Dorpskern van Bekegem krijgt 35 tot 40 extra parkeerplaatsen

Op deze bouwgrond worden ten vroegste in 2021 parkeerplaatsen aangelegd. © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

In de dorpskern is er al langer een tekort aan publieke parkeerplaatsen. Het vormt al vele jaren een bron van ergernis voor de lokale bewoners. Het bestuur van Ichtegem wil nu grond in het centrum van Bekegem aankopen om er 35 tot 40 nieuwe parkeerplaatsen te realiseren.

Om goedkeuring te krijgen voor de aankoop werd met een speciale digitale procedure de beperkte gemeenteraad van 2 april afgehandeld. “Samenkomen met iedereen kan nu niet”, zegt eerste schepen Lieven Cobbaert. “Maar we wilden de opportuniteit die zich nu voordoet niet laten schieten om een oplossing te geven aan de al jaren aanslepende parkeerproblemen in het centrum van Bekegem. We hebben een overeenkomst met de eigenaar van bouwgrond in het centrum en kunnen hem geen maanden laten wachten. Naast de dringende coronamaatregelen die veel aandacht opslorpen, is dat toch ook een dringende zaak. Daarom organiseren we toch nog een gemeenteraad.” Gezien de omstandigheden stond er maar één punt op de programma.

Drie loten

“De parkeerproblematiek kwam duidelijk naar voren in de inwonersenquête ter voorbereiding van ons meerjarenplan. Daarom werd voor de realisatie van bijkomende parkeerplaatsen 500.000 euro in de meerjarenbegroting voorzien. De bouwgrond ligt pal in de Bekegemse dorpskern, aan de Dorpstraat, op wandelafstand van het gemeenschapscentrum De Kouter en de markt en tegenover de vrije basisschool.”

Het bestuurd heeft een overeenkomst over de aankoop van drie loten bouwgrond. “Het terrein kent een totale oppervlakte van 1.189 m², waarvoor we 270.000 euro betalen ofwel 227 euro per m². Onze diensten hebben berekend dat we hierdoor ongeveer 35 à 40 extra parkeerplaatsen kunnen voorzien”, aldus schepen Cobbaert. “Na goedkeuring kan het college de aankoopprocedure verder afwerken. Een volgende stap is de inrichting van de parking zelf. Daarbij hebben we ook aandacht aan de noodzakelijke groenaanleg om de parkeerruimte in te passen in de woonomgeving. De aanleg is ten vroegste voorzien in 2021.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier