Drie jaar na overlijden drummer Jelle Tommeleyn: Miava maakt comeback

Thijs Vangheluwe, Brecht Vanvyaene, Joppe Vandewalle en Jelle Reynaert vormen Miava. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Drie jaar nadat hun drummer Jelle Tommeleyn uit het leven gerukt werd na een verkeersongeval, heeft de Lichterveldse band Miava beslist om weer op te treden. “We hebben de nummers die we samen schreven al die tijd niet kúnnen spelen, maar nu is de goesting terug.”

Miava, voorheen bekend als Maria Isn’t A Virgin Anymore, stond op de rand van de doorbraak toen de band op 7 februari 2016 keihard getroffen werd door het noodlot. Een onoplettende bestuurder maaide Jelle Tommeleyn (24) van de weg in Lichtervelde en liet de drummer en zijn vriendin, die alles zag gebeuren, achter toen hij – naar eigen zeggen nietsvermoedend – de vlucht nam. Jelle overleefde de klap niet.

Met de dood van drummer Jelle hield ook Miava op te bestaan. Thijs Vangheluwe (28) en Jelle Reynaert (26), respectievelijk bassist en gitarist, konden het emotioneel niet meer opbrengen om de nummers waarmee ze zo vaak samen op het podium gestaan hadden, nog te spelen. Maar zie: dag op dag drie jaar na het overlijden van Jelle beslisten ze, samen met gitarist Brecht Vanvyaene (28), om hun band nieuw leven in te blazen. Met Joppe Vandewalle (26) uit Gits vonden ze zelfs al een nieuwe drummer.

Levensdoel weg

“Wij waren al vrienden van toen we nog jonge gastjes waren. We groeiden allemaal samen op. Toen Jelle stierf, was ik niet alleen mijn beste vriend kwijt, maar ook alles waar ik op dat moment mee bezig was“, blikt Brecht terug op die donkere 7 februari. “Mijn hele leven stond in het teken van de muziek die we samen maakten. Met de dood van Jelle viel ook mijn levensdoel weg.”

Net omdat hij zijn droom niet wilde opgeven, wilde Brecht graag doorgaan met de band. Maar dat zagen Thijs en Jelle niet zitten. “Voor ons ging dat emotioneel niet lukken”, klinkt het. “Dat we muziek wilden blijven spelen, stond vast. We wisten alleen niet hoe we dat zouden gaan doen. Eén ding wisten we wel zeker: die nummers konden we niet meer spelen. Toen toch niet. Dat hebben we anderhalf jaar na de dood van Jelle ook gemerkt. We speelden toen drie nummers op het herdenkingsevent Hardt in Kortrijk en dat was emotioneel heel zwaar. We waren daar kapot van. We hebben die nummers dan ook nooit meer gespeeld op repetities van andere projecten, zoals onze nieuwe band Comet Street.”

Brecht legde zich neer bij de beslissing van zijn vrienden. “We hebben altijd begrip gehad voor elkaar. Ik wilde nochtans heel graag doen slagen waar we samen zo hard en zo lang samen voor gevochten hadden: doorbreken met Miava. Maar ik apprecieerde de keuze van Jelle en Thijs. Al kan ik niet ontkennen dat ik die eerste weken na Jelles dood verloren liep. Plots was mijn maatje met wie ik in het weekend geregeld uitging weg, maar had ik ook geen muzikale doelen meer. Paniek overviel mij. Niet alleen Jelle was gestorven, maar wij en onze band ook een beetje.”

Mails uit buitenland

Maar nu, drie jaar later, keert Miava dus terug. “De voorbije jaren kwam het af en toe wel eens ter sprake om opnieuw te beginnen”, zegt Jelle. “Ook omdat we geregeld mails kregen van fans, vooral uit het buitenland, en er ook op Facebook berichten kwamen van mensen die vroegen om een comeback. Brecht en Thijs zagen het om beurten wel eens zitten, maar ik was de enige constante. Ik wilde die nummers niet meer spelen en bleef de ambetanterik. Maar nu is de goesting helemaal terug. Uiteindelijk hebben ze mij kunnen overtuigen. Na een bak Westmalle”, knipoogt de gitarist.

Ondertussen stelde de band al een nieuwe drummer aan: Joppe Vandewalle uit Gits. Die beseft maar al te goed dat het geen eenvoudige opdracht wordt om de plaats achter het drumstel in te nemen. “Het is alvast niet mijn bedoeling om Jelle te vervangen, want dat is niet mogelijk“, zegt Joppe. “Als ik eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik best wel een beetje bang ben voor de reacties van het publiek. Ze zullen mij sowieso vergelijken met Jelle. Het wordt moeilijk, maar ik zie het zitten. Ik kijk er enorm naar uit om die nummers te spelen, want ik ben altijd een grote fan geweest van Miava. Ik ging geregeld kijken naar optredens. Ik keek eigenlijk wel op naar Jelle, die een steengoede drummer was.”

Wanneer Miava voor het eerst weer op een podium zal te zien zijn, staat nog niet vast. Het viertal hoopt later dit voorjaar al te kunnen beginnen optreden. Wie, behalve de muzikanten zelf, ook dolenthousiast is over de comeback, is Marc, de papa van de verongelukte Jelle. “Hij stuurde ons zelfs al een sms’je, om ons aan te moedigen”, lachen de muzikanten. “En ook Melanie, de vriendin van Jelle, is heel positief. Trouwens, het is misschien een cliché, maar we denken dat Jelle het ook liever zo zou gezien hebben: dat we voortdoen met de band in plaats van te stoppen.”

https://www.youtube.com/watch?v=3Oe1xnOgH0g

Ironisch genoeg kende Miava kort na Jelles dood een hoogtepunt op vlak van bekendheid: het nummer Every Heart Is A Beating Piece Of Shit werd door Studio Brussel symbolisch op de honderdste plaats gezet in de Week van Eigen Kweek. Het nummer was daarna enkele keren te horen op de radio en werd ondertussen al bijna 250.000 keer gestreamd op Spotify. “We hadden daar als band kunnen van profiteren, maar we hebben die situatie nooit willen uitmelken“, zegt Jelle.

Thijs: “We hebben toen gewoon gekozen voor wat goed voelde. En toen doorgaan zou niet goed gevoeld hebben. Dat we nu merken dat er nog altijd gepraat wordt over Miava, doet wel deugd. We zijn daar best trots op, ook omdat we dat samen met Jelle bereikt hebben. Mede daardoor voelt het nu wél goed om weer te starten.”

Comet Street

In de maanden na het overlijden van Jelle bleven de resterende bandleden van Miava elkaar wekelijks zien. Zo ontstond een nieuwe band: Comet Street. Die naam werd niet toevallig gekozen: het repetitiekot van Jelle stond in de Komeetstraat. “De eerste nummers gingen volledig over dat verlies”, zegt Brecht. “Het was een manier om ermee om te gaan, maar het gaf ons ook hoop. We moesten dan toch niet stoppen met muziek maken en konden misschien toch nog iets bereiken…” Dat Miava terugkeert, betekent dan ook niet dat Comet Street stopt. “We gaan door. Er verandert niks, behalve dat we nu twee bands hebben.”

Jelle Tommeleyn

(foto Melanie Soenen)
(foto Melanie Soenen)

Jelle Tommeleyn (24) uit Sint-Henricus (Torhout) was zondagmorgen 7 februari 2016 te voet op weg naar huis na een nachtje stappen. Samen met zijn vriendin Melanie Soenen uit Bovekerke (Koekelare) wandelde hij langs de Brugsebaan in Lichtervelde, toen hij werd gegrepen door de bestelwagen van onderwijzer Bryan I. uit Lichtervelde, die vluchtmisdrijf pleegde.

Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijf jaar, maar in beroep werd die omgezet in een werkstraf van 240 uren. Hij kreeg ook een rijverbod van 3 jaar en een boete van 6.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier