DOVO kijkt toe tijdens baggerwerken: “Nu al zeker van ongeveer 700 verdachte voorwerpen”

Koen Marten van VMM, Steven De Meulenaere van Dovo, burgemeester Emmily Talpe, Niels Jacques, noodplanningscoördinator Ieper, Hans Vermeersch, dienst landschap, Stijn Ferin, hoofd technische dienst en schepen Valentijn Despeghel zorgden voor tekst en uitleg bij de baggerwerken. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Op maandag 15 november starten er baggerwerken in de vestinggracht nabij de Menenpoort in Ieper. Voor de veiligheid wordt een deel van de vestingen afgesloten. De kans is immers reëel dat er in het slib op de bodem oude munitie uit de wereldoorlogen ligt. DOVO is nauw betrokken en is tijdens het baggeren ter plaatse. De werken zullen vermoedelijk eind maart klaar zijn.

De baggerwerken van de vestinggrachten bij de Menenpoort beginnen enkele jaren later dan gepland. De werken liepen vertraging op omdat buurtbewoners zich zorgen maakten. De kans is groot dat er bij de werken ook oorlogsmunitie naar boven komt. “Dat de start van de baggerwerken drie jaar op zich liet wachten, had te maken met die verwachte munitie, maar ook met een verhoging van het budget voor de werken. Nu het eindelijk zo ver is, moet de deadline van maart 2022 gerespecteerd worden, want dan begint het broedseizoen”, vertelt Stijn Fertin, hoofd van de technische dienst.

“We starten ook bewust in het najaar, omdat het waterpeil dan op zijn hoogst is. Dat is nodig voor de baggerboten. Die scheppen het slib met een kraan op een containerboot. Een kraan aan de oever schept het slib uit de containerboot over naar vrachtwagens. Tijdens de werkuren mag niemand op de vestingen en in de Kiplinglaan en het Hoornwerk. Bewoners en noodzakelijke bezoekers, zoals de poetshulp en thuisverpleger bijvoorbeeld, mogen wel door.”

Ontmijningsdienst

De ontmijningsdienst DOVO stelt de Ieperlingen gerust. “We zijn elke dag aanwezig tijdens baggerwerken aan beide kanten van de Menenpoort”, verduidelijkt adjudant Steven De Meulenaere van DOVO. “We zullen er elke dag zijn van 7 uur ’s morgens tot 17 uur. Als men tijdens de werken op een projectiel botst, zal dat meteen naar de kazerne in Poelkapelle gebracht worden.” Een scan van bijna 800 meter vestingwater aan beide kanten van de Menenpoort gaf nochtans 700 objecten. Maar dat gaat om alles wat metaalhoudend is, niet uitsluitend munitie”, verzekert Steven De Meulenaere. “In het slechtste scenario gat het om giftige projectielen die bovengehaald worden en meteen beginnen te lekken. Onze mensen zijn getraind om het lekken zo snel mogelijk te stoppen. We verwittigen de buurt en stellen een perimeter van 50 meter in. De communicatie gebeurt via verschillende kanalen, waaronder BE-Alert en een nieuwe WhatsApp-nieuwsflash naar de betrokken bewoners. We vragen wel dat de bewoners hun ramen en deuren preventief sluiten bij het verlaten van hun woningen en ventilatiesystemen uitschalen.”

Archeologische vondsten

De baggerwerken worden ook interessant voor archeologen. “Er zijn geen geschreven documenten die duiden op baggerwerken in het verleden”, vervolgt Stijn Fertin. “Sinds de Groote Oorlog is het zeker de allereerste keer. Deze vestingen zijn trouwens de enige die na de oorlog nooit gerestaureerd werden. De oorlogsschade is nog duidelijk merkbaar aan de muren.”

“Sinds de Groote Oorlog allereerste keer dat er baggerwerken uitgevoerd worden”

In de eerste plaats zijn de werken ook broodnodig. Naast de Menenpoort zie je veel bovendrijvend slib met restanten van zwerfafval. “In het stuk tussen de Menenpoort en het voormalig openluchtzwembad moet het water constant belucht worden om het zuurstofgehalte op peil te houden voor het visbestand. De Ieperse vestingen maken deel uit van een complex watersysteem. Zo zorgen de stadsgrachten mee voor de goede waterafvoer vanuit hoger gelegen gronden ten zuiden van de stad tijdens natte periodes én kunnen ze als waterbuffer dienen tijdens droge zomermaanden. Maar momenteel ligt er meer dan één meter slib in de vestinggrachten en dat slib hindert de goede waterafvoer en vermindert de buffercapaciteit. Bovendien heeft de dikke sliblaag impact op de waterkwaliteit. In dit zuurstofloze slib kunnen immers giftige gassen ontstaan die nefast zijn voor het waterleven. Een grondige slibruiming dringt zich dus op.”

Verkeershinder

Tijdens de werken op werkdagen van 7 tot 17 uur is de straat waar er wordt gebaggerd – in een eerste fase de Kiplinglaan, daarna het Hoornwerk – alleen toegankelijk voor vergunninghouders. De randparking in de Leopold III-laan blijft toegankelijk wanneer er wordt gebaggerd ter hoogte van het Hoornwerk, de paaltjes ter hoogte van de Fenix worden daarvoor tijdelijk weggenomen. Gedurende dezelfde periode zijn de vestingen tussen de Menenpoort en het oude openluchtzwembad afgesloten voor voetgangers en alle voertuigen.

Alle info over de werken vind je op www.ieper.be/kasteelgracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier