Drie congressen afgelast in Brugs Concertgebouw

Hanne Pirlet van het Concertgebouw. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs Concertgebouw annuleert voorlopig geen concerten, maar vermindert het aantal toeschouwers tot 950 per concert om buiten het verbod van provinciegouverneur Carl Decaluwé te vallen. De organisatoren van drie congressen en een walking dinner hebben hun evenement wel uitgesteld.

Als grote Vlaamse instelling hanteert het Concertgebouw dezelfde principes als de AB in Brussel en De Vooruit in Gent. “We annuleren geen concerten, maar streven ernaar om het aantal bezoekers onder de duizend te houden. We laten er niet meer dan 950 toe per voorstelling“, zegt Hanne Pirlet, communicatieverantwoordelijke van het Concertgebouw.

Op die manier ‘omzeilt’ het Concertgebouw met zijn 1290 zitjes het verbod van provinciegouverneur Carl Decaluwé. Die laat in onze provincie tot 31 maart geen indoor evenementen met meer dan 1000 toeschouwers toe. “Viroloog Marc Van Ranst heeft wel enige kritiek op die aanpak van de grote cultuurhuizen, maar tot nader order volgen wij die strategie”, verklaart Hanne Pirlet.

Schrappen vrijkaarten

Om onder de 951 toeschouwers te geraken heeft het Concertgebouw de ticketverkoop van een aantal populaire concerten stopgezet. “Bij uitverkochte voorstellingen, zoals de uitvoering van de ‘Johannespassie’ door Collegium Vocale Gent op vrijdag 13 maart, zitten we met teveel tickets. Daarom schrappen we de vrijkaarten voor ons personeel en bellen we groepen op met de vraag of iedereen wel komt. Tot nu toe zijn er nog geen mensen die spontaan zelf getelefoneerd hebben om te melden dat ze niet komen. Wellicht zullen een aantal toeschouwers uit schrik niet opdagen.”

“We willen zo weinig mogelijk mensen ontgoochelen, maar we nemen uiteraard geen enkel risico. Bij klassieke concerten zit je sowieso met een ietwat ouder publiek, dat meer vatbaar is voor virussen. Meer dan 950 mensen laten we absoluut niet toe. We nemen ook een aantal extra maategelen : tijdens de concerten geven met teksten boven het podium de adviezen mee die wij en de federale overheid voorschrijven en onze toileten zijn voorzien van ontsmettende gels.”

Voor andere organisaties die het Concertgeobuw afhuren, gelden dezelfde regels. Later deze maand bijvoorbeeld is er het concert ‘Carmina Burana’, de organisator moet enkele tickets schrappen. Ook voor de uitverkochte ‘Mattheuspassie’ begin april door Freiburger Barockorchester, met een dubbel koor op scène, moeten we het aantal verkochte tickets jammer genoeg reduceren.”

Er zijn voor maart omwille van het coronavirus drie congressen uitgesteld, waaronder een groot medisch congres en een walking dinner van een bankinstelling“, aldus Hanne Pirlet. De communicatieverantwoordelijke wijst erop dat het Concertgebouw over een ventilatiesysteem beschikt dat in de grote zaal consatnt verse lucht blaast over muzikanten en publiek….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.