Driedaagse Brugge-De Panne gaat voort als Oxyclean Classic Brugge-De Panne

Yves Lampaert won de laatste editie van de Driedaagse.© (Foto BELGA)
Yves Lampaert won de laatste editie van de Driedaagse.© (Foto BELGA)
Bron: Belga

Deze namiddag werd de nieuwe editie van de Driedaagse Brugge-De Panne (WorldTour), digitaal, voorgesteld. Voortaan gaat de klassieker door het leven als de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. De jarenlange noemer ‘driedaagse’ komt dus te vervallen. De mannen werken hun tocht tussen Brugge en De Panne af op 24 maart. Daags nadien zijn de vrouwen aan de beurt. Beide WorldTour-wedstrijden worden zonder publiek georganiseerd.

“Sinds 1977 werd er gesproken over de Driedaagse De Panne. Wij namen dit jaar het besluit de benaming te wijzigen in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne”, legde Christophe Impens van organisator Golazo uit. “Het is een verwijzing naar de nieuwe naamsponsor en de start- en aankomstplaats van onze eendagswedstrijd voor mannen en vrouwen. De start wordt gegeven vanop het Zand van Brugge, de locatie waar ook een deel van het wereldkampioenschap later op het seizoen plaats zal hebben. De aankomstplaats blijft behouden op de Veurnestraat in De Panne. Zoals het er nu naar uitziet, zal dit opnieuw een editie worden zonder publiek. Komen er versoepelingen vanuit de federale regering, dan gaan we daar zeker op inspelen. Maar tot op vandaag is dat niet aan de orde.”

Oxyclean wordt de nieuwe naamsponsor van de tweedaagse wielerwedstrijd. “Wij zijn de verbintenis aangegaan gegaan voor één jaar”, gaf Axel Van Ranst, afgevaardigd bestuurder van het bedrijf, mee. “Na de wedstrijd maken we een evaluatie maar ik ben er bijna van overtuigd dat dit een verhaal wordt dat zeker een vervolg zal krijgen.”

De laatste editie van Brugge-De Panne had plaats op 21 oktober. Yves Lampaert mocht toen, na een door stormweer geteisterde koers, afgescheiden het zegegebaar maken. Zijn teamgenoot Tim Declercq werd toen tweede voor Tim Merlier. De passage aan De Moeren blijft ook in dit jaar dé scherprechter van de wedstrijd.

Parcours en deelnemende ploegen

Aan het parcours van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne van woensdag 24 maart (mannen) en donderdag 25 maart (vrouwen) werd, in vergelijking met vorig jaar, niet veel gewijzigd. Na startplaats Brugge gaat het richting Veurne waar men op het plaatselijke circuit komt. De mannen leggen daar nog drie rondjes af van elk 45,1 kilometer. De vrouwen krijgen nog twee plaatselijke omlopen te verwerken. Daarin zit wel telkens de passage op de poldervlakte van De Moeren verweven. Deze lange rechte lijn van zowat 6 kilometer is dan ook dé absolute scherprechter.

“We starten opnieuw op ‘t Zand van Brugge”, meldde parcoursbouwer Chris Van Cleven. “Daarna gaat het via Loppem, Ichtegem, Zevekote en Avekapelle richting Veurne. Van dan af komen we op het lokale parcours. Langs het kanaal gaat het via Wulpen naar de kust toe met een passage in Oostduinkerke en Koksijde om zo een eerste keer de Veurnestraat van De Panne, waar de finish ligt, aan te doen. De mannen doen dan nog drie rondjes op en rond De Moeren, de vrouwen twee plaatselijke ronden. Het aantal wedstrijdkilometers komt zo op 204 kilometer bij de mannen en 158 kilometer bij de vrouwen.”

De wedstrijd zet opnieuw dit jaar in op veiligheid. “Om die reden verhuisden we eerder al met onze aankomstsite van de Zeelaan naar de Veurnestraat”, aldus Van Cleven. “Hierdoor krijgen de renners en rensters een laatste rechte lijn van zowat 700 meter. Bijna uniek in België is dat. Op het hele traject worden, naast een pak signaalgevers, ook diverse veiligheidstotems opgesteld. Dit om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ons parcours is heel divers. We rijden door de polders, we rijden doorheen historische steden, duinengebied en noem maar op. En onze wedstrijd speelt zich volledig af op West-Vlaams grondgebied.”

Deelnemersveld bij zowel de mannen als vrouwen oogt zeer mooi

De mannen werken op woensdag 24 maart hun Oxyclean Classic af. Een dag later zijn de vrouwen aan de beurt. Met uitzondering van Ineos Grenadiers en EF Education tekenen op woensdag alle WorldTeams present. Bij de vrouwen staan alle negen de WorldTeams aan de start in Brugge. Een gegeven dat de organisatoren alvast heel gunstig en zeer tevreden stemt.

“Met 17 WorldTeams bij de mannen en alle WorldTeams bij de vrouwen kunnen wij niet anders dan tevreden zijn”, aldus Johan Van Hecke van het organiseren comité. “Opnieuw kunnen wij een bijzonder kwalitatief sterk deelnemersveld aanbieden. Op de zeer voorlopige deelnemerslijst prijken nu al de namen van mannen als Alvaro Hodeg, Michael Morkov, Elia Viviani, Jean-Pierre Drucker, André Greipel, Luka Mezgec, Fernando Gaviria, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Mathieu van der Poel, Timothy Dupont en Nacer Bouhanni.”

“Nog niet alle teams vulden hun lijsten aan zodat ik nog een pak andere ronkende namen verwacht op woensdag 24 maart. Wat betreft de vrouwen mogen wij, op donderdag 25 maart, opnieuw de absolute top verwelkomen. Het koersverloop van vorig jaar bewees dat je ook zonder hellingen en heuvels een bijzonder attractieve wedstrijd kan krijgen. Dat was in 2020 zeker het geval bij de mannen maar ook bij de vrouwen.”

Deelnemende ploegen bij de mannen

WorldTeams:

AG2R-Citroën, Astana-Premier Tech, Bahrain Victorius, BORA-hansgrohe, Cofidis, Deceuninck-Quick.Step, Groupama-FDJ, Intermarché-Wanty Gobert, Israel Start-Up Nation, Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Movistar, Team BikeExchange, Team DSM, Team Qhubeka Assos, Trek-Segafredo, UAE-Team Emirates

ProTeams:

Alpecin-Fenix, Arkéa-Samsic, Bingoal-WB, Sport Vlaanderen-Baloise

Deelnemende ploegen bij de vrouwen

WorldTeams:

Ale’ BTC Ljubljana, Canyon/SRAM, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope, LIV Racing, Movistar, Team BikeExchange, Team DSM, Team SD Worx, Trek-Segafredo

Continentale ploegen:

Lotto Soudal Ladies, Bingoal Casino-Chevalmeire, Doltcini-Van Eyck, Parkhotel Valkenburg, Valcar-Travel Service, Multum Accountants, A.R. Monex

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.