d’Oude Velomoakerie: een stukje Provence in het hartje van Izegem

Pascal Vandenbroucke op het terras in d'Oude Velomoakerie: "Een klein stukje Provence in Izegem." © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

In de tuin achter de vroegere bloemenzaak Artiflor kun je deze zomer genieten van een gezellige namiddag in een prachtig, bloemenrijk decor. Heel wat Izegemnaars ontdekten d’Oude Velomoakerie, waar ooit de fietsen van Patrick Sercu werden hersteld. Je komt er als het ware in een stukje Provence terecht en dat pal in het centrum van Izegem aan de Heilig Hartkerk.

Pascal Vandenbroucke (50) is de man achter d’Oude Velomoakerie. Zijn ouders hielden lange tijd in de Ommegangstraat 6 bloemenzaak Artiflor open en later nam Pascal de zaak over. “In 2010 zijn we gestopt, maar ik ben bij de zaak blijven wonen. Mijn ouders waren in 1974 met hun zaak vanuit de Krekelstraat naar hier verhuisd.”

Ondertussen werkt Pascal in de transportsector. “Ik rij enkel ‘s nachts. Ik voer bakkerijproducten uit voor La Lorraine. Deze zomer neem ik mijn vakantie wat gespreid om hier ook d’Oude Velomakerie open te houden.”

Kaartclub

De jongste jaren had Pascal het vroegere atelier en opslagruimte al omgetoverd tot een zaaltje. “Daar werd met de vroegere kaartclub van ‘t Kaffaat al onze maandelijkse kaarting houden. De club draait goed, we hebben een 75-tal leden en komen elke derde vrijdag van de maand samen. Ondertussen ben ik ook verder blijven werken aan de inrichting van de zaak en ben ik nu ook volledig in orde met de horecavergunning. Ik mag hier dus café houden…”

Sercu en Merckx

Heel wat feestjes waaronder communies konden de jongste maanden niet plaatsvinden en dus besloot Pascal om zijn tuin open te stellen. “Die tuin met een oppervlakte van 300 vierkante meter heb ik enkele jaren geleden kunnen kopen. Het stuk grond paalt achteraan aan ons pand, maar hoorde eigenlijk bij een woning uit de Roeselaarsestraat. Ik heb er ook jaren in gewerkt om die te krijgen zoals hij nu is. Uiteraard met heel wat bloemen, dat blijft me na aan het hart liggen. We hebben hier een groot terras dat we kleurrijk hebben aangekleed. Maar we hebben alles zelf gecreëerd.”

Het pand van d’Oude Velomoakerie hoorde vroeger toe aan Evarist, de fietsenhersteller van de familie Sercu. “De fietsen van Patrick werden hier op punt gezet en ook Eddy Merckx was hier enkele keren te gast. Vandaar ook de naam van de zaak. Ik zou die ook graag aankleden met de nog meer wielerfoto’s uit de periode van de jaren 60 en 70. Mochten er mensen zijn die er nog op zolder liggen hebben… Recent mocht ik ook nog een oude Merckx-fiets ontvangen. Het geeft de sfeer in de zaak weer.”

Dit weekend kun je opnieuw terecht in d’Oude Velomakerie. “We zijn in principe elk weekend open, maar ik kondig de openingsuren ook telkens aan op Facebook. Dus ook als we tijdens de week open zijn. Ik hou daarvoor wat rekening met de weersvoorspellingen. Ondertussen hebben al heel wat mensen hun weg naar hier gevonden.”

Info: Op Facebook d’Oude Velomoakerie of d.oude.velomoakerie@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.