Drafseizoen in Waregem opent met cafébazenrace en nieuw paardencomplex van 1,1 miljoen euro

Bestuursleden van vzw Waregem Draaft Lieven Lannoo, Mark De Soete, Ann Dessein, Eric Huysentruyt en Ludo Maes voor nieuwe paardenstallingen tussen het hippodroomgebouw en de site Deraedt. © DJW
Redactie KW

De vzw Waregem Draaft opent het nieuwe drafseizoen op woensdag 1 mei. Iedereen kan terecht op de hippodroom in de Holstraat waar vanaf 14 uur de eerste rennen op het programma staan.

Blikvanger van de openingsdag is de officiële opening van het tachtigtal stallingen op de site Deraedt. Gronden en gebouwen werden al een aantal jaren geleden aangekocht door de stad met de bedoeling de beschermde gedeelten te restaureren en er een nieuwe bestemming aan te geven die past in het hippische plaatje. Achteraan deze site en aansluitend op de terreinen van Sport Vlaanderen (Bloso) en de hippodroom zag het stadsbestuur de kans schoon om nieuwe stallingen te bouwen. Het paardencomplex omvat ook twee boxen voor dopingcontroles, een secretariaat, een sanitair blok en een loods voor opslag van materiaal. Kostenplaatje, inclusief de subsidie van Vlaanderen: 1.137.400 euro. Dit bedrag bevat ook de factuur voor de aanleg van een nieuwe toplaag annex uitwijkstrook op de renpiste in de hippodroom. Die ingreep kadert in een paardenvriendelijk beleid dat focust op veiliger verloop van de rennen. Niet alleen voor de draf maar ook voor andere belangrijke hippische evenementen zal de nieuwbouw heel belangrijk zijn: Waregem Koerse, de Eventing, de Waregem Horse Week met onder andere de Internationale Jumping die de wereldtop naar Waregem brengt.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem en de schepenen komen om 11 uur het tricolore lintje doorknippen waarna de stallingen in gebruik worden genomen. Met deze investering heeft Waregem alvast noodzakelijke accommodatie toegevoegd aan het paardenpatriomium tussen Holstraat, Felix Verhaeghestraat en Veldloopstraat. Het is nu nog wachten op de definitieve herbestemming van de hoeve Deraedt.

Cafékoerse

Bijzonder op openingswoensdag wordt de Cafékoerse, die om 14 uur van start gaat. Het gaat om een ren waarin een achttal Waregemse cafébazen het met sulky en paard tegen elkaar opnemen. Zij zitten in een duozit en krijgen letterlijk steun van professionele drivers die ervoor zorgen dat de paardenleidsels correct worden aangehouden en alles veilig verloopt. Deelnemende cafés zijn: Fools Garden, Markt 28, Sportcafé de Treffer, Bar Hermanos, Casa El Vid, ‘t Neerhof, Den Arrivée en De Toekomst. Voor hun supporters en klanten staat een tent klaar waar ze met elkaar kunnen verbroederen. Een halve eeuw geleden organiseerde het toenmalig bestuur van de draf al eens een dergelijke ren. Toen waren het echter niet de lokale cafébazen die mee in de sulky zaten, maar bekende voetballers van SV Waregem zoals Prudent Bettens en André Van Maldeghem.

Marc De Soete: “De doelen die wij met de vzw dit jaar vooropzetten zijn: het aantrekken van een nieuw publiek en er altijd een echt feest van maken, zowel voor de paardenliefhebbers als voor de overige bezoekers. Daarnaast blijven wij de kwaliteit van de koersen opwaarderen. Zo staan er alweer twee premiummeetings op de kalender, in samenwerking met de Franse speltotalisator PMU. Op bepaalde koersdagen brengen wij een mix van draf en galop. Voor de beste drie-en vierjarige dravers hebben wij dan weer een aantal toprennen in petto. Ook belangrijk; wij bieden een kwalificatiewedstrijd aan voor de vlakke galop die eind augustus op Waregem Koerse wordt gereden.”

Inclusief de openingsrennen van woensdag 1 mei staan er tot en met zaterdag 7 september zeventien koersdagen op het programma. Meestal is dat op zondagnamiddag en een enkele keer op dinsdag, woensdag en zaterdag. Een van de uitschieters is de American Day van zondag 26 mei die aansluit op de jaarlijkse Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field aan de Wortegemseweg. En op de Nationale Feestdag zondag 21 juli is er eveneens draf op de hippodroom.

Piet Eggermont: “Andere themadagen zijn Hippocrates op zondag 30 juni, O-Tro op zondag 7 juli, BAC-dag op zondag 11 augustus en de afsluitende Semi-Nocturne met draf en galop op zaterdag 7 september. Onder andere via onze facebookpagina houden wij iedereen daarvan op de hoogte, de gewone drafrennen inbegrepen.”

Steun voor Ten Anker

Voor de kinderen van de basisscholen is er een grote tekenwedstrijd die de dag zelf hun tekeningen vanaf 13.30 uur kunnen inleveren. Een jury beoordeelt de inzendingen en maakt de winnaar bekend. “De winnaar van de tekenwedstrijd mag een weekend lang een door ons aangeboden springkasteel gebruiken”, zegt Piet Eggermont. “Wij hebben alle lagere scholen en kleuterafdelingen in Waregem en de deelgemeenten op de hoogte gebracht van deze wedstrijd in de hoop zoveel mogelijk kinderen van het derde kleuter tot het derde leerjaar aan het tekenen te zetten. Voor iedere tekening die wij binnenkrijgen, schenkt de vzw 1 euro aan vzw Ten Anker, het tehuis voor volwassenen met een beperking aan de Zuiderlaan. Op die manier hopen wij zoveel mogelijk jonge gezinnen te bereiken die er een namiddaguitstap kunnen van maken. Wij hebben alvast een kinderdorp op de hippodroom met onder meer springkastelen, ponyritjes en een schminkstand.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier