Dorp Inzicht Lombardsijde zamelt geld in voor slachtoffers brand telecomwinkel

Schepen Natacha Lejaeghere, Sybille Degardin, Stephan Vancoillie, Sonja Vanmaele, Brecht Verhegge, Jan Ooms, Carine Vandenbussche, Myrian Debaeker, Vicky Blancke en Malinga Godderis. (foto LC)
Paul Bruneel

De brand die in de nacht van zaterdag op zondag woedde in de telecomwinkel Spidex in Lombardsijde heeft enorm veel schade aangericht. De vlammen sloegen al uit het dak toen de brandweer arriveerde en het dak stortte helemaal in. Ook de aanpalende woningen werden beschadigd. Dorp InZicht Lombardsijde, een groep mensen die zich in samenwerking met het gemeentebestuur inzet voor het welzijn van het dorp, schoot onmiddellijk in actie.

Alhoewel de brandweer vlug ter plaatse was en hulp kreeg van andere korpsen uit de onmiddellijke omgeving werd het blussen van de vuurhaard fel bemoeilijkt door de windstoten van de storm Odette. Op het moment van de brand was de familie Marc en Linda Haverals niet aanwezig. Er vielen geen menselijke slachtoffers maar voor de huisdieren kon geen hulp meer baten, de hond, twee katten en een vogel overleefden het vuur niet. Een derde katje, dat blijkbaar aan de vuurzee kon ontsnappen, is ondertussen terecht. Het gebouw is onbewoonbaar verklaard, een deskundige werd aangesteld om de oorzaak die vermoedelijk accidenteel is te onderzoeken.

Pannenkoekenbak

Dorp InZicht is een groep mensen uit Lombardsijde voor mensen van Lombardsijde. Voorzitter Jan Ooms: “Ik heb het slechte nieuws ‘s morgens vernomen via Facebook en zag onmiddellijk dat het heel ernstig was. Samen met mijn buur Stephan Vancoillie ben ik gaan kijken, niet als ramptoerist, maar met de bedoeling om een hulpactie op te zetten. Via onze WhatsAppgroep hebben we de leden van Dorp InZicht gecontacteerd en we zijn onmiddellijk van start gegaan.”

“In zo’n situatie moet je de mensen onmiddellijk kunnen helpen en daarom hebben we besloten om nog dezelfde zondag te starten met een pannenkoekenbak en de pannenkoeken aan de man te brengen. Bij het OKAY-filiaal in Lombardsijde werden we heel goed ontvangen en kregen alle ingrediënten die we nodig hadden om de pannenkoeken te bakken gratis aangeboden.”

Met vereende krachten, enkele pannenkoekenbakkers en mensen die van deur tot deur gingen om ze te verkopen toonden de ‘DorpInzichters’ van Lombardsijde hun gouden hart en inzet voor het dorp en in het bijzonder de getroffen families, want ondertussen raakte ook bekend dat de buren heel wat schade hadden opgelopen. De hulpactie die in een mum van tijd tot stand kwam hield op zondagavond niet op.

Jan Ooms: “De reacties die we kregen via de mensen zijn enorm, we hebben zelf kleine flyers gemaakt en ook via de sociale media hebben we onze actie bekendgemaakt. De hele week hebben mensen zich ingezet voor het bakken en verkopen van pannenkoeken en het is de bedoeling om er nu zondag 4 oktober een punt achter te zetten. Het zal dan een korte, maar vooral krachtige actie zijn geweest en een signaal naar iedereen toe dat Dorp InZicht klaar staat om dorpsgenoten te helpen en te ondersteunen.”

Rekening geopend

De prijs voor een pakket pannenkoeken bedraagt 5 euro en kan worden besteld via dorpinzichtlombardsijde@gmail.com of via de Facebookpagina Dorp InZicht Lombardsijde. Er werd ondertussen ook een rekening geopend en wie dat wil, kan daar een bedrag op storten. Het rekeningnummer is BE97 9733 9475 2749. De hele opbrengst van de actie gaat integraal naar de getroffen families.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier