Drie jongeren krijgen plaatsverbod na rellen in Blankenberge

© (Foto KD)
Redactie KW

De burgemeester van Blankenberge heeft drie jongeren verboden om de komende maand een voet in de badstad te zetten. Het gaat om drie personen die bij de rellen op het strand betrokken waren. “De andere hebben een stevige waarschuwing gekregen”, zegt burgemeester Daphné Duméry.

Twee weken nadat enkele jongeren haar strand op stelten zetten zat de burgemeester van Blankenberge Daphné Duméry (N-VA) oog in oog met enkelen van hen. Op haar eigen vraag, want ze had alle amokmakers persoonlijk in Blankenberge uitgenodigd. Ze wilde hen persoonlijk spreken. Lees: de levieten lezen en duidelijk maken dat dergelijk gedrag in haar stad niet getolereerd wordt. Er zakten uiteindelijk zeven relschoppers vanuit het Brusselse terug naar Blankenberge af. “Het gaat om de jongeren die bestuurlijk aangehouden waren en daarna opnieuw gelost werden”, zegt de burgemeester. “In totaal waren dat twintig personen. Ik heb hen allemaal uitgenodigd voor een hoorzitting. Zeven ervan gingen daar op in. Geen enkele had zijn ouders mee.”

De burgemeester tilt dan ook zwaar aan de rellen op één van de drukste dagen van het jaar aan de kust. Een groepje jongeren maakte toen heel wat amok. De politie zakte massaal naar het Blankenbergse strand af en kreeg het ook hard te verduren. Sommige jongeren gooiden met strandmeubilair en gingen op de vuist met de toegesnelde agenten. De beelden gingen al snel het hele land rond. En dat zag men in Blankenberge uiteraard niet graag gebeuren. “Die jongeren hebben onze reputatie serieuze schade toegebracht. En daar ben ik kwaad voor”, zegt ze.

Drie relschoppers zitten sinds de feiten in de cel. Zij worden aanzien als de grootste aanstokers. Een vierde jongeman is minderjarig en kwam er met een werkstraf bij de jeugdrechter van af. Maar burgemeester Duméry wilde ook de andere betrokkenen duidelijk maken dat ze niet zomaar met hun wandaden kunnen wegkomen. Daarom organiseerde ze vrijdag een hoorzitting.

De burgemeester luisterde naar de jongeren. “Zij hebben hun versie van de feiten gegeven. En dat was interessant. Ik heb hen duidelijk uitgelegd wat de covid-maatregelen precies inhouden. En hoe die voor iedereen gelden en er niet over gediscussieerd moet worden. Ik had de indruk dat die boodschap toch aangekomen is”, zegt ze.

Met drie jongeren had de burgemeester echter geen enkel medelijden. Zij stuurden ook hun kat naar de hoorzitting. Daarom werd beslist dat ze even helemaal niet meer welkom zijn in Blankenberge. “Ik heb hen een plaatsverbod voor één maand gegeven”, zegt Duméry. “En ook de anderen kregen een waarschuwing. Zij weten dat hen hetzelfde lot wacht als ze nog eens in de fout gaan.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier