DOVO ontmantelt opnieuw bom op nieuw bedrijventerrein in Maldegem

DOVO kwam ter plaatse aan de Ringbaan in Adegem. © Gemeente Maldegem
Redactie KW

In het Oost-Vlaamse Maldegem heeft de ontmijningsdienst DOVO dinsdag opnieuw een bom van 227 kilogram ontmanteld, waardoor de Ringbaan een tijdlang afgesloten werd. Dat meldt het gemeentebestuur van Maldegem.

De bom werd aangetroffen aan de Ringbaan in deelgemeente Adegem, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegplein was op de plaats waar nu een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld wordt.

“Op bevel van de burgemeester en volgens de richtlijnen van DOVO werden de bedrijven en een privéwoning binnen een perimeter van 100 meter preventief geëvacueerd. Na verder onderzoek en op basis van het type bom werd daarna beslist om de bom te verplaatsen naar de vernietigingsput met omwalling in het midden van het terrein”, zegt het gemeentebestuur.

De Ringbaan werd tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Om de bom onschadelijk te maken, werd een ontstekingsmechanisme op de bom aangebracht. Zo kon de bom op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht worden. Rond 14 uur werd de Ringbaan terug opengesteld.

Vrijdag waren er ook al twee bommen aangetroffen en ontmanteld op het terrein. De bommen werden gedetecteerd tijdens een voorafgaand onderzoek, door een bedrijf dat de komende weken opnieuw scant naar achtergebleven explosieven. “Gezien de historische achtergrond van de locatie, is de kans niet onbestaande dat nog achtergebleven explosieven worden gevonden. De bewoners zullen indien nodig ingelicht worden over welke stappen moeten ondernomen worden”, zegt de gemeente Maldegem.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier