Dorpscafés halen opgelucht adem: “Onze tweede thuis is weer open”

Zondagnacht gingen al enkele cafés voor 59 minuten open. Ook de vele dorps- en volkscafés mogen eindelijk de deuren weer openen. Tot grote tevredenheid van de uitbaters én de vaste klanten. “Ik voel me als een kind op zijn eerste schooldag.”

Uitbater Nico Vandeverre van het dorpscafé De Kroone in Lendelede: “Het valt op hoe snel iedereen zich aanpast aan het ‘nieuwe normaal’ op café.” © Frank Meurisse

Anderhalve meter afstand tussen de tafeltjes. Niks drinken of bestellen aan de toog, overal handgel en maximaal met tien mensen samen op het leven klinken. Met die vuistregels in het achterhoofd kunnen ook de dorpscafés opnieuw van start gaan, waar gezelligheid een van dé belangrijkste factoren is.

Voor Nico Vandeverre (50), sinds 2,5 jaar de waard van café De Kroone in Lendelede, geen dag te vroeg. Zijn kroeg is al decennia lang een vaste waarde op het Dorpsplein en voor het eerst sinds bijna drie maanden kunnen zijn klanten opnieuw genieten van een pintje of koffietje in de schaduw van de Sint-Blasiuskerk.

“Wij zijn een echt dorpscafé”, zegt Nico. “Hier kennen alle klanten elkaar nog allemaal en velen onder hen kwamen voor de lockdown bijna elke dag over de vloer. Wij hadden nooit durven denken dat de verplichte sluiting zó lang zou duren. De laatste weken zat ik echt af te tellen. Ik wilde opnieuw aan de slag, maar mocht niet.”

Vanaf nu ben ik tot september elke dag van 9 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts open. Zo willen we de verloren maanden wat goedmaken – Nico Vandeverre, dorpscafé De Kroone

Met de voorwaarden kan Nico goed leven. “Alleen jammer dat onze toog niet gebruikt mag worden. Dat is de ziel van ons café, maar nu mag niemand er een pintje aan drinken. We hebben de barkrukken vervangen door enkele tafeltjes die we tegen de toog hebben geplaatst. Zo hebben klanten toch nog een béétje het gevoel dat ze op hun vertrouwde plaats zitten. Maar het valt op dat iedereen zich erg snel aanpast aan het ‘nieuwe normaal’ op café.”

Jill Deloof en Marijke Debusschere klinken op de heropening.
Jill Deloof en Marijke Debusschere klinken op de heropening. “Aankvankelijk hadden we wat gezonde zenuwen, maar we zijn blij om terug te zijn.”© Frank Meurisse

Die klanten waren al vroeg op post. “Ik opende mijn deur om 9 uur en de eerste mensen stonden al te wachten. Dat doet wel deugd. Mijn eerste getapte pint heeft me een grote glimlach bezorgd. We zijn eindelijk weer vertrokken en we zullen er de pees op leggen. Vanaf nu tot september zijn we elke dag geopend, telkens van 9 tot 1 uur ‘s nachts. Zo willen we de verloren maanden toch een beetje goed maken, maar onze eerste dag is al bij al nog kalm.”

Tijdens ons bezoek genoten een tiental mensen van een goed glas in De Kroone. “Veel vertrouwde gezichten zijn op post, maar de echte tooghangers daagden nog niet op. Dat begrijp ik ook, want het coronavirus boezemt veel mensen nog angst in. Deze nieuwe situatie zal moeten groeien.”

“Ik ben wel blij dat iedereen de maatregelen goed respecteert. Door op een verstandige manier een plexischerm te plaatsen hebben we geen enkele plaats in de zaak verloren en dankzij het gemeentebestuur konden we ons terras uitbreiden van 30 naar 80 zitplaatsen. Elke bubbel heeft voldoende ruimte en ik hoop dat ik op drukke momenten geen politieagent zal moeten spelen. Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt, kunnen we er nog een mooie zomer van maken. Met hopelijk stralend terrasjesweer en tussen 1 uur ‘s nachts en 9 uur ‘s ochtends voldoende regen voor de landbouwers!”

Beter dan thuis

Marijke Debusschere en Jill Deloof waren de eersten die De Kroone weer konden binnen stappen. “We zijn allebei opgegroeid in een caféfamilie, deze sector zit in ons bloed. En De Kroone is onze tweede thuis. Eindelijk is die weer open. We zien ook dat iedereen erg opgewekt het café binnen stapt. We zijn allemaal zo blij als een kind dat we hier weer een pintje kunnen komen drinken. Want zeg nu zelf, op café smaakt die toch nog altijd een pak beter dan bij je thuis?”

Zeg nu zelf: op café smaakt een pintje nog altijd een pak beter dan bij je thuis, toch? – Vaste klant Marijke Debusschere

“Het is alsof we onze eerste schooldag opnieuw beleven. Met aanvankelijk de nodige gezonde zenuwen, maar die zijn ondertussen allang verdwenen. En als iedereen de regels volgt, hoeven we ons geen zorgen te maken over een nieuwe lockdown. Dat zou pas écht een ramp zijn.”

Ernie Vancoillie geniet van een koffie op terras.
Ernie Vancoillie geniet van een koffie op terras. “Schrik heb ik niet, want er is overal voldoende afstand.”© Frank Meurisse

Die mening deelt ook Ernie Vancoillie. Vanop het terras geniet hij van een koffie en een sigaretje. “Voor de lockdown was ik elke donderdagavond en zondagvoormiddag met een vaste bende vrienden op post, maar ik wilde vandaag al zeker eens langskomen. Ik ben doodcontent dat De Kroone opnieuw ‘te bezichtigen’ is”, knipoogt hij. “Schrik heb ik niet, want je kan overal voldoende afstand behouden. Ik heb dit echt gemist: mensen zien, de passage op straat en eens goed zeveren. Daarvoor gaat een mens toch op café? Eindelijk hebben we die luxe terug.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.