot 4.500 ton vlot kunnen passeren.

De knip

Het Kortrijkse stadsbestuur gaf recent nog een positief advies voor de omgevingsvergunning, zij het op voorwaarde dat de werken zoveel mogelijk kunnen worden afgestemd op de grootschalige heraanleg van de Driekerkenstraat in Bissegem. Die Driekerkenstraat zorgt de voorbije weken en maanden voor felle discussie in de deelgemeente.

Vooral de installatie van een knip met ANPR-camera’s ter hoogte van garage Bartier stuit velen tegen de borst. Schepen Axel Weydts (SP.A), bevoegd voor mobiliteit, houdt echter vast aan de plannen. In de nieuwe Driekerkenstraat zal het autoverkeer enkel richting Marke kunnen rijden, de omgekeerde beweging is niet langer mogelijk.

Gasleidingen

Hoe die knip zal aanvoelen, zullen de buurtbewoners en passanten vanaf 8 februari al noodgedwongen moeten ervaren. Dan starten immers de voorbereidende nutswerken voor de komst van de nieuwe Leiebrug en wordt de Driekerkenstraat voor minstens vier weken volledig afgesloten ter hoogte van de garage Bartier.

“Het gaat om werken aan de nutsleidingen waar we onmogelijk omheen kunnen”, stelt schepen Weydts. “Onder meer gasleidingen moeten worden verplaatst en dat is natuurlijk geen speelgoed.” De firma APK Drilling start volgende week met boringen, met grote installaties die op een strook tussen de Vrije-Aardstraat en Wevelgemsevoetweg zullen staan. Die maken het onmogelijk om nog met de auto op een veilige manier te passeren.

“We voorzien een lokale omleiding tussen Marke en Bissegem. Niet via de R8, wel via de Markebekestraat, Marksesteenweg, Magdalenastraat, Beheerstraat en de Meensesteenweg. En dat in beide richtingen”, besluit schepen Weydts.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten