Dorpsraad hoopt op 2.500 euro steun van gemeente voor evenement rond 900 jaar Vichte: “Anders onbegonnen werk”

In de oude kerk in Vichte zal onder andere een Gregoriaans koor te horen zijn op zondag 7 juli. Op de foto zien we schepen Anja Desmet en Karel Demeulemeester, lid van de dorpsraad. © XC
Redactie KW

De grote herdenking door de dorpsraad en diverse vrijwilligers en organisaties uit Vichte had bij de gemeente een aanvraag gedaan om steun te bekomen. Anja Desmet (Samen één) zal het voorstel voorbrengen op de gemeenteraad aanstaande dinsdag. Het geld is voor de organisatie alvast erg welkom.

900 jaar Vichte moet een groot volksfeest worden waarin de uitgebreide geschiedenis van de Anzegemse deelgemeente centraal staat. Het evenement vindt plaats op diverse locaties in Vichte zoals de oude kerk, het Oud Kasteel of de oude weverij Thienpondt. Het volksfeest duurt drie dagen en vindt plaats tijdens Vichte Kermis, van 5 tot 7 juli.

De re-enactment rond het oud kasteel neemt al een stevige hap uit ons budget

De planning van het driedaagse evenement zit helemaal vol. Zo zal er een heuse evocatie zijn, waarbij men aan de hand van liederen, vertellingen en tableaux-vivants de geschiedenis van 900 jaar Vichte in periodes overloopt. Op het domein van het Oud Kasteel zullen tempeliers een re-enactment doen. Op zaterdag is dan de kermis met een kinderrommelmarkt op de Vichteplaats. Net na de middag zijn er gidsbeurten over de historisch gebouwen in Vichte om af te sluiten met Ploezerock op het Piaplein. Zondag wordt de ochtendmis opgeluisterd door een Gregoriaans koor dat een mis van 900 jaar oud zal zingen. Die dag is het Oud Kasteel ook te bezoeken en zet de oude weverij Thienpondt de deuren open.

Mooi-weer-garantie

“Maar zo’n evenement kost handenvol geld”, beseft Karel Demeulemeester, lid van de dorpsraad. “We werken nu al met enorm veel vrijwilligers en organisaties uit Vichte om de kosten te drukken. Maar er komen bijvoorbeeld tempeliers een re-enactment doen rond het oud kasteel. Dat is al een stevige hap uit ons budget.” Daarom heeft de dorpsraad een aanvraag ingediend bij de gemeente om steun aan te vragen voor het culturele volksfeest.

Anja Desmet, schepen van Feestelijkheden, ging graag in op de aanvraag van de Vichtse dorpsraad. “We ondersteunen graag dergelijke initiatieven, die de cohesie tussen de inwoners versterken. Het is een cultureel evenement dat Vichte uitstraling geeft. Het is ook maar één keer dat iets dergelijks georganiseerd wordt dus zouden we uitzonderlijk 2.500 euro willen vrijmaken”, legt de schepen uit. Ze voegt er al lachend nog aan toe dat er met de subsidies ook een mooi-weer-garantie komt.

Unieke dag

“Die subsidies zijn bijzonder welkom. Zonder zouden we er eigenlijk niet aan moeten beginnen. We hopen dan ook dat er die dag veel mensen langskomen. Niet alleen Anzegemnaren maar ook mensen van de omliggende gemeentes zijn van harte welkom”, aldus Karel. “De planning is op dit moment al helemaal ingevuld. Hier en daar moeten nog dingen worden uitgewerkt, zoals nog twee tonelen aan het Oud Kasteel. Het wordt hoe dan ook een bijzonder unieke dag, voor iedereen.”

Op dinsdag 23 april wordt het voorstel op de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring. (XC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten