Drie woonzorgcentra regio Brugge fuseren, maar behouden wel eigen naam

© WK
Redactie KW

Regina Coeli uit Sint-Andries, Avondrust uit Varsenare en Sint-Godelieve uit Gistel gaan fuseren. De drie woonzorgcentra worden samen de vzw Woonzorgnetwerk Spirit, maar behouden wel hun afzonderlijke naam. Volgens Frank Lescrauwaet, de voorzitter van de nieuwe fusie-vzw, zal het overgrote deel van de ruim 300 medewerkers ook op hun huidige werkplek in respectievelijk Sint-Andries, Varsenare of Gistel kunnen blijven.

“Voor hen verandert enkel de naam van de werkgever. Alle drie de voorzieningen zijn over de hele lijn gezond en naast het behoud van de drie vestigingsplaatsen, streven we bij deze fusie ook naar behoud van tewerkstelling“, benadrukt hij.

De fusie heeft tot doel de organisaties meer draag- en slagkracht te geven in een veranderende zorgomgeving. “De omstandigheden waarbinnen de zorg wordt georganiseerd, zijn in volle evolutie. Niemand ontsnapt aan de toegenomen complexiteit, de verwachtingen van cliënten en zorgvragers worden alsmaar hoger, en ook de overheid legt de lat steeds hoger. Daartegenover staat dat de bouwsubsidies de voorbije jaren in sterke mate zijn afgebouwd en de werkingssubsidies onder druk staan.”

Als grotere organisatie zal de nieuwe vzw over meer financiële draagkracht beschikken. “En, ook nog een nieuwe realiteit, is de toegenomen concurrentie. Steeds meer organisaties ontplooien activiteiten in ouderenzorg”, aldus nog Frank Lescrauwaet.

De drie woonzorgcentra zaten al in het samenwerkingsverband Triangel. “Maar met deze fusie is het de bedoeling om de ondersteunende diensten meer gecoördineerd uit te bouwen. Denk maar aan een centrale personeelsdienst, boekhouding, juridische ondersteuning en kwaliteitszorg.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier