Drie spelers van SV Zulte Waregem in nationale G-voetbalploeg

Op de foto herkennen we Brian Vanoverbeke, Yarne Fiers, Tomas Temmerman, Tibo Fourneau, Kobe Baert en An Blauwblomme. © PNW
Redactie KW

Sinds vorig weekend maken drie spelers van SV Zulte Waregem deel uit van de Special Devils en Special Flames. Dat zijn respectievelijk een mannenvoetbalteam en vrouwenvoetbalteam voor spelers met een verstandelijke beperking. Samen werken ze toe naar de Wereldspelen van 2023 in het Duitse Berlijn.

Brian Vanoverbeke uit Waregem, Tomas Temmerman uit De Pinte en Kobe Baert uit Mariakerke mogen zich sinds zondag naast Zulte Waregem-speler nu ook Special Devil noemen. Ze stelden zich in oktober en november met 63 andere voetballers kandidaat om toe te treden tot de nagelnieuwe teams, die een initiatief zijn van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Special Olympics Belgium (SOB).

Ook in begeleidingsstaf

In België zijn er bijna 2.000 voetballers met een verstandelijke beperking, die actief zijn bij 120 voetbalclubs. Ook Zulte Waregem heeft een zogenaamde G-voetbalploeg. “Elke club mocht een aantal spelers afvaardigen naar de selectiedagen, met uitgebreide trainingen”, vertelt An Blauwblomme, die met collega-trainers Yarne Fiers en Tibo Fourneau deel uitmaakt van de begeleidingsstaf van de Special Devils en Special Flames. “Nadien hebben wij 44 spelers gelukkig mogen maken, maar dus ook een aantal mensen moeten ontgoochelen.”

Wereldspelen in Berlijn

De komende jaren krijgen de voetbalteams budget om stages, trainingen en internationale tornooien op poten te zetten. “Het is nu daarbij de bedoeling dat onze drie geselecteerde spelers ook op regelmatige basis meespelen en zich tijdens een vierjarig traject voorbereiden op de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn. Die vinden in 2023 plaats”, stelt An Blauwblomme nog.

(PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier