Drie op de vier West-Vlamingen is bereid om zich te laten vaccineren, 11 procent twijfelt nog

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Bijna drie op de vier West-Vlamingen zal zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers uit de nieuwste motivatiebarometer van de Universiteit Gent. Kamerlid Franky Demon (CD&V) kon dat rapport van het team van professor Maarten Vansteenkiste, Joachim Waterschoot en Sophie Morbée al inkijken en roept ook de mensen die twijfelen op om zich toch te laten inenten.

Een algemene vaccinatiegraad van 70 procent over de hele bevolking. Dat is de minimale doelstelling die de experten achter de vaccinatiecampagne voor ogen hebben in de strijd tegen het coronavirus. Uit de nieuwste motivatiebarometer van Universiteit Gent, gemaakt door het team van professor en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste, blijkt dat die doelstelling voorlopig nipt wordt gehaald. Het gaat om gegevens die werden verzameld tussen 17 januari en 3 februari bij meer dan 14.000 Belgen.

Stijgende lijn

Exact 73 procent van de West-Vlamingen die de motivatiebarometer hebben ingevuld, is bereid het coronavaccin te laten inspuiten eens hij of zij aan de beurt komt. Daarmee sluit onze provincie aan bij de Belgische provincies waar de vaccinatiebereidheid het hoogst ligt. Bovendien zit de aangegeven vaccinatiebereidheid in stijgende lijn. In december gaf immers net iets meer dan de helft (56 procent) van de mensen aan zich te willen vaccineren.

Zestien procent van de West-Vlamingen geeft op vandaag aan het vaccin te zullen weigeren, 11 procent twijfelt nog over de inenting. In Vlaanderen doen enkel Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant met respectievelijk 76 en 73 procent beter. In Wallonië zijn Luxemburgers (74 procent) en Waals-Brabanders (75 procent) enthousiaster. In de provincie Antwerpen ligt de vaccinatiebereidheid met amper 65 procent op dit moment het laagst.

“Collectief doel”

Kamerlid Franky Demon (CD&V) kon het meest recente rapport van de UGent inkijken en roept iedereen op om zich toch te laten inenten. “De vaccins blijken doeltreffend te zijn en er zijn weinig tot geen neveneffecten. Je laten vaccineren is bovendien een teken van solidariteit”, stelt hij. “Je doet het niet enkel om jezelf te beschermen, maar ook je omgeving. Je doet het om zo de versoepelingen uit deze crisis mogelijk te maken. We doen het samen, voor een collectief doel. En vooral: met zich op een normaler leven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.