Douglas Firs: “Cactus stond al lang op het verlanglijstje”

Gertjan (l) en Simon (r). © (Foto TV)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Opener van de dag was Douglas Firs, de band rond Gertjan Van Hellemont én met uitgeweken Aartrijkenaar Simon Casier op de bas.

Douglas Firs is een indiepopband met Gertjan Van Hellemont als bezieler en stichter, Simon Casier is er al van de beginperiode bij als bassist. Simon kennen we dan weer ook van zijn soloproject Zimmerman en natuurlijk van Balthazar. Douglas Firs stond vrijdag pas voor het eerst op Cactusfestival. “Het is een festival waar ik al heel lang wou spelen”, vertelt Gertjan. “Ik zie ieder jaar die affiche en het leek me heerlijk om daar ook ooit tussen te mogen staan. Het heeft drie albums geduurd, maar het is dan toch gelukt”, lacht hij.

Simon is ondertussen de tel kwijt wat het aantal passages op het festival betreft. “Ik was amper acht of negen toen ik hier met mijn ouders aan de hand voor het eerst naartoe kwam”, vertelt Simon. “Daarna heb ik hier verschillende keren al gestaan met Balthazar, dus het festival is me zeker niet onbekend. Het is een van de fijnere locaties om te spelen. Ik vind het tof dat er maar één podium is, dat zou altijd zo moeten zijn. Tussen de optredens kan je ook gewoon een drankje halen zonder het gevoel te hebben iets te missen.”

“Mijn eerste Cactusfestival was op mijn achtste, aan de hand van mijn ouders”

Als opener is het niet altijd gemakkelijk. “Het grote voordeel was datn we uitgebreid konden soundchecken. Maar er stond al veel volk, dus we zijn tevreden”, stelt Gertjan. “Cactusfestival is voor ons het eerste grote optreden in de festivalzomer. Het Minnewaterpark leent zich ertoe om meteen te experimenteren. Zo hebben we enkele rustigere nummers geprobeerd en dat lukte perfect, ook al passen ze niet meteen in festivalsetting. We hebben er net een clubtour opzitten waarbij we vooral materiaal uit het nieuwe album ‘Hinges of Luck’ gespeeld hebben. Nu putten we meer uit alledrie de platen.”

Gertjan en Simon rechts, uw reporter links.
Gertjan en Simon rechts, uw reporter links.© (Foto TV)

Douglas Firs heeft ondertussen al drie platen uit. “Bij deze plaat hebben we nog meer met geluid geëxperimenteerd, we gaan ook een stapje verder zonder dat we de eigenheid van Douglas Firs verloochenen”, aldus Gertjan. “Hij schrijft de liedjes, maar staat wel open voor de inbreng van de andere bandleden”, zegt Simon. “We spelen ondertussen al zolang samen, waardoor de vertrouwensband groot is en we weten dat er wordt geluisterd.”

Na de festivalzomer is er nog een iets waar ze naar uitkijken. “Op 18 december spelen we voor het eerst in de grote zaal van de AB, dat wordt de kers op de taart!”

Voor Douglas Firs was het de eerste keer op het festival.
Voor Douglas Firs was het de eerste keer op het festival.© (Foto TV)