Drie jonge West-Vlaamse koks behalen medailles op culinaire Olympische Spelen

De delegatie jonge Vlaamse chefs in Stuttgart. (foto Manyheaded.studio)
Stefan Vankerkhoven

Zes Vlaamse jonge chefs wonnen een bronzen en een zilveren medaille op de IKA Culinary Olympics in het Duitse Stuttgart. Drie van hen zijn West-Vlamingen, de Oostendse chef Wout Soete was zelfs de kapitein van het Vlaamse team.

Meer dan 2.000 koks uit 59 landen namen deel aan de IKA Culinary Olympics. Het gaat om de oudste en meest prestigieuze professionele competitie voor chef-koks en patissiers. “Vlaanderen nam voor het eerst deel met een groep jonge chefs, we zijn allemaal jonger dan 25 jaar”, zegt kapitein Wout Soete, een Oostendenaar die bij restaurant Beudaert in Kortrijk werkt.

De jonge chef Wout Soete. (foto Manyheaded.Studio)
De jonge chef Wout Soete. (foto Manyheaded.Studio)

“Er waren in ons team nog twee andere West-Vlamingen: met name Zedelgemnaar Neil Dierickx-Visschers van bistro Padrone in Ichtegem en de Nieuwpoortse Elien Verhulst van restaurant Vlass in Middelkerke.”

Jonge chef Elien Verhulst. (foto Manyheaded.Studio)
Jonge chef Elien Verhulst. (foto Manyheaded.Studio)

“We streden tegen 24 jonge teams uit andere landen, twee wedstrijddagen lang”, vervolgt Wout Soete. “De eerste dag moesten we een driegangenmenu voor 60 personen bereiden. De tweede dag zorgden we voor een originele toets: we legden drie verschillende visbereidingen en garnituren op plastieken schotels, vervaardigd uit afval dat we in de zee gevonden hadden.”

De jonge chef Neil Dierickx-Visschers. (foto Manyheaded.studio)
De jonge chef Neil Dierickx-Visschers. (foto Manyheaded.studio)

“Als laatste onderdeel van de wedstrijd moesten we een hoofdgerecht creëren dat bestond uit nagenoeg alle bestanddelen van een konijn. Voor het buffet behaalden we de bronzen medaille, voor het konijn de zilveren medaille”, aldus een trotse teamkapitein, die nog eventjes benadrukt dat de jonge chefs zich anderhalf jaar lang voorbereid hebben op deze culinaire Olympsiche Spelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.