Drie Zwevegemse broers mogen de Tourstart van nabij beleven

De drie broers die de Tourstart in Brussel mogen mee kleur geven: vlnr Bjintse, Bjarne en Björg Vandenbroucke. © GJZ
Redactie KW

Sinds lang heeft Zwevegem met Xandro Meurisse opnieuw een wielrenner die mag meestrijden in de Tour De France. Maar naast Xandro zijn nog drie broers uit Heestert van nabij betrokken bij de start van het grootste wielergebeuren van het jaar, volgend weekend in Brussel.

Het zal al ettelijke jaren geleden zijn dat een Zwevegemse renner mocht starten aan de Tour De France. Met Xandro Meurisse hebben we opnieuw iemand waar we kunnen naar opkijken en die het volgens kenners wel eens niet zo slecht zou doen.

Minder gekend zijn de broers Bjarne, Björg en Bjintse Vandenbroucke uit Heestert. Zij mogen de Tourstart in Brussel mee helpen kleur geven. Ze komen alle drie uit een gezin van wielerliefhebbers waar de koers nooit ver weg is. Sterker nog, de drie broers hebben zelf ook ervaring op de koersfiets.

Bjarne Vandenbroucke (20) mag met de ploegentijdrit op zondag 7 juli op het startpodium fungeren als lancer. “Dit wil zeggen dat ik de fiets van de renner moet vasthouden terwijl men aftelt voor de start. Toch wel een taak met veel verantwoordelijkheid, want ik moet tijdig kunnen loslaten en ook geen duwtje geven bij de start. Het moet allemaal sportief verlopen”, vertelt de jongeman, die hoopt op een goede afloop. “Ik hoop dat ik geen renner, of nog erger, een topfavoriet, zal doen vallen.”

Bjarne was zelf al een tijdje renner. “Ik koerste meer als ontspanning en ben vorig jaar gestopt met wielrennen vanwege de studies. Ik volg aan de VIVES-Hogeschool de richting sportmanagement en had de afgelopen maanden mijn stage bij Cycling Vlaanderen. Best wel een leuke tijd, maar ik denk er nu wel aan om nog verder te studeren en zo mijn master-diploma te behalen.”

Bjarne werd door Cycling Vlaanderen aangezocht om mee te werken aan het Tourgebeuren en als lancer te fungeren. “Ik heb eerst even getwijfeld, maar uiteindelijk toegezegd. Het is een unieke kans om dit eens te mogen beleven en dan nog tijdens de grootste wielerwedstrijd van het jaar”.

Ploegvoorstelling

De twee andere broers, Björg (13) en Bjintse (11) mogen zich al eerder in de kijker fietsen. Zij mogen meefietsen met de ploegvoorstelling op donderdag 4 juli. “We zijn geselecteerd om mee te fietsen met één van de 22 startende ploegen aan de Tour. Zo rijden we met de toprenners in ons kielzog door het hartje van Brussel”, vertelt Björg vol enthousiasme.

Het is een unieke kans om dit eens te mogen beleven en dan nog tijdens de grootste wielerwedstrijd van het jaar

Hoe zij aan die selectie kwamen, vertelt moeder Ilse Vromant, ook al bezeten van het wielergebeuren. “Ik zag op Facebook een oproep van Cycling Vlaanderen dat ze op zoek waren naar 22 Vlaamse en evenveel Waalse jongeren om de ploegen te escorteren. Ik schreef Björg en Bjintse onmiddellijk in en we kregen later de bevestiging dat ze geselecteerd waren. Per ploeg rijden er dus twee jonge gasten mee. Welke ploeg dat ze begeleiden, weten we nog niet.”

Aan stuurvaardigheid zal het de twee broers zeker niet ontbreken, want beiden rijden hun eerste jaar bij de aspiranten.Vooral Björg wil later zich ontwikkelen als profrenner. “Ik doe het heel graag. Het is echt een leuke ontspanning. Een carrière als beroepsrenner zou ik wel zien zitten, maar ik besef dat daar nog een lange weg voor te gaan is”, zegt de jonge snaak. Bjintse daarentegen koerst ook graag, maar ziet zich later eerder als manager van een wielerploeg.

Cameron

Dat de familie Vandenbroucke een wielrennersfamilie is, blijkt ook als dochter Britt (17) ons komt zitten. Zij maakte een eindwerk over Het leven van een wielrenner. “Ik vind de wielrennerij zo boeiend dat ik daar mijn eindwerk van maakte. Ik had daarin extra aandacht voor Cameron Vandenbroucke, dochter van Frank, die een goede vriendin is van mij. Een vrouw waar ik naar opkijk”, klinkt het. Of Britt dan niet liever zelf op de koersfiets had gezeten? “Ik fiets heel graag, maar heb niet echt het doorzettingsvermogen om er echt voor te gaan.”

Net een beetje hetzelfde wat we horen bij vader Chris. “Ik ben een wielerfanaat en destijds ben ik begonnen met wielrennen maar het ontbrak mij aan doorzettingsvermogen om te trainen. De resultaten bleven dan ook uit”, aldus Chris die nu bij de sportdienst van de gemeente Zwevegem werkt. “Ik heb een mooie job, maar ik zal niet ontkennen dat ik, mocht ik een job aangeboden krijgen in het wielermilieu, onmiddellijk van ‘ja’ zou zeggen.”

(Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.