Dramatische week voor de kersverse Krak van Ichtegem

Door de kortsluiting is de benedenverdieping van de woning in de Dorpstraat helemaal vernield. © foto Coghe
Mia Vanacker

Het had een feestelijke week moeten worden voor Sofie Jansseune en haar partner Wouter Vanhonsebrouck. Sofie werd namelijk gekozen als Krak van haar gemeente. Toch begint het nieuwe jaar in mineur. Een kortsluiting in de vaatwas veroorzaakte afgelopen maandag een zware brand, waardoor de benedenverdieping van hun woning vernield is. “Het is zo erg. We zijn heel veel kwijt, maar gelukkig vielen er geen gewonden. Of erger…”

Kort voor de middag merkte een voorbijwandelende buurvrouw, die op weg was om haar kindje af te halen op school, verdacht veel rook en een zwart venster op in de Dorpstraat in Bekegem, een deelgemeente van Ichtegem. Zij heeft heel koel en nuchter gereageerd, alarmeerde onmiddellijk de hulpdiensten en vroeg op school naar de ouders van Siebe. Dat is de oudste van de drie kinderen van Wouter en Sofie. “Die dame heeft bijzonder alert gereageerd, waarvoor we haar heel dankbaar zijn”, vertelt Sofie. “Het is een kwestie van minuten geweest of ons hele huis was in vlammen opgegaan. Nu is het vooral de benedenverdieping die totaal vernield is. Wij hadden dit huis gekocht en waren boven aan de renovatiewerken begonnen. Daar is vooral rook- en waterschade en volgens experts kan dat allemaal wel gereinigd worden. Maar toch… De ontsteking zat in de elektrische leidingen, die ook naar boven gaan. Het kan zijn dat alles weer moet vernieuwd worden…” (zucht)

Lego en knuffeltjes

Wouter en Sofie hebben drie kinderen: Siebe (7), Jietse (5) en Wies (6 maanden). “Wouter en ik waren op ons werk, er was dus niemand thuis”, gaat Sofie verder. “We zijn veel kwijt – dat is erg – maar gelukkig is er geen menselijke leed. Zelfs onze hond Whisper, die altijd binnen slaapt, werd gered. Ik belde Wouter onmiddellijk terug maandag en zei: Whispertje! Whispertje moet daar weg. Ze hebben een ruit ingeslagen en hem gelukkig op tijd kunnen bevrijden. Nu is hij bij ons, maar hij lijkt toch serieus van slag.”

“In de woonkamer stond nagenoeg alles van onze baby. Haar parkje en al haar knuffeltjes waaraan ze erg gehecht was, hoewel ze nog klein is. Hetzelfde geldt voor Jietse. En Siebe is een legoverzamelaar. Zijn hele collectie is niet meer bruikbaar. Alles was zwartgeblakerd. Ik wou het nog afwassen, maar een expert raadde mij dat af. Zo jammer voor Siebe.”

Onderdak van gemeente

Al rond het middaguur, kort nadat de brand opgemerkt was, kwamen ook burgemeester Jan Bekaert, ook bevoegd voor Brandweer, Noodplanning en Veiligheid, en Willy Hosten, voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, ter plekke. “Als gemeente hebben we onmiddellijk onze mogelijkheden overlopen om die mensen onderdak te geven”, zegt de burgemeester. “We hadden het geluk dat een van de bejaardenwoningen van Kapelleveld in de Zerkegemstraat net vrijgekomen was. Zolang het gezin het nodig acht, mag het daar blijven wonen.”

“De mensen van de dienst Wonen en Werken hebben heel goed werk geleverd om het huis woonklaar te maken”, zegt Willy Hosten van het Sociaal Huis dan weer. “Ze hebben meubels, drie kinderbedjes en wat essentiële huisraad ter plekke gebracht, zodat die mensen toch kunnen wonen. Het is klein, maar het is een oplossing op de korte termijn.”

Alleen maar wachten

Sofie beaamt wat de burgemeester en de schepen zeggen. “Wij kunnen inderdaad wonen, maar voor een gezin met drie kinderen is het wel krap. Bovendien is het een woning van de gemeente, een bejaardenwoning, die nu voor ons als crisiswoning ingericht is. En er zijn daarvoor sowieso wachtlijsten. We kijken nu uit om in Bekegem een ruimer huis te huren.”

Ook van ouders, broers en zussen, vrienden en kennissen heeft het gezin heel veel steun gekregen. “Iedereen die kon, heeft bijgesprongen. ‘s Avonds stond mijn schoonzus hier met spaghettisaus, een madammetje van de school kwam met een mand met choco en allerlei voorraad aandraven, op mijn gsm kwamen zoveel berichtjes aan van mensen die vroegen of ze iets konden doen… Ongelooflijk hoeveel solidariteit, hulp en warmte we ervaren. Dat doet, ondanks alles, deugd.”

Sofie Jansseune werd uitgerekende deze week gekozen als Krak van Ichtegem.
Sofie Jansseune werd uitgerekende deze week gekozen als Krak van Ichtegem.© foto Coghe

Voorlopig kunnen Wouter en Sofie alleen wachten. Allerlei experts moeten de woning inspecteren en de schade opmeten. Voorlopig proberen ze wat rust te vinden. “Mijn mama heeft de kindjes opgevangen en Siebe is weer naar school, hij wilde dat. Ik wil hem ook niet te veel confronteren met dit drama. En al helemaal niet met zijn legocollectie. Ik ben nu een beetje thuis, probeer wat rust te vinden, en voorlopig denken we na hoe het verder moet.”

Iedereen in de bres

Niet alleen familie en vrienden proberen het leed van Wouter en Sofie te verzachten, ook allerlei verenigingen springen in de bres. Zo doet SK Eernegem, de voetbalclub van zoon Siebe, via Facebook een oproep om speelgoed en kinderkledij in te zamelen onder het motto ‘Laat ons de krachten bundelen’. De school voor buitengewoon onderwijs De Strandloper in Oostduinkerke, waar Sofie lesgeeft, wil geld inzamelen en ook in Tordale in Torhout, waar de schoonzus van Wouter werkt, en CAR ‘t Veld, waar Jietse therapie volgt, volgen er acties. Uiteraard blijft ook de Vrije Basisschool in Bekegem, waar Siebe en Jietse school lopen, niet achterwege. Zij schenken namelijk de opbrengst van de jaarlijkse actie met kip aan het spit integraal aan het gezin.

Normaal had het voor Sofie een feestweek moeten worden, aangezien zij in deze krant gekozen werd tot Krak van Ichtegem. Sofie zet zich namelijk in voor kindjes met het syndroom van Down, zoals haar dochtertje Jietse. Het interview met Sofie als Krak-winnaar lees je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier