Dreigt sloop voor erfgoedpanden in Oostende?

Guy Servaes bij de panden in de Rogierlaan 5 en 7, waarvoor bouwplannen bestaan. (foto GLO)
Gillian Lowyck

Er is een sloopaanvraag ingediend voor twee erfgoedpanden in de Rogierlaan. De panden dateren uit 1900 en zijn volgens erfgoedvereniging Dement beeldbepalend voor de straat. De actiegroep wijst het stadsbestuur er fijntjes op dat ‘erfgoed behoeden voor afbraak’ in het bestuursakkoord opgenomen is. Ondertussen zou de bouwheer de aanvraag ingetrokken hebben.

De sloopaanvraag betreft de panden in de Rogierlaan 5 en 7. Ook het achterliggende huis op de Torhoutsesteenweg, waar nu bakkerij Nancy gevestigd is, zou afgebroken worden. De huizen in de Rogierlaan dateren van rond 1900. Het zijn neoclassicistische breedhuizen en werden beide opgenomen in de Vlaamse inventaris voor Onroerend Erfgoed. De panden zouden vervangen worden door een meergezinswoning.

Laatste getuigen

Volgens Guy Servaes van Dement Oostende hebben de panden een lage zogenaamde locuswaarde. “Dat betekent dus dat er mag gesloopt worden, als er iets architecturaal even waardevol in de plaats komt. Maar het dossier moet wel langs een erfgoedcommissie passeren”, zegt hij.

“Qua architectuur zijn deze panden op zich niet zo speciaal”, gaat Servaes verder. “Toch zijn ze beeldbepalend in deze buurt. In de straat zelf zijn er nog maar een paar dergelijke huizen over. Ze liggen vlak tegenover het atheneum. In het verlengde heb je de Kemmelbergstraat waar er nog veel bewaard is… De panden zijn dus de laatste getuigen van de belle époqueperiode in deze straat.”

Servaes wijst erop dat dit het eerste erfgoeddossier is waar het nieuwe stadsbestuur zich kan bewijzen. “Bij de vorige dossiers denk maar aan Villa Gratie Quies, ook in de Rogierlaan konden ze nog zwaaien met het feit dat het een dossier uit de vorige legislatuur was. Vandaag niet meer. Daarbij staat er letterlijk in het bestuursakkoord: we behoeden erfgoed voor afbraak.”

De nieuwe visie van het stadsbestuur zou als resultaat moeten hebben dat de sloopwoede stopt

“De nieuwe visie van het stadsbestuur zou als resultaat moeten hebben dat de sloopwoede in Oostende stopt. Dit dossier kan dus een nieuw begin zijn. Als ze hun beloftes willen waarmaken en het bestuursakkoord geen holle woorden bevat, dan weigeren ze de sloopaanvraag”, aldus Servaes.

Dement roept alle Oostendenaars op om bezwaarschriften in te dienen, maar dat is niet meer nodig, zo blijkt. “De bouwheer heeft ondertussen het dossier ingetrokken”, bevestigt bevoegd schepen Kurt Claeys (Open VLD). “Wat hier de reden voor is, weet ik niet. Sowieso gingen we het dossier grondig bekijken.”

Afwachten

Omdat het over een pand met een lage locuswaarde gaat, moet het passeren langs de erfgoedcommissie. “Dat doen we met alle dergelijke dossiers”, gaat Kurt Claeys verder. “De commissie is trouwens volop bezig met het opstellen van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) erfgoed. Daarin worden alle speerpunten voor de komende jaren vastgesteld, ook als het gaat over vervangingsbouw. Mag er een verdieping bij of eentje minder, wat met bouwvolume…”

Of de sloopaanvraag sowieso afgekeurd zou worden, kan Kurt Claeys niet zeggen. “Dat hangt af van wat er in de plaats komt. Omdat er nu geen dossier meer is, kan ik dat dus niet zeggen. Maar eigenlijk bekijken we dossier per dossier. Dat we erfgoed behoeden voor afbraak staat in het bestuursakkoord en daar blijven we ook op inzetten. Ik wacht nu dus af of er een nieuw dossier komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier