Dovo kamt vijvers in Maria Hendrikapark uit op zoek naar munitie

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Enkele weken geleden haalden magneetvissers tot twee keer toe heel wat munitie uit de Koninginnevijver in het Oostendse Maria Hendrikapark. Dat zorgde ervoor dat er een totaalverbod kwam op magneetvissen in het park. De hele week zal ontmijningsdienst Dovo in het park opereren om de verschillende vijvers te doorzoeken op nog meer munitie.

De ontmijningsdienst is met een team van zeven mensen op zoek naar meer munitie in de vijvers van het Maria Hendrikapark. “Het park is, na de vondsten van enkele weken terug, verboden terrein voor magneetvissers”, vertelt Thierry Francois officier bij Dovo. “Op vraag van het stadsbestuur werden wij ingezet om te controleren of er nog meer munitie aanwezig is. We gaan zowel op zoek in de Koninginnevijver als in het Spiegelmeer. We zoeken vooral de hotspots af waar eerder al munitie werd gevonden.”

Gevaarlijk

Volgens Francois kan de munitie nog altijd gevaarlijk zijn. “Mensen zijn vaak onwetend en handelen vaak ondoordacht. Bij dergelijke vondsten is het belangrijk dat men de munitie gewoon aan de magneet laat hangen en meteen de politie verwittigt. Wij kunnen meestal snel ter plaatse zijn.”

“Doordat bepaalde kenmerken niet meer aanwezig zijn op de munitie moeten we die ook als gevaarlijk beschouwen. Daarom gaan we altijd uiterst voorzichtig te werk. We zoeken daarbij eerst het gebied af met metaaldetectors. Het nadeel is dat dat ook alles vindt. Zo vonden we al fietsen, verkeersborden en ander kleine ijzeren voorwerpen tot zelfs stukjes van vijf cent, maar op deze plaats vonden we voorlopig nog geen munitie.”

Twee duikers

Dovo is met een team van zeven mensen ter plaatse. “We hebben daarbij telkens twee duikers in het water, twee mensen aan elke zijde om de lijnen aan te spannen en dan ook nog twee mensen die instaan om het materiaal aan te geven aan de duikers. Ook onze commandant is vandaag uitzonderlijk aanwezig. De bedoeling is dat we tegen eind van deze week het volledige gebied hebben uitgekamd”, aldus de officier.

Dovo kamt vijvers in Maria Hendrikapark uit op zoek naar munitie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier