Dorpskernvernieuwing van Langemark opnieuw op de helling nu Infrax op zeker wil spelen

Redactie KW

De klachten van Ann Top trekken voorlopig een streep door de dorpskernvernieuwing en de aanbouw van het gemeentehuis in Langemark. De gemeenteraad besliste in beide dossiers de werken te verdagen wegens het ontbreken van juridische zekerheid.

Ann Top ging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen in beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning van de dorpskernvernieuwing en de uitbreiding van het gemeentehuis. Zij woont in het smalle straatje, de Donkerweg, dat ook wordt vernieuwd, en vreest nog meer wateroverlast op haar eigendom door de rioleringswerken. Infrax laat nu weten geen financiële risico’s te willen nemen, tot er absolute juridische zekerheid bestaat dat de vergunning voor de dorpskernvernieuwing niet meer kan bestreden worden. Wil de gemeenteraad toch gunnen, dat moet ze een overeenkomst tekenen dat Infrax volledig vrijwaart van schadevergoedingen.

De gemeenteraad verdaagde beide dossiers om de advocaten van de gemeente toe te laten een stevig verweerschrift op te stellen. Burgemeester Alain Wyffels (CD&V): “We zijn meegegaan in de procedure. We hebben het vermoeden alle elementen aan onze kant te hebben. Wij wensen als schepencollege niet alleen te beslissen over een dossier van 9 miljoen euro als het om de dorpskernvernieuwing gaat. We willen geen onnodige financiële risico’s voor de burger. We zitten op de lijn van N-VA, waar we minstens moeten behoedzaam zijn. Ik zou niet graag bestuursfouten aangewreven worden.”

Luc Vandamme (Proo!) vroeg zich af waarom de bouwvergunning niet wordt ingetrokken. “We kunnen andere deelfacetten uitvoeren en de Donkerweg als allerlaatste traject aanpakken. Het zou ook financiële ademruimte geven,” vond hij. “Dan nog moeten we een nieuwe bouwvergunning aanvragen, het bestek herschrijven en een aanbesteding doen, met kans op een klacht”, argumenteerde Alain Wyffels daarop.

Dominique Cool (N-VA) vond dan weer dat Infrax op veilig speelt. “We dachten dat het schepencollege de forcing zou voeren. Op basis van de elementen uit het dossier, waarvan wij weet hebben, denken we dat de klaagster weinig kans maakt.” Een mening die Alain Wyffels deelde.

Ontgoocheling

De aanbestedingsprijs van de tijdelijke vereniging Persyn-Hens uit Zwevegem geldt tot juli 2017. “Als we moeten wachten op een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen zijn we zeker zoet tot 2020. Er is een uitspraak van het rechtscollege binnen over een windmolen, dat drie jaar aansleepte”, aldus nog de burgemeester.

Schepen van openbare werken Lieven Vanbelleghem (CD&V) kon zijn ontgoocheling niet verbergen. Hij citeerde uit het praktijkboek ‘Openbare ruimte 2016’, waar het project ‘Verlangemark’ geprezen wordt als voorbeeld van een groene kwalitatieve dorpskern. “Deze werken zijn noodzakelijk voor de veiligheid en de leefbaarheid van de inwoners. Nu zal de burger nog moeten opdraaien voor de gerechtskosten.”

Het studiebureau Verschave tekende in 1999 de eerste plannen. In 2011 werden de plannen van de bovenbouw aan het grote publiek voorgesteld. Deze investering moest de waterkwaliteit verhogen en de slechte riolen vernieuwen. Ook voor de uitbouw van het Kasteel is door het personeel veel energie besteed aan de opmaak van de plannen. Het was bedoeld om alle diensten van OCMW en gemeente te centraliseren op één locatie.

Door de juridische strijd verliest de gemeente alvast 50.000 euro aan projectsubsidie ‘Natuur in de buurt’.

(pco)