Drie scenario’s voor vaccinatiecentrum Roeselare, waaronder heropening in december

Mark Develtere, Maxim Vanden Broecke, Caroline Vermote, Dieter Ducoulombier en Trui Catteeuw blijven ook in het najaar paraat. (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Het vaccinatiecentrum in de Roeselaarse Expohallen maakt zich stilaan op om de deuren te sluiten. Op 9 oktober worden normaal de laatste vaccins gezet, maar het is maar de vraag of het vaccinatieverhaal hiermee stopt. Wanneer beslist wordt om alle 65-plussers eveneens een derde prik te geven, zal men in Roeselare wellicht opteren om dit op een andere locatie aan te bieden.

“We zijn heel tevreden over het Roeselaarse vaccinatieverhaal”, vertelt Dieter Ducoulombier. Dieter vormt samen met Lotte Duyck en Nena van Helden het centrummanagement van het vaccinatiecentrum. “Wij komen alle drie van evenementenbureau Présence en toeleveringsbedrijf Solico en door corona was het natuurlijk bijzonder hard voor onze sector. Daarom was het een zegen voor ons om als centrummanager van het Roeselaarse vaccinatiecentrum te functioneren. Nu zijn we weer halftijds opgestart bij Solico en Présence want de evenementensector start opnieuw op terwijl het vaccinatiecentrum bijna einde verhaal is. Alhoewel dat dus helemaal niet zeker is, het is afwachten wat de beslissing van de Vlaamse regering zal zijn.”

Burgemeester Declercq vult aan: “Ik ben bijzonder trots dat onze inwoners vlot en snel zijn ingegaan op het vaccineren in onze Expo en dat we samen met de burgemeesters uit de buurgemeenten één van de koplopers waren in Vlaanderen om onze inwoners snel en dichtbij te kunnen helpen”

Mooie cijfers

Het aantal gezette vaccins is alvast indrukwekkend, in totaal gaat het om 161.782 prikken door 650 vrijwilligers en bijna evenveel professionelen. “Van de Roeselarenaars is de groep tussen 65 en 84 jaar de absolute koploper met een vaccinatiegraad van maar liefst 96 procent. De reden van dit hoge cijfer is mijns inziens makkelijk te verklaren. Die groep wilde absoluut gevaccineerd zijn om uit een sociaal isolement te komen, om hun kinderen en kleinkinderen opnieuw te ontmoeten.”

“Maar de volledige vaccinatiegraad van ons vaccinatiecentrum is uitstekend. Lichtervelde spant de kroon met 95,69 procent van de inwoners gevaccineerd, dan volgt Moorslede met 94,82 procent, vervolgens Ledegem met 94,81 procent en dan Hooglede met 94,61 procent van de inwoners gevaccineerd. In Ardooie zijn 94,17 procent van de inwoners gevaccineerd en in Staden 93,49 procent. In Roeselare tenslotte zijn 91,79 procent van de inwoners gevaccineerd.”

“Een van de redenen waarom wij in ons centrum zo’n mooie cijfers hebben, is volgens mij ook te wijten aan onze uitnodigingen en opvolging. We konden ofwel een brief sturen naar de inwoners met de vraag om zelf een afspraak en tijdslot te boeken maar wij hebben gekozen om een brief te sturen waarop wij zelf een voorstel van datum en tijdstip hebben gedaan. En onze medewerkers van het callcenter reageerden zeer snel wanneer mensen niet reageerden op onze oproep. Ook de stad Roeselare zorgde voor een positieve boodschap door bewonersbrieven te bussen met correcte informatie en een oproep om zeker een vaccin te laten zetten.”

Tot negen oktober

“In het centrum zelf hebben we heel weinig problemen gehad met mensen die protesteerden of weigerachtig stonden tegen het vaccin. Voor de hele regio van Midden-West-Vlaanderen noteerden we slechts 2.244 personen die het vaccin ook effectief hebben geweigerd.”

“De laatste dagen hebben we al meer dan 1.500 immuniteitsprikken of derde prikken gezet en oorspronkelijk is voorzien dat de laatste prikken in de Expohallen worden gezet op zaterdagmorgen 9 oktober. Tot 15 oktober worden dan nog vaccins ‘opgetrokken’ in de Expohallen die bestemd zijn voor de woonzorgcentra.”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

Wie nog wil gevaccineerd worden, kan dat doen dankzij het mobiele vaccinatieteam in Roeselare. In oktober houdt de vaccimobiel met een verpleegkundige en een arts halt op vijf plaatsen in de stad. Dit is een laagdrempelige manier om mensen die nog geen prik ontvingen de kans te geven op bescherming tegen het virus.

“Een kleine groep kreeg nog geen prik. De redenen daarvoor zijn divers: wat twijfel, op reis toen de prik gepland was of de uitnodiging gemist”, bedenkt burgemeester Kris Declercq. “Met de mobiele vaccinatie roept Roeselare iedereen op om zich alsnog te laten vaccineren. Wij kozen voor drukbezochte en goed bereikbare plaatsen. Het mobiele team gaat langs op de parking van Albert Heijn in Brugsesteenweg op woensdag 6 en 13 oktober, de parking van AD Delhaize in de Steenstraat op donderdag 7 oktober, het plein in de Wallenstraat voor de Wallenparking op vrijdag 8 oktober en donderdag 14 oktober, de Onze-Lieve-Vrouwemarkt op zaterdag 9 oktober en de Huisartsenwachtpost in de Spilleboutdreef op zondag 10 oktober en maandag 11 oktober.”

Derde prik: de scenario’s

“Het wordt afwachten wat Vlaanderen beslist in verband met een derde prik maar wij zullen klaar zijn en snel kunnen schakelen”, zegt Nils Vanantwerpen, directeur Ruimte van de stad Roeselare. “Er liggen drie scenario’s klaar. Een eerste is dat het vaccinatiecentrum in de Expohallen de deuren sluit en we enkel een vaccinatielijn open houden met de vaccimobiel. Een tweede scenario is een vaccinatiepunt waar we twee vaccinatielijnen opzetten en dat zou bijvoorbeeld perfect kunnen in het triagecentrum in de Ardooisestreenweg.”

“Beslist Vlaanderen bijvoorbeeld om alle 65-plussers of zelfs de 50-plussers en de kwetsbare groepen een derde prik te geven dan komen we in het scenario van zes vaccinatielijnen terecht en spreken we over een vaccinatiecentrum zoals we dat nu kennen in de Expohallen. Probleem is dat deze niet vrij zijn tussen 15 oktober en 6 december. Kunnen we de derde prikken in december plaatsen dan zullen we wellicht opteren om het vaccinatiecentrum opnieuw in de Expohallen te organiseren. Het is het makkelijkst voor de burger. Moeten de vaccinaties in november gezet worden, dan moeten we uitkijken naar een andere locatie.”

“Trax en het Fabriekspand zouden zeker voldoen qua grootte en parkeermogelijkheden maar deze twee locaties zijn natuurlijk zeer gewild om evenementen te organiseren. Trax is bijvoorbeeld bijna volledig bezet in die periode. We moeten dus uitkijken naar een centrale locatie in Roeselare met veel parkeermogelijkheden maar het mag geen klassieke evenementenlocatie zijn. De REO Veiling zou inderdaad een mooie optie zijn maar dat valt af te wachten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.