“Dranouter Festival is meer dan thuiskomen”

Jeroen Laseure

In 2006 won Follia! nog de Dranouter Folk Rally, maar de voorbije jaren was de groep amper te vinden op een Belgische festivalaffiche. Vorig jaar mocht de groep Indra Boone verwelkomen als nieuwe zangeres, met als kers op de taart een nieuwe cd. Follia! trad deze namiddag op in de Folk-Off.

Follia! is het geesteskind van Johan Decancq uit Blankenberge. De groep werd opgericht als een jazzfolkgroep, maar intussen is de stijl niet meer in één of twee hokjes te duwen.

Hoe zou je de muziek van Follia! omschrijven?

Johan: “De groep is in 1999 opgericht toen we jazzfolk gingen spelen op een festival in Roemenië. Dat was trouwens op vraag van Festival Dranouter. De mix van folk en jazz bleek aan te slaan en zo zag Follia! het levenslicht. Nu is het moeilijker om één bepaald genre toe te schrijven aan ons. Ik zou het plaatsen onder de noemer muziek.” (lacht, red.) “We zijn met zeven muzikanten met elk een andere achtergrond. In onze liedjes verwerken we invloeden van folk, jazz, latin, Nederlandstalige muziek…”

Is het Festival Dranouter altijd een beetje thuiskomen voor jullie?

“Het is meer dan thuiskomen! In 1999 had Dranouter ons al de kans gegeven om naar Roemenië te gaan en in 2006 zijn we als winnaars gekomen uit de Dranouter Folk Rally. Het jaar erop mochten we op donderdag het festival openen in de biertent voor 8.000 man. Dat was fantastisch. Vandaag was het voor een paar honderd man, maar dat maakt niet uit voor ons. We zijn heel tevreden over het optreden, de zaal zat helemaal vol.”

Jullie hebben er acht jaar over gedaan om een nieuwe cd uit te geven. Een bewuste keuze?

“Deels wel, deels niet. In 2006 is onze tweede cd uitgekomen en daar hebben we drie jaar mee opgetreden. Daarna is mijn broer Pieter als zanger gestopt met de groep en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe zanger of zangeres. Dat is een heel belangrijke schakel voor de groep, dus we wilden niet overhaast te werk gaan. Vorig jaar hebben we dan de talentvolle Indra Boone gevonden en is die derde cd er toch gekomen.”

Wat doen jullie nog voor de rest van de dag?

“Ik moet eerlijk zijn dat ik het programma nog niet van nabij bekeken heb. Ik heb wel gezien dat Surpluz en Broken Twin nog komen en hen wil ik wel nog eens aan het werk zien.”

(JL – foto TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.