Dranouterweetjes om mee te imponeren aan de toog

Indruk maken op die knappe brunette of die sympathieke krullenkop aan de Guinness Corner, in Café Ginette of in La Couronne? Dat doe je met onze Dranouterweetjes. Graag gedaan!

Indruk maken op Dranouter? Dat doe je met deze weetjes! (foto EF)

45ste editie

Festival Dranouter vond voor het eerst plaats in 1975 op de speelplaats van het schooltje van Dranouter. Op de affiche prijkten zes namen. Headliner was De Snaar, de eerste groep van Jan De Smet, die dit jaar opnieuw de groepen op de Mainstage aankondigt. Sinds 2010 is de naam veranderd van Folk Dranouter naar Festival Dranouter. Toeval of niet, maar het eerste Festival Dranouter in 2010 was dé recordeditie met meer dan 100.000 bezoekers over vier dagen. In 2015 verhuisde het festival van de Koudekotstraat naar de huidige, compactere locatie in de Dikkebusstraat. Met 50.000 bezoekers kreeg de 44ste editie vorig jaar de grootste opkomst sinds de verhuis naar de nieuwe locatie.

Nieuwe bars

Deze editie kun je op de festivalweide maar liefst vier nieuwe bars ontdekken. Op de Place De L’Apero, naast de Clubstage, vind je naast de vertrouwde Oxfam-tent ook de gloednieuwe Guinness Corner, de enige plek op de festivalweide waar je dit donkere, Ierse bier kan bestellen. In een tipi achter de Mainstage vindt Café Ginette een onderkomen. Ginette is een bio én vegan bier. Etablissement La Couronne bestaat dan weer uit delen van een oude carrousel en doet tegelijk denken aan een bruin café. Op de retrostoeltjes – binnen en buiten – smaakt je pintje of je biotuinstap van Lombarts Calville uit Voormezele beter dan ooit tevoren. In Café De Platse kun je dan weer ontluikend muziektalent ontdekken op het buskerpodium, in samenwerking met De Muziekbank van Streekfonds West-Vlaanderen.

Monsterhits

De grootste hit die (wellicht) live gespeeld zal worden op Festival Dranouter is ‘Naive’ van de Britse band The Kooks. Het nummer van hun debuutplaat werd al 259.458.435 keer beluisterd op de streamingsite Spotify. Daarmee halen The Kooks het van hun landgenoot Tom Odell, die in 2013 met ‘Another Love’ eveneens een monsterhit scoorde. Dat liedje werd echter ‘maar’ 231.358.127 keer gestreamd op Spotify. Al moeten we er ook bij zeggen dat een remix van het nummer 113.596.299 keer gestreamd werd. Beide versies van ‘Another Love’ verzamelden dus samen bijna 345 miljoen luisterbeurten. The Kooks sluiten zondag van 22.30 uur tot 23.30 uur de Mainstage af. Tom Odell speelt solo op zaterdag van 22 tot 23 uur op de Mainstage.

Feestcomiteit

Deze zomer viert Festival Dranouter z’n 45ste verjaardag. Om alle feestelijkheden in goede banen te leiden, hebben ze de hulp ingeroepen van het ‘Feestcomiteit van de Dikkebusstraat’. Al lopen de voorbereidingen vlot, helaas valt het festival samen met de voorzittersverkiezingen van het Feestcomiteit… Lode Bafcop, reeds 28 jaar voorzitter, is uiteraard kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar voor het eerst in jaren duikt er een tegenkandidaat op: nieuwkomer Brigitte. Zoals het een echte verkiezing betaamt, proberen zowel Lode als Brigitte om jouw stem voor zich te winnen. Neem het echter niet te serieus, want de kiesstrijd is een ludieke straattheateract op maat van Kartje Kilo – dat de voorbije jaren het publiek vermaakten op Festival Dranouter als Danny en Rosette – in samenwerking met Pikz Palace en Die Verdammte Spielerei.

Cashless (of niet)

Voor het tweede jaar op rij is Festival Dranouter cashless. Nergens op de festivalweide zal je dus met contant geld kunnen betalen. De toegangsbandjes zijn wel voorzien van een chipkaart waarop je bongs zal kunnen opladen. Een tip: laad je bongs vooraf op via het online bestelplatform dat je kan bereiken via de website en de app van Festival Dranouter. Zo vermijd je eventuele wachtrijen op de festivalweide. Het voordeel van het cashless systeem is dat je geen verfrommelde papieren bonnetjes meer terugvindt in je broekzak na het festival. De resterende bongs worden teruggestort na het festival, als je geregistreerd bent op het online bestelplatform. Al kan het wel nog handig zijn om iets van cash geld op zak te hebben. In het dorp zijn er een aantal horeca- en handelszaken, zoals café De Zon, waar je alleen met contant geld zal kunnen betalen en in Dranouter zelf is er geen bankautomaat.

Peukendoosjes

De milieudienst van de gemeente Heuvelland wil het peukenprobleem aanpakken en zet daarom, in samenwerking met Mooimakers, IVVO en Tempera, een concrete actie op poten: ‘Peuk in de pocket!’ Tijdens Festival Dranouter zullen 1.500 gratis peukendoosjes uitgedeeld worden op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus, telkens van 15 uur tot 19 uur, ter hoogte van OC De Klakeye. Het doosje past perfect in de pocket. Je kan er makkelijk vijf tot tien peuken in bijhouden om die achteraf in een asbak te ledigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.