Drie kustgemeenten gebruiken nieuwe druktebarometer niet

© (Foto Belga)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Met het begin van de zomervakantie start ook het innovatieve crowd management-systeem aan de kust. De voorbije dagen installeerde het Oostkampse bedrijf Citymesh de allerlaatste sensoren die tot op de kop het aantal bezoekers kunnen tellen. Opvallend: 3 van de 10 kustgemeenten doen niet mee.

Hoeveel mensen zijn er aan de kust? Kunnen ze voldoende afstand houden? Zijn er niet te veel bezoekers? Om dat in de gaten te houden sloot Westtoer een overeenkomst met het Oostkampse bedrijf Citymesh. Dat ontwierp tijdens de lockdown een systeem dat dankzij sensoren volautomatisch de drukte op openbare plaatsen kan meten.

De voorbije twee weken werd met man en macht gewerkt om alles nog voor de start van de zomervakantie in orde te krijgen. En dat is gelukt. Het systeem wordt morgen voorgesteld en in gebruik genomen. Via de website www.dekust.be zullen toeristen op een druktebarometer kunnen kijken hoe druk het in de meeste kustgemeenten is. Zo kunnen ze voor hun vertrek bepalen of het wel de moeite is om te vertrekken of dat ze eventueel niet naar een andere badplaats moeten rijden.

“Ik heb Big Brother uit Brugge niet nodig in mijn gemeente” – Jean-Marie Dedecker

Opvallend: niet alle kustgemeenten doen mee met het systeem. Drie van de tien gemeenten tekenden niet in op de aanbesteding: Middelkerke, Oostende en Blankenberge.

“Ik heb Big Brother uit Brugge niet nodig in mijn gemeente”, reageert de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker. “We hebben ons eigen systeem, waarmee we perfect weten hoeveel mensen er op ons strand zijn. Bovendien kost ons systeem één tiende in vergelijking met dat nieuwe. Wij zijn een spaarzame gemeente.”

Ook Oostende doet niet mee. “Ook wij hebben ons eigen systeem om vast te stellen hoe druk het in onze stad is”, zegt burgemeester Bart Tommelein. In Blankenberge gebruiken ze een ander systeem, met info die ze krijgen van de gsm-operatoren, zegt burgemeester Daphné Dumery.

Twijfel

Een gemeente twijfelt nog: De Haan. “Alles is voorhanden om er mee te starten – we hebben ook wifi via Citymesh – maar we hebben ook een eigen systeem die de drukte kan meten”, aldus burgemeester Wilfried Vandaele. “We zijn nog volop aan het twijfelen welk systeem we zullen kiezen. Maar die zal heel snel gemaakt worden.”

De andere zes kustgemeenten schreven zich wel in op het systeem, dat morgenochtend officieel start en voorgesteld wordt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.