DOVO ruimt bom van 50 kilo op strand in Wenduine

DOVO bracht de bom tot ontploffing. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op het strand in Harendijke, Wenduine, bracht ontmijningsdienst DOVO vanmiddag een bom van liefst vijftig kilo tot ontploffing.

Langs onze stranden werden tijdens WOI en II verschillende verdedigingslinies gebouwd en onder het zand ligt nog altijd veel niet-ontplofte munitie bedolven. De afdeling Kust van het agentschap MDK spoort hiervoor al sinds ’97 onze stranden systematisch af, zo werden de stranden van De Panne en Koksijde, en grote delen van Oostende, Bredene en Wenduine al opgekuist. Momenteel zijn de stranden van De Haan aan de beurt.

“Er worden nog continu explosieven bovengehaald, in De Haan alleen al waren dat er het voorbije jaar bijna honderdtwintig”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. Doorgaans zitten die projectielen een paar meter onder het zand, maar er zijn ook af en toe buitenbeentjes. “Zo stak er eens een slechts een halve meter diep”, aldus nog Vandaele. Daar de explosieven altijd ter hoogte van de laagwaterlijn zitten, is er volgens MDK dus ook geen gevaar voor mensen. Het merendeel van de springtuigen wordt ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier