Drie extra beachvolleybalvelden voor Torhoutse sporters

Enkele spelers van Rembert Beach en hun trainers Liesbet en Lore Werbrouck op het tennisveld waar de beachvelden binnenkort komen. Rechts schepen Rita Dewulf. In de verte het al bestaande beachvolleybalveld.©Johan Sabbe
Enkele spelers van Rembert Beach en hun trainers Liesbet en Lore Werbrouck op het tennisveld waar de beachvelden binnenkort komen. Rechts schepen Rita Dewulf. In de verte het al bestaande beachvolleybalveld.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Torhout mag dan niet aan zee liggen, toch breidt het zijn strand uit. Het stadsbestuur heeft beslist dat het beachvolleybalveld, dat een klein jaar geleden op het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant aangelegd werd, er nog vóór de zomer drie broertjes bijkrijgt. Het eigenlijke doel is een beachzone , waar naast volleybal ook strandvoetbal en beachtennis mogelijk worden.

Voor de aanleg van de beachzone , die in eerste instantie uit drie extra oefenvelden voor beachvolleybal zal bestaan, wordt een van de twee huidige tennisvelden ingepalmd naast de oude, betonnen tribune op het genoemde sportstadion. Dat is volgens schepen van Sport Rita Dewulf met de tennisclubs doorgesproken en die kunnen ermee leven. Het tennisveld dat verdwijnt, is het dichtste bij de tribune. In functie van de beachzone was het beter het andere veld geweest, omdat het zandgebied dan op het huidige beachvolleybalveld zou aansluiten, maar dat tweede tennisveld bevindt zich in een beduidend betere staat om er tenniswedstrijden en -trainingen te behouden.

Beachvolleybal populaire olympische sport

Noem Liesbet Werbrouck (41), volleybaltrainer bij Rembert Torhout Heren, gerust de lokale ambassadrice van het beachvolleybal. De gedreven sportvrouw uit de Rosmolenstraat pleit, samen met tal van medestanders uit de lokale volleybalwereld, al jaren voor beachvelden in Torhout.

“Beachvolleybal is een almaar meer beoefende olympische sport”, zegt ze. “Het is een discipline met heel eigen accenten. Je vormt er complete volleybalspelers mee, zowel op technisch als fysiek vlak. Het is de perfecte aanvulling op indoorvolleybal.”

Wellicht al tegen eind mei krijgt het Torhoutse sportstadion een ruimere zandzone, ook voor strandvoetbal en beachtennis

“Toen de stad vorig jaar onze smeekbede aanhoorde en half mei een eerste beachveld op het sportstadion aanlegde, waren we met de twee plaatselijke volleybalclubs Rembert en VKt erg tevreden. Al wisten we dat één veld veel te weinig was voor al onze leden. Intussen heeft dat veld in coronatijden zijn nut alom bewezen, want beachvolleybal speel je buiten en dus konden we coronaproof in kleine groepjes met onze jeugd blijven trainen. Nu we er drie velden bijkrijgen, zijn we uiteraard heel blij.”

Mobiele volleybalpalen zijn de bedoeling

“We hebben uit de aanleg van het eerste beachveld een aantal zaken geleerd”, zegt schepen Dewulf. “Onder andere dat zo’n zandveld drainage nodig heeft. Dit zullen we in de drie nieuwe velden zeker voorzien, al kost het behoorlijk wat geld. Voorts weten we intussen dat we met zeilen het wegwaaien van het zand moeten tegenhouden, opdat de omwonenden er geen hinder van zouden ondervinden. Ook dat zal gebeuren. Het draineren wordt door een gespecialiseerde firma uitgevoerd, de rest neemt onze stedelijke technische dienst voor zijn rekening. Het zand moet van een degelijke kwaliteit zijn met een fijne korrel. Om van het geheel een beachzone te kunnen maken en er ook strandvoetbal, beachtennis en opwarmingssessies voor de atletiekclub mogelijk te maken, zullen de volleybalpalen mobiel en gemakkelijk verplaatsbaar moeten zijn. We willen alles zo snel mogelijk klaar hebben, zeker tegen de zomer en hopelijk al eind mei.”

Rembert Beach wordt straks een aparte vzw

Vertegenwoordigers van de volleybalclubs VKt (met vooral meisjes- en damesploegen) en Rembert Torhout Heren (met jongens- en mannenploegen) steken geregeld de koppen bij elkaar om over de toekomst van het Torhoutse beachvolleybal te praten.

“We willen met delegaties vanuit de twee clubs zo snel mogelijk de aparte vzw Rembert Beach opstarten”, zegt Liesbet Werbrouck. “Die nieuwe vereniging moet zelfbedruipend zijn zonder sponsoring uit VKt of RTH weg te zuigen. Nu al hebben we een vijftigtal jongens en meisjes die beachvolleybalcompetitie willen spelen, plus nog een heel aantal recreanten. Rembert Beach heeft zeker toekomst. We zullen alvast op de steun van de federatie Volley Vlaanderen kunnen rekenen. Het is de bedoeling om tornooien te organiseren, thuis en op verplaatsing matchen te spelen en noem maar op. We willen het Torhoutse beachvolleybal écht op de kaart zetten.”

Het beachvolleybalseizoen loopt van zowat maart tot en met oktober, maar wie geen koukleum is, kan ook in de winter spelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.