Drie keer meer kleur in de straat: Crystal Ship breidt in Wevelgem uit met nieuwe muren

© SLW
Stefaan Lernout

Tegen volgende zomer komen er drie muurschilderingen bij in Wevelgem, in elk van de drie deelgemeenten eentje. Treedt Wevelgem daarmee in het spoor van Oostende, waar deze street art een toeristische trekpleister is geworden?

In Oostende zijn de muurschilderingen van The Crystal Ship, een culturele organisatie die gespecialiseerd is in hedendaagse kunst in de openbare ruimte, een grote attractie. De stad heeft er een toeristische troef van gemaakt door de verschillende locaties te verbinden via een fiets- of wandeltocht. Of het zover komt in Wevelgem, is nog de vraag natuurlijk. Vorig jaar verschenen al twee kunstwerken in het Wevelgemse straatbeeld. De Dromer van Joachim Lambrechts in de Koningin Fabiolastraat in Gullegem en Julie met de rozen in de Rozenstraat in Moorsele.

Burenproject

Volgend jaar krijgen nog eens drie muren een kunstwerk. De kunstenaars worden aangesteld door de organisatie Crystal Ship. De drie muren werden nu bekendgemaakt door schepen van Kunstenbeleid Kevin Defieuw (CD&V). In Wevelgem komt er een kunstwerk in de buurt van het station op de hoek van de Roeselarestraat met de Nieuwe Markt, waar nu het kantoor van AXA gevestigd is. In Moorsele op de hoek van De Witte Molenstraat, de Vrijstraat, de Oude Tramweg en de Sint-Janstraat. In Gullegem komt de street art aan slagerij Hans & Stefanie in de Peperstraat.

“Er werden heel wat muren spontaan aangeboden”, zegt schepen Defieuw. “De selectie gebeurde uiteindelijk op basis van technische haalbaarheid en zichtbaarheid. De muren zullen beschilderd worden gedurende een weekend in juni 2020. Op dat moment kan je ook de kunstenaars aan het werk zien.”

De gemeente betrekt de buurt bij dit project. “Voor de verschillende muren werd een burengroep samengesteld”, vervolgt de schepen. “We zijn nu volop bezig portfolio’s van kunstenaars te bekijken, om zo een keuze te maken naar stijl en thema. De buurt werd via een brief uitgenodigd om te participeren.”

Bewoners die op de hoogte gehouden willen worden, of verder betrokken willen worden, kunnen een mailtje sturen naar vrijetijd@wevelgem.be

In Gullegem komt de muurschilderij in de Peperstraat
In Gullegem komt de muurschilderij in de Peperstraat© SLW

Ook Moorsele krijgt er street art bij, op het kruispunt van de vijf wegen.
Ook Moorsele krijgt er street art bij, op het kruispunt van de vijf wegen.© SLW

Het Wevelgemse kunstwerk komt aan het station.
Het Wevelgemse kunstwerk komt aan het station.© SLW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier