Drie daders in cel, vierde voortvluchtig in Canada na ramkraak bij juwelier Haesevoets

Na de ramkraak van 2 mei bij juwelier Haesevoets in Waregem blijft nog altijd één verdachte Roemeen voortvluchtig. Hij liet verstek gaan, terwijl zijn drie gevatte kompanen en landgenoten zich geboeid voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moesten verantwoorden. Ze riskeren tot drie jaar cel. Het getraumatiseerde juwelierskoppel Ronny Haesevoets (56) en zijn echtgenote Régine Libeert (57) vroegen een fikse schadevergoeding. “We zijn erg argwanend geworden en voelen ons onveilig”, klonk het.

© JE/kw.be

In de nacht van vrijdag op zaterdag 2 mei braken drie verdachten bij de exclusieve juwelenzaak in de Stormestraat in Waregem in. Ze beschadigden het stalen rolluik en drongen de zaak binnen. Het alarm verwittigde de zaakvoerders en de politie, waarna een klopjacht volgde. Op weg naar de autosnelweg kon een verdacht voertuig met drie Roemenen klemgereden worden. Chauffeur Manuel T. (36) kon meteen geklist worden, twee anderen ontsnapten, Gheorghe V. (41) kon enkele uren later bij een huiszoeking in Schaarbeek opgepakt worden. Ook een derde Roemeen kon opgepakt worden, maar bleek na een maand opsluiting in de cel niets met de zaak te maken te hebben. Later volgde wel nog de aanhouding van George O. (44) in Frankrijk. Hij is ondertussen aan ons land uitgeleverd en verblijft net als zijn twee kompanen sindsdien in de cel. Een vierde verdachte Robert-Christian T. was volgens het onderzoek betrokken bij een voorverkenning en de planning, maar vertrok nog voor de ramkraak naar Canada. Daar wordt hij nu opgespoord.

Tigerkidnapping

Voor juwelierskoppel Ronny Haesevoets en Régine Libeert was de ramkraak een tweede zware klap nadat ze anderhalf jaar eerder – op 13 november 2018 – het slachtoffer waren van een tigerkidnapping. Toen wachtten vier gangsters het koppel na sluitingstijd van de winkel in de Stormestraat in Waregem aan hun privéwoning drie kilometer verder op. Nadat de metalen toegangspoort open was gegaan, sprongen ze tevoorschijn, gaven het koppel rake klappen en bedreigden hen met een wapen. In de woning bonden de daders Régine vast met snelbinders. Ronny moest onder bedreiging terug mee naar de winkel en werd als menselijke sleutel gebruikt om de topbeveiliging van de winkel te omzeilen. In anderhalf uur roofden de daders de volledige winkel met exclusieve juwelen, diamanten en horloges van Zwitserse topmerken leeg, goed voor een buit van miljoenen euro. “Ze waren die klap bijna te boven gekomen toen de nieuwe ramkraak zich voordeed”, aldus hun advocaat. “Ze hopen op een zware straf.” Het koppel eiste 50.000 euro morele schadevergoeding.

“Maar met die tigerkidnapping hebben de drie opgesloten Roemenen niets mee te maken. Ze mogen ook niet het slachtoffer zijn van die eerste, gewelddadiger overval”, haastten de advocaten van de drie Roemenen zich. Manuel T. wordt door de openbare aanklager aanzien als de leider, maar daar verzette zijn advocaat zich tegen. Bij de ramkraak verdwenen minstens twee peperdure horloges van het Zwitsterse luxemerk Hublot. De buit kon teruggevonden en teruggegeven worden.

Op de vlucht voor corona

Tijdens het onderzoek bleek dat de ramkraak al enkele maanden voorbereid was. In december 2019 was er al een eerste voorverkenning door Manuel T. en Robert-Christian T. Het voertuig dat op 2 mei klemgereden kon worden, was eerder al twee keer door Waregemse camera’s met nummerplaatherkenning opgemerkt. In de gsm van T. kon een foto van de juwelierszaak gevonden worden. Die foto stuurde hij naar zijn kompanen door. Gheorghe V. was pas een maand in België. “Op de vlucht voor corona uit Spanje en hier op zoek naar werk”, aldus zijn advocaat Filip De Reuse. “Dáárom nam hij aanvankelijk contact met Manuel T., niet om een inbraak te plegen.”

George O. zakte wel vanuit Duitsland naar ons land af om in te breken. Hij zat eerder ook in Nederland in de cel. Het trio vroeg de rechter enkel de periode die ze nu al in voorhechtenis zaten als effectieve straf uit te spreken. “Je ziet ons nooit meer terug”, beloofden ze aan de rechter. Vonnis op 7 december. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.