DOVO vernietigt 5.000ste toxische projectiel

© EF
Redactie KW

Bij de ontmijningsdienst DOVO is het 5.000ste projectiel met een toxische inhoud vernietigd. Dat meldt Defensie. “De voorraad die zich had opgestapeld tussen het uitvallen van het oude ontmantelingsgebouw en het nieuwe is weggewerkt.”

In de kazerne van Poelkapelle werd op 26 april 2017 een nieuwe ontmantelingskamer opgestart. Dat gebeurde nadat de oude ontmantelingsruimte in augustus 2012 was uitgevallen. Tussen die periode stapelden de binnengebrachte projectielen zich op.

“Tussen 1998 en 2012 werden projectielen met een vloeibare toxische lading ontmanteld in het ontmantelingsgebouw (OMG). In augustus 2012 zorgde een ontploffing er echter voor dat de installatie definitief onbruikbaar werd. Defensie was bijgevolg genoodzaakt om van dan af aan de toxisch vloeibare projectielen op te slaan in het kwartier in Poelkapelle”, aldus Defensie.

Nieuwe installatie

De nieuwe installatie.
De nieuwe installatie.© EF

In 2014 werd beslist om een nieuwe installatie aan te kopen. De keuze viel op de Static Detonation Chamber van het Zweeds-Duitse Dynasafe. “Die installatie werd specifiek voor de noden van DOVO ontworpen en is dus uniek in de wereld. Ze is hoofdzakelijk verworven voor de vernietiging van alle mogelijke types toxische munitie op een veilige, milieuvriendelijke en verantwoorde wijze. Drie jaar later, in april 2017 was ze officieel klaar voor het vernietigen van toxische munitie.”

Nu zijn 5.000 projectielen met een vloeibare toxische inhoud, onder andere mosterdgas en fosgeen, vernietigd. Deze projectielen waren van Duitse, Franse en Britse origine.

“Dit betekent echter niet dat dergelijke projectielen niet meer zullen verwerkt worden. Jaarlijks worden nog ongeveer 9.000 projectielen door DOVO opgehaald in de Westhoek, waarvan er ongeveer tien procent een vloeibare toxische lading bevatten.”

DOVO vernietigt 5.000ste toxische projectiel
© EF

Wat te doen als men oude munitie gevonden heeft? “Raak de munitie in geen geval aan! Blijf vooral rustig en verplaats niets. Bel onmiddellijk het nummer 101 en verwittig zo de politie. Geef hen zo gedetailleerd mogelijk informatie over aantal, afmetingen en vindplaats. DOVO kom alleen op aanvraag van de politie tussenbeide om munitie op te ruimen of te vernietigen”, aldus nog Defensie.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier