Drie nieuwe ambassadeurs op Wall of Fame van Hotelschool Ter Duinen

De drie nieuwe ambassadeurs van Ter Duinen. © Foto MVDP
Redactie KW

Hotelschool Ter Duinen huldigde donderdagavond drie nieuwe ambassadeurs. De namen van drie oud-leerlingen die het ver hebben geschopt, prijken nu op een koperen plaat op de Wall of Ambassadors: Piet Huysentruyt, Kris Lismont en Tim Van der Valk. Als herinnering kreeg elke ambassadeur een solide ‘cocotte’ van Le Creuset met daarin hun naam.

Hotelschool Ter Duinen in Koksijde kan bogen op 70 jaar traditie en mag zichzelf terecht ‘hoofdleverancier van sterrenchefs’ noemen. Elk jaar worden er drie oud-leerlingen als ambassadeur van de school gekozen, enerzijds om de relatie met de oud-leerlingen te verstevigen, maar ook om ze te betrekken bij het leerproces van de huidige leerlingen.

Unieke hotelschool

De drie ambassadeurs zijn het er roerend over eens: hotelschool Ter Duinen is in vele opzichten uniek. “Je krijgt hier veel kansen, maar je moet ze grijpen, zorgen dat je de juiste balans behoudt en met beide voeten op de grond blijft”, zegt sommelier Kris Lismont, die afstudeerde in 1993.

Je krijgt hier veel kansen, maar je moet ze grijpen, zorgen dat je de juiste balans behoudt en met beide voeten op de grond blijft.

Deze ambassadeur neemt afscheid van zijn wijnrestaurant Mondevino in Borgloon en zet zich met hart en ziel in voor een nieuwe opleiding in Ter Duinen, de ‘Wine & Spirit Education Trust’. Deze internationaal erkende en hoog aangeschreven opleiding is al gestart voor de leerlingen van het zevende jaar en zal worden uitgebreid tot 4 niveaus, ook voor het vijfde en zesde jaar.

Ervaringen delen

“Ik ben ook deels gestopt met mijn wijnrestaurant om meer op reis te kunnen gaan” bekent de sommelier. “Je kunt veel leren uit boeken, via het internet of op school, maar de échte geuren en kleuren, die snuif je alleen ter plaatse op. Ik ben in elke belangrijke wijnstreek ter wereld geweest, en die ervaringen wil ik delen met mijn leerlingen.”

Ambassadeur Piet Huysentruyt studeerde af in 1982 en zal voor het exclusieve restaurant ‘De Villa’ van de hotelschool een bijzonder menu uitwerken. “Net als de ambassadeurs wil ik dat ‘community-aspect’ benadrukken”, zegt Piet. “Je vormt daar tijdens je opleiding echt een gemeenschap, een gezin. Je woont, werkt, eet samen met iedereen.”

Piet Huysentruyt bij zijn schilderij, dat hij toelicht voor de restaurantgasten.
Piet Huysentruyt bij zijn schilderij, dat hij toelicht voor de restaurantgasten.© MVDP

“De school is de hele week jouw thuis, met de leraars als ‘ouders’. Daar ontstaan vriendschappen voor het leven. We zaten met drie op kot, en met mijn twee medestudenten Jan en Luc heb ik nog altijd een hechte vriendschapsband. Ik kijk zeker uit naar een vernieuwde samenwerking met de school. Ik zou ook graag komen spreken over het échte leven.”

“Leerlingen moeten al jong beseffen dat iedereen met tegenslagen te maken krijgt, dat je moet werken, maar ook genieten. En, ik denk wel dat ik goed kan omgaan met de jeugd. Mijn Likoké-team is heel jong, de gemiddelde leeftijd is 21 jaar. Ik ben gewoon de oude coach die hen stuurt.”

Rebelse Piet

“Ik was in mijn jonge jaren best wel een rebels studentje… Ik was ook al 18 toen ik hier begon. Maar je moet nu eenmaal binnen de grenzen van een kader blijven. Je hebt een zekere vrijheid, maar het is typisch voor vele jongeren, en destijds ook voor mij, dat je nog méér vrijheid wilt.”

Leerlingen moeten al jong beseffen dat iedereen met tegenslagen te maken krijgt, dat je moet werken, maar ook genieten.

Piet lichtte zijn opstandige karakter toe bij zijn schilderij dat de blikvanger is in restaurant De Villa. “Ik heb links mijn hoofd en mijn hersenen geschilderd, waar plaats moet zijn voor creativiteit, en rechts staan drie sterren… Die vond ik toen een belemmering voor mijn vrijheid, mijn creativiteit. Toen schilderde ik vooral uit rebellie, woede… maar in de toekomst wil ik liever gaan schilderen om mijn gemoed rust te geven.”

Combinatie internaat-praktijk

De derde ambassadeur is Tim Van der Valk, telg van de groep Van der Valk en manager van het Van der Valk Hotel Beveren. Hij kon de huldiging niet persoonlijk bijwonen, maar trad de visie van zijn mede-ambassadeurs bij: “Je leert er discipline, hard werken, het echte horecaleven komt aan bod, zodat je snel weet wat jou ligt of niet, en het is de combinatie van internaat en praktijk die het zo uniek maakte op die leeftijd.”

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier