Dossier fiets- en voetgangersbrug aan Kasteel Te Lake in beslissende fase

Schepen Sophie Delaere. © MVW
Redactie KW

Een van de belangrijkste punten op de dagorde van de gemeenteraad in Zulte dinsdagavond was de goedkeuring van de principeovereenkomst over de aanleg van een brug voor fietsers en voetgangers over de Leie aan het Kasteel te Lake.

“Een kans die wij niet mogen laten liggen”, zegt eerste schepen Sophie Delaere (Open Zulte). “Deze realisatie is een historische link tussen de kerk en het kasteel. De Vlaamse Waterweg draagt 62,5 % van de kosten. Er blijft een aandeel van de gemeente ten bedrage van 500.000 euro.”

“Met deze brug, waarvan de uitvoering is gepland in 2022-2023, komt er niet alleen de verbinding tussen het centrum en het Kasteel Te Lake. Ook komt er daardoor een verhoogde fietsveiligheid tussen Zulte, Oeselgem, Wielsbeke en Waregem . Het dossier dateert al van 2009 en komt nu in een beslissende fase.”

Onveilige straten

“Uiteraard ondersteunen wij dit plan”, reageerde oud-burgemeester Henk Heyerick (CD&V). “Dat stond reeds in het mobiliteitsplan van 2006-2012 , dat door ons als vroeger bestuur werd opgemaakt en in 2009 op tafel werd gelegd. Anderzijds moet gezegd dat er nog meer onveilige straten zijn in de gemeente, deze mogen ook eens aangepakt worden”, aldus nog Heyerick.

Als fractieleider van Open Zulte verduidelijkte Steven Van Troys dat in deze coronatijden in Zulte geen enkel project zal geschrapt worden.

Covidmaatregelen

De vier genomen besluiten rond covid-19 werden door burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) toegelicht. “Op 1 oktober werd door ons het eerste besluit genomen en dat zijn er intussen al vier”, aldus burgemeester Simon Lagrange. “Nog vooraleer bepaalde maatregelen hogerhand werden genomen traden wij al in actie. We denken bijvoorbeeld aan maatregelen rond de horeca, het verenigingsleven en de avondklok.”

“De bijkomende maatregelen zijn nodig”, reageerde fractieleidster Sally Cozijns (CD&V). “Ook al is er blijkbaar de start van een nieuwe golf, toch moeten wij ook in onze gemeente de besmettingen doen dalen..

Site Vandewiele

Een toegevoegd punt van Henk Heyerick (CD&V) over de site Vandewiele, gelegen langs de rijksweg in de deelgemeente Olsene, bracht de poppen aan het dansen. “Dat het college de omgevingsaanvraag voor de ontwikkeling van de kmo-zone heeft geweigerd lokt meer dan verbazing uit. We vragen nu al vier jaar een uitvoering van een faseerde ontwikkeling zoals in het RUP is bepaald. Het laatste deel van de zone zal kunnen ontwikkeld worden wanneer de tweede ontsluiting die gelegen is op een andere eigendom dan die van de ontwikkelaar, kan worden gerealiseerd”, liet Heyerick horen.

Schepen Olivier Peirs (GVZ) gaf een uitvoerig antwoord met mededeling van alles wat al werd gedaan en nog in de steigers staat. “Er werd keihard gewerkt maar door het uitblijven van een akkoord tussen de ontwikkelaar en de gemeente werd wel tien jaar verloren.”

Fractieleider Steven Van Troys (Open Zulte) verklaarde dat de terreinen intussen bouwrijp zijn gemaakt. “Er is alles behalve een passieve houding van het college”, meent Van Troys. “Hetgeen Henk Heyerick nu vraagt is al beslist in het schepencollege. Terecht werd door burgemeester Lagrange meegedeeld dat het bestaande RUP zich uitstrekt over eigendommen van twee verschillende eigenaars en dat er eerst een juridisch onderbouwd voorstel op tafel moet worden gelegd alvorens met dit dossier verder te gaan.” (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier